Στη τουρκική ναυτική βάση Ακσαζ, ανατολικά της Ρόδου, βρίσκεται από χθες το πρωί το ρωσικό αεροπλανοφόρο ναύαρχος Κουζνέτσοφ και το αντιτορπιλικό Λεβσένκο, στο πλαίσιο εθιμοτυπικών επισκέψεων που πραγματοποιεί η ομάδα των ρωσικών σκαφών σε λιμάνια της Μεσογείου. Στο μεταξύ προχθες δύο ελικόπτερα που σηκώθηκαν από το αεροπλανοφόρο πραγματοποίησαν άσκηση έρευνας και διάσωσης νότια της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελορίζου, σε περιοχή για την οποία είχε ζητηθεί έγκριση από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Νέα αίτηση χθες

Ωστόσο χθες το πρωί, παρά την επίσκεψη στο Ακσάζ, οι Ρώσοι ζήτησαν από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έγκριση για πτήσεις τριών αεροσκαφών Σουχόι στο νοτιοανατολικότερο τμήμα του FIR Αθήνας για τις ώρες 11:00 - 19:00. Η εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα είναι πέρα των αρχικών προγραμματισμένων ασκήσεων των Ρώσων εντός του FIR Αθήνας.

Ο ρωσικός στολίσκος που εκτός από το αεροπλανοφόρο και το αντιτορπιλικό περιλαμβάνει ένα πλοίο υποστηρίξεως και ένα ρυμουλκό, είχε ζητήσει από την ΥΠΑ έγκριση για πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων για τις 3,4,8,9 και 10 Ιανουαρίου νοτίως της Ρόδου και 11 Ιανουαρίου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Για το χρονικό διάστημα 9- 12 Ιανουαρίου έχει ζητηθεί άδεια επίσκεψης κάποιων εκ των πλοίων και στο Λιμάνι του Πειραιά. Το αεροπλανοφόρο και τα τρία πλοία που το συνοδεύουν εισήλθαν στην περιοχή που καλύπτει το FΙR Αθηνών αργά το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά, πιθανόν λόγω καιρού, δεν απονηώθηκαν ούτε μαχητικά Σουχόι-33 ούτε ελικόπτερα Καμόφ που βρίσκονται στο «Κουζνετσόφ».

Για την ασφαλή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα διατάξει ο κυβερνήτης ανάλογα με τους σχεδιασμούς του, οι Ρώσοι έχουν ζητήσει και έχει δοθεί η σχετική άδεια να χρησιμοποιηθούν, αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη λόγω βλάβης, τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Καλαμάτας και Ρόδου. Η ένταξη στον σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης και του αεροδρομίου της Ρόδου έχει την αυτονόητη αξία της λόγω των τουρκικών αιτιάσεων περί αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής- άλλωστε και αμερικανικά αεροπλανοφόρα έχουν προσεγγίσει το νησί και έχουν χρησιμοποιήσει διευκολύνσεις της Ρόδου.

Τα κίνητρα

Η κίνηση της Μόσχας να ζητήσει από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) την άδεια για πραγματοποίηση πτήσεων σε δύο περιοχές του FΙR Αθηνών για αρκετές ημέρες κατά το διάστημα 3-11 Ιανουαρίου εντάσσεται μεν στη γενικότερη στρατηγική της ηγεσίας της Ρωσίας για παγκόσμια παρουσία, έχει ωστόσο την ιδιαίτερη σημασία για τον χρόνο και την περιοχή όπου εκδηλώνεται.

Πρώτον: οι ασκήσεις διεξάγονται «μιαν ανάσα» από τη φλεγόμενη και πάλι Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Και δεύτερον: αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες της Ελλάδας στις συγκεκριμένες περιοχές, που έχει αμφισβητήσει- με κλιμάκωση ενεργειών τελευταία- η Άγκυρα.

Οι περιοχές αυτές είναι νότια, νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελλόριζου όπου η Τουρκία επεχείρησε πρόσφατα να εγείρει αξιώσεις για δικαίωμα ενεργειακών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα, με αποστολή ερευνητικού σκάφους συνοδεία φρεγάτας.