Του Γιάννη Ζωράκη

Μέσα σε δυο δεκάδες εικόνων, κρύβεται το γνωστό και λιγότερο γνωστό Ηράκλειο, έτσι όπως το είδαν οι φωτογράφοι του “Φωτόπολις”.

Το “Φωτόπολις” αποτελεί μια προσπάθεια του δήμου Ηρακλείου, “να πάει την φωτογραφία κάποια βήματα πιο μπροστά” και να ανοίξει ορίζοντες, δίνοντας ευκαιρίες, σε ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Κι αυτό γίνεται μέσα από το διαδικτυακό πόρταλ, το οποίο λειτουργεί στην ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου. Στο συγκεκριμένο πόρταλ, πρόκειται να αναρτηθούν οι φωτογραφίες του “Φωτόπολις”, αλλά και ποίκιλλες φωτογραφικές δράσεις. Το πόρταλ παράλληλα λειτουργεί σαν μία πύλη ενημέρωσης, γύρω από γενικότερες δράσεις που σχετίζονται με τη φωτογραφία, παρέχοντας πληροφόρηση για ειδικότερα θέματα ή εκδηλώσεις σχετικές με τη φωτογραφία στο Ηράκλειο, αλλά και παγκόσμια. Στόχος των δημιουργών του, ήταν και παραμένει, το συγκεκριμένο πόρταλ να αποτελέσει μια “Πολιτισμική δεξαμενή” όπου θα συγκεντρώνει φωτογραφίες από την διαχρονική διαφοροποίηση των όψεων της πόλης, αλλά και της διαφοροποιημένης ματιάς των φωτογράφων.

Οι φωτογραφίες του “Φωτόπολις” ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο διαδικτυακά. Έχουν τυπωθεί και σε κάρτες, οι οποίες κατά κανόνα θα διατίθενται ως δώρα σε επισκέπτες της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα από τις συγκεκριμένες προσπάθειες των φωτογράφων που συμμετείχαν στο “Φωτόπολις” η πόλη αναδεικνύει μια διαφορετική μορφή της, μια όψη που ελάχιστα έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι. Φωτογραφίες που “παίζουν” με το φως, όψεις της πόλης που κάποιοι απλά αγνοούν και μνημεία, έρχονται να προστεθούν σε περισσότερο κλασικές φωτογραφικές φόρμες και να διαμορφώσουν, ένα μοναδικό “κολάζ”.