Στον υπ’ αριθμόν ένα «εχθρό» του γυναικείου φύλου τείνει να εξελιχθεί ο καρκίνος του μαστού, καθώς εμφανίζεται ολοένα συχνότερα πλήττοντας τις γυναίκες στην πιο παραγωγική ηλικία τους αλλά και κρατώντας τα «σκήπτρα» ανάμεσα στις μορφές καρκίνου που «χτυπούν» το γυναικείο φύλο (το 27, 4% των καρκινοπαθειών αφορούν σε καρκίνο του μαστού). Μόνο στην χώρα μας κάθε μία εργάσιμη ώρα, μία Ελληνίδα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού!

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το «οπλοστάσιο» των ειδικών εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες μεθόδους για την έγκαιρη αλλά και έγκυρη διάγνωση της νόσου καθώς και με καινούριες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης διεθνούς κλινικής μελέτης η οποία πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυξάνουν σημαντικά τις ελπίδες ασθενών και επιστημόνων για την αναχαίτιση του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού (ΕΧΕΜ), αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος, μια νέα ορμονοθεραπεία που βασίστηκε στη χορήγηση του αναστολέα αρωματάσης εξεμεστάνη προσέφερε καλύτερα αποτελέσματα στις ασθενείς σε σύγκριση με εκείνα που έδινα τα μέχρι σήμερα χορηγούμενα φάρμακα. Συγκεκριμένα, με τη νέα θεραπεία μειώθηκε ο κίνδυνος επανεμφάνισης της ασθένειας κατά 11% και των υποτροπών κατά 15%.

«Από την ανάλυση των ευρημάτων προκύπτει ότι μετά από σχεδόν τρία χρόνια θεραπείας υπάρχει μείωση του κινδύνου υποτροπής ή μετάστασης του καρκίνου του μαστού κατά 11%. Επιπλέον αναλύσεις έδειξαν ότι με την εξεμεστάνη μειώνεται κατά 19% ο κίνδυνος εμφάνισης μεταστάσεων σε σχέση με τη σημερινή θεραπεία που έχει ως βάση την ταμοξιφαίνη. Έτσι μπορούμε να κάνουμε αλλαγή στη θεραπεία της ταμοξιφαίνης μετά τα 2,5 χρόνια (από τα 5 συνολικά) με θεαματικά αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό ασθενών μελέτη για συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια πολυεθνική μελέτη που έγινε σε δείγμα 9.775 γυναικών με πρώιμο καρκίνο του μαστού από εννέα χώρες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης από την πλευρά των ασθενών, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» κυρία Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, υπογράμμισε την σημαντική προσφορά της συγκεκριμένης έρευνας στην θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού, τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχουν γενικώς οι ασθενείς σε κλινικές μελέτες ώστε να συνεχίζεται η εξέλιξη της επιστήμης αλλά και να μπορέσουν να ωφεληθούν από την πρόοδο της ιατρικής οι επόμενες γενιές ασθενών».