Την επέτειο της γέννησης του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γιορτάζουν οι Αμερικανοί, μία ημέρα πριν την πανηγυρική ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε χθες τους Αμερικανούς να εργαστούν και να είναι αισιόδοξοι.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ημέρα του από το ιατρικό κέντρο Walter Reed στα βόρεια της Ουάσινγκτον, όπου επισκέφθηκε τραυματισμένους Αμερικανούς στρατιώτες. Η επίσκεψή του εκεί ήταν ιδιωτική και δεν παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι.

«Δεδομένης της κρίσης την οποία αντιμετωπίζουμε και τις δυσκολίες που περνούν πολλοί άνθρωποι, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αδράνεια» είπε.

Τόνισε ότι Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέρασε τη ζωή του «σε μια υπηρεσία αγάπης προς τους άλλους».

«Ενώ τιμάμε αυτήν την παράδοση, δεν είναι μια μέρα για να σταματήσουμε και να θυμηθούμε -είναι μια ημέρα για να δράσουμε» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, ο Μπ.Ομπάμα, η σύζυγός του, Μισέλ, καθώς και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, συμμετείχαν σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα ανακαίνισης κτηρίου για άστεγους στην περιοχή της Ουάσινγκντον προς τιμή της 80ης επετείου της γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στις 15 Ιανουαρίου 1929.

Χθες το βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα παραβρέθηκε σε τρία επίσημα δείπνα, για να τιμήσει, αυτούς που η ομάδα του χαρακτήρισε «τρεις Αμερικανούς που η ζωή τους στα κοινά έχει ενισχυθεί από την αφοσίωσή τους σε διακομματικά επιτεύγματα».

Το ένα δείπνο διεξήχθη προς τιμήν του αντιπάλου του Ομπάμα στην κούρσα για την προεδρία, τον Ρεπουμπλικάνο πολιτικό Τζον ΜακΚέιν, το άλλο για να τιμήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ενώ το τρίτο έγινε προς τιμήν του Τζο Μπάιντεν και της μακράς πορείας του στην αμερικανική Γερουσία.

Οι ΗΠΑ ζουν σε ρυθμούς της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, του πρώτου Αφροαμερικανού στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) με μία μεγάλη συναυλία στο κέντρο της Ουάσινγκτον, στο Μνημείο του Λινκολν, όπου το παρών έδωσε η οικογένεια Ομπάμα και το ζεύγος Μπάιντεν.

Το πλήθος των θεατών της τελετής και της παρέλασης στο κέντρο της Ουάσιγκτον, σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ανθρώπους και να φτάσει μέχρι και πάνω από δύο εκατομμύρια.

Ο Ομπάμα έφτασε στην Ουάσινγκτον με το τρένο, πραγματοποιώντας ένα συμβολικό ταξίδι, στα χνάρια εκείνου που είχε πραγματοποιήσει το 1861 ο Αβραάμ Λίνκολν, λίγο πριν το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου.



Συνομιλίες Μπους με ηγέτες



Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από την πλευρά του, πέρασε την παραμονή της αποχώρησής του από το Λευκό Οίκο, συνομιλώντας τηλεφωνικά με ξένους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, τον Δανό πρωθυπουργό Αντερς Ράσμουσεν, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Τάρο Ασο, τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ-Μπακ.

Ο Τζ.Μπους, η θητεία του οποίου λήγει επισήμως σήμερα, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, όταν ο διάδοχός του Μπαράκ Ομπάμα ορκιστεί, εξέφρασε, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «την ευγνωμοσύνη του για τη γενναιόδωρη φιλοξενία που προσέφεραν αυτοί οι ηγέτες στον ίδιο και στην κυρία Μπους κατά τη διάρκεια των ετών και είπε πόσο πολύ εκτίμησε τη συνεργασία του μαζί τους κατά τις δύο θητείες του».

«Όλοι αυτοί οι ηγέτες ευχαρίστησαν τον Μπους για το έργο του και το πνεύμα συνεργασίας και φιλίας που αναπτύχθηκε τα οκτώ αυτά χρόνια», συμπλήρωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντροου, συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν συνομιλίες και με άλλους ηγέτες.