Επαφές και συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα έχει από μεθαύριο ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ κ.Βλάχος με αιχμή φυσικά το λιμάνι του Νότου.

Ο κ.Βλάχος θα είναι στο Ηράκλειο την Πέμπτη το πρωί, το απόγευμα θα πάει στο Τυμπάκι όπου εκεί θα εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το διαμετακομιστικό κέντρο, ενώ την Παρασκευή θα είναι στο Ρέθυμνο και το Σάββατο θα δει στην Περιφέρεια τους βουλευτές.

Ο κ.Βλάχος που είναι και το μοναδικό πρόσωπο που έχει μείνει στην ίδια θέση από την εποχή του κ.Κεφαλογιάννη θα υποστηρίξει το σχέδιο, αλλά θα επιμείνει στην γραμμή ότι ‘μπορεί να γίνει μόνο εάν το θέλει και η τοπική κοινωνία’. Ο κ.Βλάχος έχει την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο και πως κακώς αναφέρεται μόνο ως διαμετακομιστικό λιμάνι.

Ερώτηση Στρατάκη

Την υπέθυνη δημοσιοποίηση της θέσης της κυβέρνησης σχετικά με το λιμάνι του Νότου, ζήτησε με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπ.Εμπορικής Ναυτιλίας, ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, με την επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου στην Κρήτη με σκοπό τη συζήτηση για το λιμάνι του Νότου τίθεται η ανάγκη για ξεκαθάρισμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, αναφορικά με το περίφημο Λιμάνι του Νότου, η οποία παλινωδεί, άλλοτε προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αφού προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις προκαλώντας αγανάκτηση και άλλοτε παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.

Τον περασμένο Μάιο, το ΥΕΝ δήλωνε πως το συγκεκριμένο έργο δεν συμπεριλαμβάνεται στους άμεσους στόχους του Υπουργείου, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί τελικά, αν και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε προχωρήσει στη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία λιμανιού στο Νότο, με σύμβαση παραχώρησης.

Ως γνωστόν, οι φορείς του Νομού διεκδικούν ένα λιμάνι που θα αποτελεί τη νότια πύλη εισόδου στην Κρήτη, με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, και όχι ένα λιμάνι που θα εξυπηρετήσει μόνο συμφέροντα ξένων εταιρειών και θα απεμπολεί τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα, φαλκιδεύοντας την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι η τοπική κοινωνία διεκδικεί μέσω των φορέων της να έχει πλήρη ενημέρωση για το τί πρόκειται να γίνει τελικά και πότε, σχετικά με το λιμάνι στο Νότο, και καταλήγει ερωτώντας τον κ.υπουργό εάν προτίθεται να δημοσιοποιήσει υπεύθυνα τη θέση της κυβέρνησης προκειμένου να γνωρίζουν όλοι τί πρόκειται να συμβεί με αυτό το έργο, αφού μέχρι σήμερα οι όποιες ενέργειες γίνονται εν κρυπτώ, χωρίς σχεδιασμό και ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και της τοπικής κοινωνίας, με δεδομένο ότι το σχεδιαζόμενο λιμάνι εξυπηρετούσε μόνο τα ξένα συμφέροντα.