Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Φόβοι για την εκδήλωση σοβαρών επεισοδίων στη διάρκεια της αυριανής διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα ΟΦΗ-Παναθηναικού εκφράζουν εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές με αφορμή το άσχημο κλίμα των ημερών λόγω του θανάσιμου τραυματισμού του 15χρονου μαθητή από τον ειδικό φρουρό.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κανελόπουλου προς την Εισαγγελία Ηρακλείου για τη λήψη αυξημένων μέτρων ενόψει του αγώνα ενώ έχουν δοθεί αυστηρές συστάσεις για τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στους οπαδούς καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι ενδεχομένως είναι «οπλισμένοι» με φορητές συσκευές λέιζερ με ορατό τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων.

Αφορμή για την παραγγελία του κ. Κανελόπουλου έχουν σταθεί επεισόδια που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες εκτός και εντός γηπέδων εξαιτίας της χρήσης τέτοιων συσκευών λέιζερ που μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία των ατόμων σε βάρος των οποίων στοχεύουν οι κάτοχοι.

Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιήθηκαν είτε για την «τύφλωση» αστυνομικών που είχαν επιστρατευτεί σε μέτρα τάξης και ασφάλειας είτε ακόμα και σε βάρος ποδοσφαιρικών παραγόντων (παικτών, διαιτητών) αποσκοπώντας στη διακοπή του αγώνα και στην πρόκληση επεισοδίων.

Οι συσκευές αυτές ουδεμία σχέση έχουν με τα γνωστά παιχνίδια-μπρελόκ. Πέραν από το γεγονός ότι οι ακτίνες λέιζερ είναι ορατές και στο φως ημέρας, σε κοντινές αποστάσεις μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα καθώς και να μαυρίσουν ή να κάψουν λεπτά φύλλα χαρτιού λόγω της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται. Κι όσο ανεβαίνει η ισχύς τόσο μεγαλύτερες οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση τέτοιων συσκευών. Για παράδειγμα μία φορητή συσκευή λέιζερ παρέχει στον χρήστη της τη δυνατότητα να σκάσει μπαλόνια στρέφοντας την ακτίνα προς αυτά, να εκπυρσοκροτήσει καψούλια, να ανάψει σπίρτα και να δημιουργήσει μικρή τρύπα σε πλαστικό πάχους ενός χιλιοστού, όταν στοχεύει από κοντινές αποστάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα ασφαλείας θα βρίσκονται στο «κόκκινο» ενώ την εποπτεία θα έχει ο ίδιος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης.

Πέραν από την κρισιμότητα του αγώνα λόγω της γνωστής αντιπαλότητας που διακατέχει τους οπαδούς των δύο ομάδων, το συγκεκριμένο ματς χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνο λόγω του γενικότερου ξεσηκωμού που υπάρχει ανά την Ελλάδα για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και γενικότερα των περιστατικών αστυνομικής βίας.

Έξι διμοιρίες απ’ όλη την Κρήτη θα βρίσκονται στις επάλξεις, ομάδες ΤΑΕ και ΕΙΔΑΣΥΔΕ και πολλοί άλλοι αστυνομικοί που θα επιστρατευτούν απ’ όλες τις υπηρεσίες του νομού. Παρών στο γήπεδο αναμένεται να είναι και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Χρήστος Φράγκος.

Όλοι οι οπαδοί πριν την έναρξη του αγώνα θα ελεγχθούν εξονυχιστικά ενώ θα τεθούν σε λειτουργία και οι κάμερες του Παγκρητίου σε περίπτωση που εντοπιστούν κάποιοι να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης συσκευής ή γενικότερα να παραβατούν.

Να σημειωθεί ότι τέτοιες συσκευές εντοπίστηκαν στον προηγούμενο αγώνα στο Παγκρήτιο.

Δύσκολη ημέρα η αυριανή

Η Κυριακή πάντως αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για την αστυνομία, όχι μόνο λόγω της διεξαγωγής του αγώνα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ομάδες νεαρών από το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού σε ένδειξη συμπαράστασης στον κρατούμενο Γ. Δημητράκη. Όπως έγραψε και χθες η «Π», ο Δημητράκης εδώ και περίπου δέκα ημέρες κάνει απεργία πείνας με αίτημα τη μεταφορά του σε φυλακή της Αθήνας ώστε να τον επισκέπτονται οι δικοί του άνθρωποι που τώρα αδυνατούν λόγω της μεγάλης απόστασης.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στις διωκτικές Αρχές που φοβούνται μήπως εκδηλωθούν και νέα επεισόδια.