Το νέο συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» υπέγραψε χθες το πρωί, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Δημόπουλος μαζί με τους Αντιδημάρχους Ηρακλείου Κώστα Καμπανό, Πειραιά, Δημήτρη Αντωνάτο, Θεσσαλονίκης Κώστα Καζαντζίδη, Πατραίων Σπύρο Τυροδήμο .

Στο νέο Σύστημα - το οποίο έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ - συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη οι πέντε μεγάλοι Δήμοι της χώρας, εκ των οποίων ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει και την υλοποίησή του, και οι διαχειριστές συσκευασιών.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, "σύμφωνα με αυτό, όλοι οι δημότες θα μπορούν να ανακυκλώνουν στα Κέντρα Ανταποδοτικότητας Ανακύκλωσης χωριστά το κάθε υλικό συσκευασίας και ταυτόχρονα να λαμβάνουν ένα συμβολικό ανταποδοτικό αντίτιμο. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε περαιτέρω την ανακύκλωση και να πιάσουμε τους εθνικούς στόχους της χώρας μας", πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι με το νέο Σύστημα, δημιουργούνται Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία, όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου, όπως πλατείες και κεντρικά σημεία των Δήμων, σούπερ μάρκετ, σχολεία κ.α. Στα Κέντρα αυτά, οι καταναλωτές επιστρέφουν υλικά συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού αντιτίμου, το οποίο μπορούν να το χρησιμοποιούν για δωρεάν αγορές ή να το δωρίζουν -αυτόματα - υπέρ κοινωνικών σκοπών.

Τα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης αποτελούνται από εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, που πραγματοποιεί αυτόματα τη διαλογή στην πηγή. Με αξιοποίηση των τεχνολογικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού πραγματοποιούνται αυτόματα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, όπως: παραλαβή των κενών συσκευασιών, αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό, συμπίεση ή τεμαχισμός της κάθε συσκευασίας, αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων, αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή των αποδείξεων του ανταποδοτικού κινήτρου αλλά και άλλων κουπονιών με προσφορές, αυτόματη δωρεά της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού, αυτόματη καθοδήγηση και ενημέρωση του καταναλωτή κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά στο Δήμο Αθηναίων και από τα 25 κέντρα που είναι τοποθετημένα σε κεντρικά σημεία της πόλης συγκεντρώνονται 358 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού κάθε μήνα. Για το έτος 2008 το συνολικό ανταποδοτικό αντίτιμο που αποδόθηκε στους δημότες ανέρχεται στα 250.000 ευρώ.