Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Εκατοντάδες νέα κορίτσια από το Ηράκλειο κάνουν κάθε μήνα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μόνο από τα φαρμακεία υπολογίζεται ότι διατίθενται μηνιαία περίπου 700-750 σκευάσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην “Π” ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Είναι σίγουρα ένα μεγάλο νούμερο, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι σημαντικός αριθμός εμβολίων χορηγούνται και από το ΙΚΑ.

“Το εμβόλιο δεν τον κάνουν μόνο νέες κοπέλες αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα, για την πρόληψη αυτής της μορφής του καρκίνου”, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής -Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ματαλλιωτάκης.

Ο γιατρός σημείωσε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών. Στην ηλικία των 50-60 υπάρχει ο καρκίνος του ενδομητρίου και στις ηλικίες των 70-80 ετών ο καρκίνος των ωοθηκών.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να ιαθεί αν ανιχνευθεί έγκαιρα. Πάνω από το 80% των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο, θεραπεύονται πλήρως.

Στην Ελλάδα, περίπου 1000 γυναίκες κάθε χρόνο εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου και οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου.

Η βασική αιτία του συγκεκριμένου καρκίνου είναι η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και συγκεκριμένα η λοίμωξη από περίπου 15 τύπους του συγκεκριμένου ιού.Παράγοντες κινδύνουΟι παράγοντες κινδύνου είναι:

Η πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η συνύπαρξη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, το κάπνισμα, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών, ο μεγάλος αριθμός κυήσεων και τοκετών.Το εμβόλιο και για τους άνδρες

Το εμβόλιο Gardasil, που προστατεύει τις γυναίκες από τα κονδυλώματα και από τον καρκίνο στον οποίο μπορεί αυτά να οδηγήσουν, τελικά προφυλάσσει και τους άνδρες από τα κονδυλώματα, ίσως και από καρκίνους του πέους και του πρωκτού.

Έρευνα για λογαριασμό της παρασκευάστριας εταιρείας Merck δείχνει ότι το εμβόλιο είναι 45% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης και 90% αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την εμφάνιση ενοχλητικών κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.

Στα τέλη του 2008 η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εγκρίνει το Gardasil και για τα αγόρια 9-26 ετών, εκτός από τις νεαρές γυναίκες για τις οποίες έχει λάβει ήδη άδεια. Περίπου 40 χώρες έχουν δώσει ήδη ανάλογη έγκριση για τους άνδρες.

Το εμβόλιο προσφέρει ανοσία κατά τεσσάρων τύπων του HPV (ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων), ο οποίος μολύνει την πλειονότητα των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους.

Ορισμένοι τύποι του ιού προκαλούν τις γνωστές μυρμηγκιές σε διάφορα σημεία του σώματος. Αλλοι τύποι προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, ενώ κάποιοι δεν προκαλούν κανένα ορατό σύμπτωμα.

Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του πρωκτού, του ορθού, του φάρυγγα και του στόματος.

Η τελευταία έρευνα της Merck είναι η μόνη μελέτη που εξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνδρες. Διενεργήθηκε σε δείγμα περίπου 4.065 αγοριών 16-26 ετών σε δέκα χώρες.

Ο εμβολιασμός μείωσε μόνο κατά το ήμισυ τον κίνδυνο μόλυνσης, όπως αυτή ανιχνεύεται με αιματολογικές εξετάσεις, εμπόδισε όμως την εμφάνιση κονδυλωμάτων και επακόλουθων αλλοιώσεων κατά 90,4%.

Το εμβόλιο προστατεύει όχι μόνο τους άνδρες που εμβολιάζονται αλλά και τις συντρόφους τους, επισημαίνουν επιδημιολόγοι.

Εκτός από το Gardasil, που κοστίζει πάνω από 370 δολάρια για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται, έγκριση έχει πάρει και το αντίστοιχο εμβόλιο Cervarix της GlaxoSmithKline.