
Σήμερα, στην πλειοψηφία τους αναφέρουν πως τόσο η Κρήτη, όσο και η Ελλάδα γενικότερα, τους έχει “αγκαλιάσει” προσφέροντας τους αρκετές ευκαιρίες και επαγγελματική αποκατάσταση
Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται δεκαπέντε χρόνια στην Κρήτη. Κάποιοι άλλοι, ίσως λιγότερα. Όλοι όμως έχουν ένα κοινό όραμα: να ζουν στην Ελλάδα ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες.
Ο λόγος για τους μετανάστες πρώτης γενιάς, που βρέθηκαν στην Κρήτη, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και σήμερα πρόκειται να γιορτάσουν μαζί με Έλληνες, την Παγκόσμια Ημέρα μεταναστών.
Αυτοί που βρίσκονται περισσότερα χρόνια στην Κρήτη, είναι οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι μετανάστες. Στο νησί όμως υπάρχουν επίσης Ρώσοι, Αφγανοί, Κούρδοι, Γεωργιανοί, Ουκρανοί. Οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν απορροφηθεί στις τέχνες, τις οικοδομικές εργασίες, τις τουριστικές υπηρεσίες, όπως υποστηρίζουν.
Σήμερα, στην πλειοψηφία τους αναφέρουν πως τόσο η Κρήτη, όσο και η Ελλάδα γενικότερα, τους έχει “αγκαλιάσει” προσφέροντας τους αρκετές ευκαιρίες και επαγγελματική αποκατάσταση.
Βεβαίως, υπάρχει και η μερίδα των μεταναστών που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της “ελληνικής γραφειοκρατίας” και των “γραναζιών” του συστήματος”.
Αρκετά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση για τους μετανάστες από το Κουρδιστάν, εκ των οποίων κανένας δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα ως πολιτικός πρόσφυγας, όπως ενημερώνουν εκπρόσωποι των Κούρδων στην Κρήτη.
Παρʼ όλα αυτά, οι Κούρδοι που ζουν και εργάζονται στο νησί ως απλοί μετανάστες, συνεχίζουν να ελπίζουν στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, προσδοκώντας πως κάποια στιγμή η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί.
Δυσκολίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι Αλβανοί, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω από δεκαπέντε χρόνια στην Κρήτη. Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου τους, κ. Αστρίτ Γιόλα, “οι Αλβανοί έχουν προβλήματα κυρίως επειδή οι νόμοι αλλάζουν συνεχώς και δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση”. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Αλβανών, απαιτείται μια σωστότερη οργάνωση του κράτους, η οποία θα παρέχει στους μετανάστες την πληροφόρηση που χρειάζονται, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα.
Καλύτερη μοιάζει η κατάσταση για τους Βούλγαρους και τους Γεωργιανούς, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι τους.

