Μετά από μια μαραθώνια διαδρομή, τελικά χθες η Δημαρχιακή Επιτροπή, επικύρωσε την ανάδειξη αναδόχου για το έργο της κατασκευής των νέων καταστημάτων που θα στεγάσουν το χονδρεμπόριο ψαριών.

Το εργοτάξιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 250 μέρες, και αμέσως θα ξεκινήσει η μεταφορά όλων των χονδρεμπόρων ψαριών από την οδό Καρτερού στα νέα σύγχρονα καταστήματα δίπλα από την νέα λαχαναγορά.

Όπως είναι γνωστό, το έργο προχώρησε μέσα από συμπληγάδες, μετά από εμπλοκές που προέκυψαν, από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το έργο επαναδημοπρατήθηκε.

Η αρχική δημοπράτηση του έργου είχε γίνει στις 15-7-08. Ωστόσο η αβλεψία του δήμου να διαχειριστεί με σχολαστικότητα τα όσα ο νόμος ορίζει, οδήγησαν το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην απόφαση της εμπλοκής του έργου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντική καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας, για τη σωστή λειτουργία του χονδρεμπορίου ψαριών. Όπως είναι γνωστό, σήμερα το χονδρεμπόριο ψαριών διεξάγεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στην οδό Καρτερού, που όχι μόνο δεν πληρούνται οι όροι για τη διεξαγωγή του, αλλά πραγματοποιείται κάτω από αντικειμενικά δύσκολες για όλους συνθήκες, την ίδια ώρα που ο δήμος Ηρακλείου εκτελεί έργα ανάπλασης.

Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Μαμουλάκης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι για να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε από την επαναπροκήρυξη του έργου, αποφασίστηκε να μειωθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του. Έτσι από 500 μέρες που η αρχική προκήρυξη προέβλεπε ότι θα υλοποιηθεί, να τεθεί χρόνος ολοκλήρωσης οι 250 μέρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι επειδή η συγκεκριμένη εργολαβία προβλέπει την κατασκευή μεταλλικής κατασκευής, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή για να συμπυκνωθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής της. Όπως τονίζει, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, της κατασκευής της νέας ψαραγοράς, (όπου θα μεταφερθεί αποκλειστικά το χονδρεμπόριο ψαριών), που πρόκειται να στεγαστεί σε χώρο δίπλα στη σημερινή λαχαναγορά, η μαζική τροφοδοσία ψαριών θα συνεχίσει να γίνεται στην οδό Καρτερού, αλλά με κανόνες και όρους που έχει θέσει η δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, έχουν δοθεί εντολές στους καταστηματάρχες να μεταφέρουν τα ψάρια με μικρά αυτοκίνητα ή με καρότσια ώστε να μην φθείρονται και να απαξιώνονται τα έργα ανάπλασης που προχωρούν στην περιοχή.