Τρόμος και ανασφάλεια στους κατοίκους στο κέντρο!

Κλοπές και διαρρήξεις καθημερινά στην περιοχή του Υγειονομικού


Του Θάνου Περβολαράκη

Αν όλο το κέντρο του Ηρακλείου έχει χτυπήσει στις ημέρες μας «κόκκινο» σε θέματα μικροεγκληματικότητας, μία περιοχή είναι εκείνη που αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια», όπως λένε οι άνθρωποι που μένουν και εργάζονται σε αυτή, στην παραβατικότητα με καθημερινά κρούσματα κλοπών, ληστειών και αρπαγών τσαντών στους γύρω της δρόμους.

Στα στενά δρομάκια της περιοχής του Υγειονομικού ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εκεί ή ο ηλικιωμένος κάτοικός της πηγαίνοντας ο πρώτος στην επιχείρησή του και ο δεύτερος φεύγοντας από το σπίτι του, στην πραγματικότητα δε ξέρει τι τον περιμένει.

Εγκαταλελειμμένα οικήματα μέχρι πρότινος, πριν ληφθούν κάποια μέτρα, ήταν τα μόνιμα στέκια τοξικομανών και περιθωριακών στοιχείων. Τα λουκέτα που μπήκαν σε αυτά και οι πόρτες που ασφάλισαν απομάκρυναν κατά ένα μεγάλο βαθμό τα άτομα που ευθύνονταν κατά ένα μεγάλο βαθμό για τα περιστατικά εγκληματικότητας.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες πήραν τα μέτρα τους, όσο μπορούσαν, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Ορισμένοι έβαλαν κλειδαριές ασφαλείας, τοποθέτησαν σίδερα στις εισόδους, συναγερμούς στα σπίτια κοκ. Άλυτο όμως παραμένει το πρόβλημα με τις αρπαγές τσαντών ηλικιωμένων κυρίως γυναικών, κάποιες από τις οποίες τραυματίστηκαν πέφτοντας.

Οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της οδού Ταξιάρχου Μαρκοπούλου λένε πως «είναι καιρός να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, αφού η αστυνομία δεν περνάει πια από την περιοχή τους. Παλαιότερα είχαμε τους δημοτικούς αστυνομικούς που περνούσαν, τώρα και αυτοί μας έχουν ξεχάσει» λένε.

Στο ζαχαροπλαστείο όπου εργάζεται η κα Ελένη Ανδρεαδάκη σε διάστημα ενός μήνα έχουν σημειωθεί δύο κλοπές και χθες το πρωί φτάνοντας στο κατάστημα διαπίστωσε ότι είχαν παραβιάσει το ψυγείο που βρίσκεται εξωτερικά, κλέβοντας αναψυκτικά και άλλα είδη.

«Φρούριο» έχει κάνει το μαγαζί του ο Παναγιώτης Μεταξάκης, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που πριν πάρει τα μέτρα του, είχε πέσει θύμα κλοπής. Χθες η εγκληματικότητα της περιοχής δεν είχε ως αποτέλεσμα να συμβεί κάτι δυσάρεστο στην επιχείρησή του. Αυτή τη φορά σειρά είχε η μηχανή του, την οποία είχε σταθμεύσει στο σπίτι του.

«Έχω κάνει φρούριο το κατάστημα με αθλητικά είδη που έχω και πλέον δεν μπορούν να μπουν, όπως παλαιότερα. Μου πήραν όμως τη μηχανή μου, τύπου γουρούνα, που την είχα στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο. Δυστυχώς στην περιοχή έχουμε συνέχεια κρούσματα κλοπών και πολλές αρπαγές τσαντών. Προσφάτως λήστεψαν ένα ψιλικατζίδικο και χτύπησαν τη γυναίκα που ήταν σε αυτό και εργαζόταν».

Η διπλανή επιχείρηση σε αυτή του κ. Μεταξάκη είναι ένα μίνι μάρκετ , το οποίο ανήκει στην κα Μαρία Πετράκη , η οποία όπως λέει έχει μπει στο στόχαστρο κλεφτών τουλάχιστον δύο φορές.

«Είχαν ανοίξει το φωταγωγό και μπήκαν στο εσωτερικό του καταστήματος. Πήραν διάφορα αντικείμενα και ότι χρήματα υπήρχαν στο ταμείο. Εδώ είναι ο δρόμος του τρόμου, είτε είναι ημέρα, είτε νύχτα. Δεν περνάει εβδομάδα που να μην έχει συμβεί κάποιο κρούσμα. Παλαιότερα περνούσαν δημοτικοί αστυνομικοί, τώρα και αυτοί μας έχουν ξεχάσει».

Θύμα ληστείας είχε πέσει η σύζυγος του κ. Στέφανου Αναστασάκη μέσα στο ψιλικατζίδικό που έχουν , πριν από λίγο καιρό. «Το άτομο που είχε μπει την είχε χτυπήσει και χρειάστηκε η σύζυγός μου να νοσηλευτεί για δύο ημέρες στο νοσοκομείο. Ήταν ημέρα όταν είχε γίνει η ληστεία, αλλά από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής καθημερινά στα «πηγαδάκια» που συμμετέχουν συζητούν αυτά τα θέματα μεταξύ τους και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην γίνεται τίποτα σε μία περιοχή με τόσο αυξημένη εγκληματικότητα.