Της Κατερίνας Μυλωνά

Aνοίγει ένα παράθυρο στο σύμπαν από το κέντρο... του Ηρακλείου

Tηλεσκόπια στο άγαλμα του Βενιζέλου για τον εορτασμό του έτους Αστρονομίας


Ολος ο κόσμος φέτος… μετρά τα άστρα καθώς το 2009 έχει ανακηρυχθεί Διεθνές Έτος Αστρονομίας από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είναι «Το Σύμπαν: Δικό σας να το Ανακαλύψετε». Στον εορτασμό και, συγκεκριμένα, στις 100 ώρες Αστρονομίας συμμετέχει το Αστεροσκοπείο Σκίνακα.

Εκδηλώσεις, όμως, καθʼ όλη τη διάρκεια του χρόνου, διοργανώνει και η Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την ερχόμενη Πέμπτη από τις 7 το βράδυ, μέλη της ομάδας θα κατεβάσουν τα τηλεσκόπιά τους στο κέντρο της πόλης, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, και καλούν τον κόσμο να παρατήσει τους πλανήτες που, καιρού επιτρέποντος, θα είναι ορατοί.

“Προϊόντα της εξέλιξης των αστεριών”

«Η αστρονομία είναι ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη επιστήμη, με την οποία προσπάθησε ο άνθρωπος να κατανοήσει καλύτερα τη φύση», εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, Ιωάννης Παπαμαστοράκης. Όπως αναφέρει, ο άνθρωπος αποτελεί το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης του σύμπαντος, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι σήμερα, «είμαστε ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων, τα οποία ξεκίνησαν πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, δεν μπορεί να μας κατανοήσει κανείς αν δεν κατανοήσει όλη την εξέλιξη στο σύμπαν, είμαστε προϊόντα της εξέλιξης των αστεριών», περιγράφει.

Διεθνής εορτασμός

Η επίσημη έναρξη του Έτους έγινε στις 15 Ιανουαρίου στο αρχηγείο της Unesco στο Παρίσι. Το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009 αποτελεί έναν παγκόσμιο εορτασμό της αστρονομίας και της συμβολής της στην κοινωνία και την επιστήμη. Θα δοθεί έμφαση σε εκπαιδευτικές δράσεις, στην ευρεία συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις και κυρίως των παιδιών και των νέων. Ήδη, πολλές χιλιάδες άτομα σε πάνω από 135 χώρες ασχολούνται με την προετοιμασία των εκδηλώσεων αυτών, σχηματίζοντας το μεγαλύτερο στον κόσμο αστρονομικό δίκτυο που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Το ΙΥΑ2009 σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο. Το ΙΥΑ2009 έχει εγκριθεί από την UNESCO, η οποία και συνέστησε στα Ηνωμένα Έθνη την υιοθεσία της έγκρισης αυτής. H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα στο τέλος του 2007 υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή.