Του Γιάννη Ζωράκη

Όσο η σκόνη από τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας υποχωρεί, τόσο περισσότερο επιβεβλημένη γίνεται η άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Με περίπου 2500 γυναικόπαιδα τραυματίες και πάνω από 20.000 κατεστραμμένα ή μερικώς κατεστραμμένα σπίτια, γίνεται περισσότερο από προφανές ότι οι δύσκολες ημέρες για την Παλαιστίνη, δεν έχουν τελειώσει.

Για το λόγο αυτό, τις ενέργειες τους αποφάσισαν να συντονίσουν οι φορείς του Ηρακλείου σε συνεργασία και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, θέτοντας ως στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Απώλειες

Στον αριθμό των θυμάτων και των καταστροφών από την επιδρομή των Ισραηλινών στη Γάζα, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής κοινότητας στο Ηράκλειο, κ. Φίλιπ Τάχα.

“Το έγκλημα κυβέρνησης και κράτους του Ισραήλ είναι άνευ προηγουμένου, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” τόνισε ο κ. Τάχα υποστηρίζοντας πως “πρέπει να τιμωρηθεί ο υπεύθυνος”.

Σύμφωνα με τον κ. Τάχα, οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας είναι 1300, ανάμεσα στους οποίους 410 παιδιά και 130 γυναίκες. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 5300 εκ των οποίων 1850 παιδιά και 710 γυναίκες. Όπως τόνισε μάλιστα ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής κοινότητας, οι οικονομικές ζημιές ανέρχονται σε πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που μετατρέπει σε τεράστιες τις ανάγκες, ιδιαίτερα σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.ΛογαριασμόςΈνα κοινό λογαριασμό αλληλεγγύης έχουν ανοίξει οι φορείς, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα, τα οποία θα αποσταλούν με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη.

Ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί στην τράπεζα Πειραιώς και έχει τον αριθμό 5753-040121-524.

Όπως επεσήμανε η νομάρχης Ηρακλείου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το επιθυμητό ύψος του ποσού που επιθυμούν οι φορείς να συγκεντρωθεί στον λογαριασμό, ώστε να αποσταλεί μέσα στο προσεχές διάστημα, ιατροφαρμακευτικό υλικό στο λαό της Παλαιστίνης.ΕκκλησίαΤην ικανοποίηση του για τη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των ανθρώπων, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

“Χρέος όλων μας είναι να συνεργαστούμε και να είμαστε ένα για να συμπαρασταθούμε στο ανθρώπινο δράμα” υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας ότι η κοινωνία “οφείλει να κοιτάξει τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια, με ανθρωπιά, κατανόηση και αγάπη”.ΦορείςΤην συμπαράσταση τους απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, εξέφρασαν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια βοήθειας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι, μετά την επιδρομή των Ισραηλινών.

“Το γεγονός ότι 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και από αυτούς τα περισσότερα είναι παιδιά και γυναίκες δείχνει την αγριότητα της κατάστασης, που βιώνουν οι πολίτες στη Γάζα σήμερα” τόνισε η νομάρχης Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη, προσθέτοντας: “Εμείς ως φορείς έχουμε ευαισθητοποιηθεί πάνω σε αυτό το θέμα και ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου έχουμε λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να στηρίξουμε τους Παλαιστινίους απέναντι σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες”.

Για την ανάληψη πρωτοβουλιών ουσιαστικών και συμβολικών έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Αλεξάκης, εκπροσωπώντας το δήμο. Ο κ. Αλεξάκης, τόνισε πως η συλλογή βοήθειας είναι απαραίτητη, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ανάπτυξη δράσεων, όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνει ότι οι πολίτες του κόσμου, δεν αδιαφορούν, συμμετέχουν και αντιδρούν.

Την αναγκαιότητα “να ενώσει όλος ο κόσμος τη φωνή του, ενάντια στα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη” επεσήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Γιώργος Σκουλατάκης.

Στη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά το πέρας των εχθροπραξιών, έδωσε βαρύτητα ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κ. Νίκος Μετζίνης.

Τη στήριξη τους εξέφρασαν επίσης και οι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Απόστολος Κλινάκης και κ. Δημήτρης Αγαπάκης.

Ο κ. Κλινάκης αναφέρθηκε σε μια “στήριξη για το αυτονόητο” ενώ από την πλευρά του ο κ. Αγαπάκης, αναφέρθηκε στο δικαίωμα της Παλαιστίνης να ζήσει ως ελεύθερο κράτος.