Σε γυναίκες ηλικίας από 15 έως 26 ετών θα χορηγείται στο εξής δωρεάν το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας.

Οπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, πάνω από 460.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες δικαιούνται πλέον το δωρεάν εμβολιασμό, με αφορμή την έναρξη εκστρατείας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Κοντά στους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι ήδη από πέρυσι χορηγούσαν δωρεάν το εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων [HPV] για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, από τον προηγούμενο μήνα και το ΙΚΑ προχώρησε σε αντίστοιχη ηλικιακή αύξηση» ανακοίνωσε η υπουργός.

«Επιτρέψτε μου να σημειώσω, ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή παρέχει το εμβόλιο σε ένα πολύ μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα, σε σχέση με το αντίστοιχο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Η μόλυνση με τον ιό HPV είναι σήμερα το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και πλήττει την πλειονότητα των γυναικών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Από τα πολυάριθμα στελέχη του ιού, ορισμένα προκαλούν τις ενοχλητικές «μυρμηγκιές» σε διάφορα σημεία του σώματος, άλλα ευθύνονται για τα κονδυλώμα των γεννητικών οργάνων, ενώ άλλα προκαλούν αλλοιώσεις που οδηγούν τελικά σε καρκίνο.

Το εμβόλιο Gardasil είναι σχεδιασμένο ειδικά για τα στελέχη που προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Ο εμβολιασμός κοστίζει 553 ευρώ (περίπου 185 ευρώ για καθεμία από τις τρεις απαιτούμενες δόσεις), οπότε το συνολικό κόστος για τις 460.000 δικαιούχους των κυριότερων ασφαλιστικών φορέων ανέρχεται σε 154 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά, διευκρίνισε η κ Πάλλη-Πετραλιά, δεν συμπεριλαμβάνουν τις ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ, οι οποίες πάντως καλύπτονται από το πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού.

Δεν κάνουν Τεστ Παπ

Στην χώρα μας μόλις 3 στις 10 Ελληνίδες υποβάλλονται τακτικά σε Τεστ Παπανικολάου που προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, 500.000 γυναίκες σε όλο κόσμο «πλήττονται» κάθε χρόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τουλάχιστον 40 γυναίκες την ημέρα χάνουν τη ζωή τους χτυπημένες από αυτόν. «Πρόκειται για αριθμό τραγικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα οι γυναίκες έχουν στη διάθεσή τους δύο σημαντικά «όπλα», τη γυναικολογική εξέταση και το τεστ ΠΑΠ», παρατηρεί ο κ. Στέλιος Φωτίου, μαιευτήρας-γυναικολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικολογικής Ογκολογίας.