Το διαδίκτυο θεωρείται στις μέρες μας σημαντική πηγή πληροφοριών για θέματα υγείας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα για τις καταναλωτικές τάσεις στην ηλεκτρονική υγεία, στην οποία μετείχαν 7 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Υπεύθυνη της έρευνας για την χώρα μας, ειδική σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας ήταν η Κατερίνα Χρονάκη, μηχανικός εφαρμογών στο ΙΤΕ.

Όπως προκύπτει μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα σε σύνολο 47,2% χρηστών του ίντερνετ, το 32,1% το χρησιμοποιεί και για να ενημερωθεί για θέματα υγείας.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν το 2007 και δείχνουν μια αύξηση κατά 9,1% σε σχέση με το 2005 αναφορικά με την παρακολούθηση των θεμάτων υγείας μέσω του διαδικτύου.

Στόχος της μελέτης που αφορούσε τα έτη 2005-2007 ήταν οι εξελίξεις στην αποδοχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες.

Ζητούμενο ήταν να εξεταστούν οι θέσεις και οι απόψεις των πολιτών στην Ελλάδα σχετικά με καινοτόμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας σημειώνοντας τα εξής:

• Τι περιμένουν οι πολίτες από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας;

• Ιατρική επίσκεψη μέσω υπολογιστή (τηλεϊατρική)

• Παραχώρηση άδειας αποστολής στοιχείων για δεύτερη γνώμη

• Πρόσβαση του πολίτη στον φάκελο υγείας (EHR)

• Είναι έτοιμοι οι Έλληνες να πληρώσουν για την ηλεκτρονική υγεία;

• Είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες σημαντικό κριτήριο επιλογής γιατρού;

Η έρευνα έγινε σε διάστημα 18 μηνών.

Συμμετείχαν οι:

Νορβηγία, Λετονία, Πολωνία, Γερμανία, Δανία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

• Εστίασε στις απόψεις των νέων ασθενών-καταναλωτών και το ψηφιακό χάσμα στην Ευρώπη

• Προσέγγισε την άποψη των ατόμων: κάτοικοι, ασθενείς, φίλοι/συγγενείς.

Έγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες σε 1000 άνδρες και γυναίκες από κάθε χώρα, 15-80 ετών.

Ένα βασικό ερώτημα αφορούσε στην τηλεϊατρική, δηλαδή το πώς βλέπουν οι πολίτες την προοπτική της ιατρικής εξέτασης μέσα από το διαδίκτυο με προϋποθέσεις την οπτική επαφή γιατρού και ασθενή, την δυνατότητα αποστολής ιατρικών εξετάσεων κ.λπ.

Το 68% των ερωτηθέντων ήταν αρνητικοί, το 28% θετικοί και το 4% απάντησε ότι δεν έχει ξεκάθαρη άποψη.

Σύμφωνα με την κ. Χρονάκη, τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι ότι υπάρχουν:

- Αυξητικές τάσεις στην χρήση του διαδικτύου για θέματα υγείας

- Το ποσοστό και η συχνότητα χρήσης αυξάνονται (27%+)

- Θετική άποψη των πολιτών στην Ελλάδα για την πρόσβαση στον υπολογιστή

- Δικαστικοί για την τηλεϊατρική επίσκεψη στην Ελλάδα

- Θετικοί να πληρώσουν για την ηλεκτρονική υγεία στην Ελλάδα.

Συμπεραίνεται ακόμη ότι αυξάνει η ωριμότητα των χρηστών του διαδικτύου και παραμένουν υψηλές οι προσδοκίες των φορέων υγείας για την ηλεκτρονική υγεία.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για θέματα υγείας

Όπως αναφέρθηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, τα ιατρικά ρεπορτάζ βρίσκονται στην 3η θέση ενδιαφέροντος, μεταξύ των αναγνωστών εφημερίδων και στην 1η θέση μεταξύ εκείνων που αγοράζουν περιοδικό.

Το διαδίκτυο θεωρείται ανερχόμενη δύναμη σε θέματα υγείας καθώς πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν πληροφορίες για θέματα υγείας που τους απασχολούν.

Παρόλο που η προσωπική επαφή με το γιατρό κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των πηγών πληροφόρησης για θέματα υγείας, ένας στους δύο χρήστες στο διαδίκτυο αναζητεί σε αυτό πληροφορίες, πριν και μετά την επίσκεψη στο γιατρό. Το 58,5% των χρηστών αισθάνεται ανακούφιση, μετά την ενημέρωσή τους από το ίντερνετ.