Της Κατερίνας Μυλωνά

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον υγρότοπο του Αλμυρού αναμένεται να πραγματοποιήσουν επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς του Ηρακλείου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ένας, κατά τα άλλα, πολύτιμος φυσικός πόρος.

Παράλληλα, το WWF Ελλάς θα ζητήσει από το δήμο Γαζίου να συμπράξει με χωματουργικά οχήματα για την απομάκρυνση ποσότητας μπαζών από την περιοχή του υγροτόπου.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα Ανδρόγεω. Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Γαζίου, κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, κ. Νίκος Μαρκάκης, διοργάνωσε το WF Ελλάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος του WWF Ελλάς «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας», Καλούστ Παραγκαμιάν, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Θα προστατευτεί επιτέλους ο υγρότοπος του Αλμυρού; …ή όχι;». «Οι υγροτοπικοί πόροι συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς στην Κρήτη και δεν φαίνεται να ανησυχεί κανείς. Ο υγρότοπος του Αλμυρού είναι μια μόνο από τις δεκάδες των περιπτώσεων που θα αναδείξουμε», ανέφερε ο ίδιος. Τόνισε, ακόμα, πως «το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να διατηρεί το θέμα της προστασίας του Αλμυρού στην επικαιρότητα. Ήδη η Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών της οργάνωσης τεκμηριώνει νομικά επίσημες καταγγελίες προς τους αρμόδιους Ελληνικούς φορείς και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Μαρκογιαννάκης και Μαρκάκης καθώς και ο πρόεδρος ΔΣ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μωυσής Μυλωνάς, ο αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου κ. Αριστείδης Παπαδάκης, και εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτη και του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Κρήτης.

Τον αποτροπιασμό τους για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Αλμυρού και την απαισιοδοξία τους για το μέλλον αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου εξέφρασαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Παράλληλα, κατηγόρησαν τους αρμοδίους φορείς για ανοχή και αδιαφορία.

Το WWF Ελλάς δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα αναλάβει να συνδιοργανώνει με επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς του νομού μαζική συγκέντρωση-διαμαρτυρία στον υγρότοπο του Αλμυρού. Ακόμα, θα προσκαλέσει το Δήμο Γαζίου να συμπράξει με χωματουργικά οχήματα για την απομάκρυνση ποσότητας μπαζών από την περιοχή του υγροτόπου. Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσκαλέσει σε κλειστή συνάντηση τον Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, τη Νομάρχη Ηρακλείου, τις Δημοτικές Αρχές Γαζίου και Ηρακλείου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Επιμελητήρια και τους σχετικούς κοινωνικούς φορείς με σκοπό την λήψη αποφάσεων για στοχευόμενων δράσεων, όπως η αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή, η ένταξη της στο δίκτυο Natura2000 και η πλήρης απομάκρυνση των μπαζών και των σκουπιδιών.