Μάχη δίνουν οι γιατροί για να σώσουν τον ιδιωτικό φρουρό

Τεράστια ερωτήματα προκαλεί το επεισόδιο έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρεσβευτή και τον σοβαρό τραυματισμό στο λαιμό 31χρονου υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας από τα πυρά 38χρονου αστυνομικό.

Ο ιδιωτικός φρουρός ήταν στην υπηρεσία φύλαξης της οικίας του πρέσβευτή. Ο αστυνομικός συνελήφθη και εξετάζεται, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι «δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του».

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Β. Τσιατούρα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο δράστης και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Για «ατυχές περιστατικό» μίλησε η αμερικανική πρεσβεία, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλια ή πληροφορίες

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ με απόφαση του αρχηγού του Σώματος για το επεισόδιο έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρεσβευτή, όπου τραυματίστηκε στο λαιμό 31χρονος υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας υστερα από δύο πυροβολισμούς από 38χρονο αστυνομικό. Ο τραυματίας έχει μεταφερθεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, κ. Στάθης, ανακοίνωσε ότι ο 38χρονος αστυνομικός, που πυροβόλησε 31χρονο ιδιωτικό φρουρό, συνελήφθη και εξετάζεται στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ τόνισε ότι προς το παρόν «δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του, δεν έχει πείσει για την ορθότητα των λόγων».

Γνωστοποίησε επίσης ότι ο δράστης έχει 14 χρόνια υπηρεσίας και από τα στοιχεία του φακέλου του δεν προκύπτει κάτι που να δείχνει ότι έχει επιδείξει αρνητική συμπεριφορά στο παρελθόν. Σημείωσε ακόμα ότι ο ιδιωτικός φρουρός έφερε την περιβολή που έχουν οι υπάλληλοι σε αυτό το πόστο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί από το mp5 του αστυνομικού.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός, που ανήκει στο ΑΤ Αμπελοκήπων, αντιμετώπιζε προβλήματα στις σχέσεις του με τους συναδέλφους του, και εγείρονται σειρά ερωτημάτων για το πως εκτελούσε υπηρεσία σε ένα τόσο νευραλγικό σημείο.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης και επι τόπου έσπευσαν άνδρες της ασφάλειας προκειμένου να ερευνήσουν την υπόθεση. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για εκπυρσοκρότηση του όπλου.

Για «ατυχές περιστατικό» μίλησε η αμερικανική πρεσβεία, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλια ή πληροφορίες. Ο αμερικανός πρέσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ έκανε την εξής δήλωση: «Εκφράζω τη συμπάθειά μου στο νεαρό φύλακα και την οικογένειά του για τη δοκιμασία που υφίστανται, και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει ότι ο Ντ. Σπέκχαρντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ.Παυλόπουλος από την πλευρά του εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του και υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση των αιτιών του επεισοδίου, αναφέρει η ανακοίνωση .

Η πρεσβεία παραμένει ανοικτή και λειτουργεί κανονικά για το κοινό.«Για το ατυχές περιστατικό διεξάγεται έρευνα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

«Ατυχές και ταυτόχρονα πολύ σοβαρό, που φανερώνει ανάγλυφα τα προβλήματα λειτουργίας της αστυνομίας» χαρακτήρισε το περιστατικό ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ευχόμενος, ταυτόχρονα, να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να αναρρώσει πλήρως ο άνδρας της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας που τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει πληρέστερη πληροφόρηση για το συμβάν και κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει ορισμένα πράγματα» σχετικά με την αστυνομία, καθώς, όπως πρόσθεσε, πέραν όλων των άλλων, αυτά τα «επικίνδυνα πράγματα έγιναν την ώρα που ο αμερικανός πρέσβης βρισκόταν σε γεύμα με αξιωματούχους».

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Ανακοινώσεις για το αιματηρό περιστατικό έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Παναγιώτης Στάθης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στις 11.45 το πρωΐ στην οδό Τιμολέοντος Βάσου στους Αμπελόκηπους ο 38χρονος αρχιφύλακας μή παραγωγικής σχολής που εκτελούσε χρέη σκοπού στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ πυροβόλησε με το υπηρεσιακό περίστροφο και τραυμάτισε στο λαιμό τον 31χρονο υπάλληλο της εταιρίας Σεκιούριτι που εργαζόταν στο ίδιο σπίτι. Ο τραυματίας διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ο αστυνομικός συνελήφθη και εξετάζεται στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Ασφάλειας Αττικής.

Οπως είπε ο κ.Στάθης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το περιστατικό συνέβη ως εξής: Ο αστυνομικός ήταν στη είσοδο της σκοπιάς, όταν ο υπάλληλος της Σεκιούριτι βγήκε από την οικία του Αμερικανού πρέσβη και έστριψε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Την ώρα εκείνη ο αστυνομικός πυροβόλησε μία φορά και όταν ο 31χρονος γύρισε να δει τί συνέβη πυροβόλησε και δεύτερη φορά με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο λαιμό. Ο αρχιφύλακας μέχρι στιγμής δεν δίνει ξεκάθαρες εξηγήσεις για το λόγο για τον οποίο πυροβόλησε και τα όσα λέει είναι συγκεχυμένα.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Στάθης, από τον υπηρεσιακό και ιατρικό φάκελο του αστυφύλακα δεν προκύπτει ότι είχε διαγνωστεί ποτέ πως είχε προβλήματα υγείας. Το μόνο που υπάρχει στο φάκελό του είναι ένα πειθαρχικό παράπτωμα, που αφορά σε υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος. Ο αρχυφύλακας μπήκε στο σώμα της Αστυνομίας το 1995 και από τότε υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων.