Μετ’εμποδίων ξεκίνησε χθες και στη Διεύθυνση Μεταφορών Ηρακλείου η διαδικασία έκδοσης νέων διπλωμάτων οδήγησης. Από χθες η χώρα μας εναρμονίστηκε με την κοινοτική νομοθεσία η οποία καθιερώνει τις νέου τύπου άδειες οδήγησης, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις παλιές.

“Θα βρούμε το ρυθμό μας σιγά -σιγά, είναι αρχή τώρα και το υπουργείο Μεταφορών δυστυχώς δεν είχε προετοιμαστεί σωστά”, επεσήμανε χθες στην “Π” η αρμόδια αντινομάρχης κ.Μαρία Πετρακογιώργη η οποία και αγωνιούσε για το πώς θα πάνε τα πράγματα.

“Συνεχώς γίνονται παρατηρήσεις για το ένα ή το άλλο που προκύπτει, έρχονται εγκύκλιοι από το υπουργείο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία του κόσμου και να βγαίνουν σωστά τα διπλώματα”, τόνισε η αντινομάρχης.

Η διαδικασία έκδοσής τους, σύμφωνα με το υπουργείο, θα είναι ταχύτερη, απλούστερη και αντιγραφειοκρατική και ο χρόνος έκδοσής τους θα είναι περίπου επτά μέρες, από 40 που είναι σήμερα. Θα τυπώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας και το κόστος τους θα είναι 30 ευρώ.

Στην μπροστινή πλευρά της άδειας οδήγησης θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και τα προσωπικά του στοιχεία και στην πίσω, η κατηγορία του διπλώματος, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του και η ομάδα αίματος του οδηγού. Το ελληνικό δίπλωμα θα φέρει, ως ολογράφημα, τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου.

Τις νέου τύπου άδειες οδήγησης παρουσίασε χθες και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού.

Οι νέες άδειες είναι ροζ χρώματος (ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης) και έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι πιο πρακτικές στη χρήση τους και πιο ασφαλείς, καθώς πλέον δεν είναι δυνατή η έκδοση πλαστών αδειών. Αργότερα, οι άδειες θα λάβουν τη μορφή «έξυπνης κάρτας» και θα φέρουν μικροτσίπ, το οποίο, εκτός από τα στοιχεία του οδηγού, θα περιλαμβάνει και άλλα, όπως ποινές για παραβάσεις του ΚΟΚ κ.ά.

Επίσης, οι νέες άδειες θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ, αφού η αναγραφή τού ονόματος και με λατινικούς χαρακτήρες βοηθά στην επίλυση πρακτικών θεμάτων, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου.

Να τονιστεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η μετατροπή των παλαιών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου, αφού οι ήδη υφιστάμενες άδειες οδήγησης ισχύουν έως το 2033. Όσοι όμως επιθυμούν αντικατάσταση ισχυουσών αδειών οδήγησης σε νέου τύπου, αυτό θα γίνεται από την 1η Απριλίου του 2009, για την αποφυγή υπερβολικού φόρτου εργασίας στις Νομαρχιακές Υπηρεσίες Μεταφορών και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον εκτύπωσης.