Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται η αρμόδια επιτροπή του δήμου Ηρακλείου, να αναδείξει τις τρεις καλύτερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού για την αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων της αποθήκης άλατος, και της δεξαμενής Ζάνε.

Η επιτροπή που άρχισε να συνεδριάζει από χθες, έχει ήδη απορρίψει για τυπικούς λόγους, τρεις από τις 21 προτάσεις που είχαν απομείνει να διαγωνιστούν. (Να θυμήσουμε ότι σε πρώτη φάση είχε επίσης ακυρωθεί μια ακόμα προσφορά, από το σύνολο των 22 προτάσεων που είχαν κατατεθεί).

Να υπενθυμίσουμε ότι η επιτροπή που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Γιώργο Φουρναράκη, Ζωή Καραμάνου, Ματίνα Κυπριωτάκη, Γιώργο Κονιό και Γιώργο Δημητρίου, έχει ξεκινήσει από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, να ελέγχει το περιεχόμενο των προσχεδίων των μελετητών, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, για την ανάδειξη τριών μνημείων της πόλης, που σήμερα βρίσκονται σε μια κατάσταση απόλυτης παρακμής και εγκατάλειψης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ.Μαμουλάκης με δηλώσεις του στην «Π» αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται για την αξιολόγηση των προτάσεων, τονίζει ότι εξετάζονται από την επιτροπή, χωρίς να έχει εικόνα για τα πρόσωπα τα οποία της έχουν σχεδιάσει, τα ονόματα των οποίων είναι καλυμένα με κωδικούς. Ο ίδιος εκτιμά ότι εάν όχι σήμερα σίγουρα αύριο Παρασκευή, θα ανακοινωθούν επισήμως τα οι μελέτες που προκρίνονται στα πλαίσια του διαγωνισμού, που «αποτελεί - όπως τονίζει - μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση, που με χαρά δρομολογούμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, με τον οποίο έχουμε κοινούς στόχος σε σχέση με την ανάδειξη των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στα πλαίσια αυτά ξεκινάμε μια κοινή προσπάθεια, με στόχο τη διάσωση και την ανάδειξη των μνημείων, που έχουμε ευθύνη να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η προεκτιμώμενη αμοιβή για το σύνολο των σταδίων της μελέτης ανέρχεται στις 62,235 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του δήμου Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, ο πανελλήνιος διαγωνισμός δρομολογείται από το δήμο σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση των Δυτικών Νεωρίων της αποθήκης άλατος, και της δεξαμενής Ζάνε, που αναμφισβήτητα είναι κορυφαία μνημεία που έχουν σφραγίσει την ιστορία της πόλης. Από το Σύλλογο Αρχαιολόγων έχει γίνει η αποτύπωση των μνημείων, και στη συνέχεια συντάχθηκαν οι όροι του πανελλήνιου διαγωνισμού την ευθύνη του οποίου έχει ο δήμος. Μέσα από τη δρομολογούμενη αυτή παρέμβαση και την αξιοποίησης της μελέτης που θα προκριθεί αναμένεται να δοθεί το «φιλί της ζωής» στα τόσο σπουδαία ιστορικά μνημεία της πόλης που είναι τα Νεώρια η αποθήκη άλατος και η δεξαμενή Ζάνε ( η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό των Νεωρίων).