Των Κώστα Μπογδανίδη - Κατερίνας Μυλωνά

Καταστήματα τυλιγμένα στις φλόγες, φράγματα και οδομαχίες, συγκρούσεις μεταξύ νεαρών ατόμων και αστυνομικών… αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, τα ξένα ΜΜΕ αναμεταδίδουν τα όσα συμβαίνουν και εικόνες ντροπής για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας κάνουν το γύρο του κόσμου. Με συνεχείς ανταποκρίσεις, εκτενή ρεπορτάζ που πολλές φορές γίνονται πρωτοσέλιδα, ο ξένος Τύπος ενημερώνει τους πολίτες όλου του πλανήτη για τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η δολοφονία του μικρού μαθητή.

Τα χθεσινά ρεπορτάζ περιέγραφαν με πάσα λεπτομέρεια τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του άτυχου Αλέξη. Εκτενείς αναφορές γίνονται, παράλληλα, στη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση που βρίσκεται, μαζί με την αστυνομία, στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

Να… μείνουν μακριά από τη χώρα μας συμβουλεύουν τους πολίτες τους οι δυτικές χώρες, προειδοποιήσεις που χτυπούν το καμπανάκι για τον τουρισμό της χώρας.



Εικόνες ντροπής

Εικόνες και επιτόπου ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια έχουν στείλει πολλοί Έλληνες στην ιστοσελίδα iReport του CNN. «Οξύνθηκαν τα πνεύματα στην Αθήνα την ώρα της κηδείας του 15χρονου, ο θάνατος του οποίου προήλθε από σφαίρα αστυνομικού και πυροδότησε σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα», ανέφερε χθες η ιστοσελίδα, σε εκτενές ρεπορτάζ της για τη χώρα μας.

«Η βία έχει ως επίκεντρο τη Βουλή, καθώς οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης», τιτλοφορείται το θέμα των Times του Λονδίνου που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη πιο δύσκολη θέση από τη στιγμή της εκλογής της. Παρουσιάζουν, ακόμα, την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας.

«Βία στην κηδεία του μαθητή», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian που περιγράφει ότι ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές έξω από το χώρο του νεκροταφείου.

«Δώδεκα τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των βίαιων γεγονότων που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα», αναφέρει η βρετανική Telegraph.

«Αναρχία ή δημοκρατία» είναι το σύνθημα που αναγράφεται στην ελληνική σημαία που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα του αγγλικού πρακτορείου Sky news

Πρώτο θέμα είναι στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. «Η Ελλάδα βρίσκεται για τέταρτη ημέρα στη δίνη των διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να κηρύξει εκλογές προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα που δε φαίνεται να ηρεμούν με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει το περιοδικό.

«Η κηδεία του εφήβου οδήγησε σε περισσότερο εκτεταμένα επεισόδια», αναφέρουν οι New York Times. Η εφημερίδα λέει ότι «χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν ενάντια στην αστυνομία και φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης την ώρα που η Ελλάδα τυλίγεται στις φλόγες μετά από πρωτοφανή για τη χώρα επεισόδια».

Η γαλλική Le Monde αναφέρεται τόσο στα επεισόδια στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Παρίσι από διαμαρτυρόμενους.

Κεντρικό θέμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Αλέξη.

Πρώτο θέμα είναι οι διαδηλώσεις στη χώρα μας και στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σοβαρή ανησυχία για τις ταραχές που συγκλονίζουν από το Σάββατο την Αθήνα και μεγάλες πόλεις εκφράζει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Μπερνάρ Κουσνέρ. «Θα ήθελα να σας εκφράσω την ανησυχία μας, την ανησυχία όλων μπροστά στην εξέλιξη των συγκρούσεων» στην Ελλάδα, δήλωσε χθες ο Μπερνάρ Κουσνέρ μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές με πολλή προσοχή» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, η οποία διατηρεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, δυτικές χώρες ανανέωσαν τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με τους πολίτες του που ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα «προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για την συνεχιζόμενη πιθανότητα πολιτικής αναταραχής (civil disturbances) και διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα» και προσθέτει πως «υπενθυμίζουμε τους αμερικανούς πολίτες ότι ακόμα και οι ειρηνικές διαδηλώσεις μπορεί να μετατραπούν σε συγκρούσεις και πιθανόν να κλιμακωθούν σε βία». Καλούνται ακόμη οι Αμερικανοί να παρακολουθούν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις όπως και να προσέχουν το περίγυρό τους συνεχώς.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει στις ανανεωμένες γενικές οδηγίες για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην Ελλάδα ότι «υπάρχει μία γενική απειλή από την εγχώρια τρομοκρατία. Οι επιθέσεις μπορεί να γίνονται αδιακρίτως» ακόμα και σε μέρη που συχνάζουν ξένοι πολίτες. Αφού επισημαίνει τα επεισόδια των τελευταίων ημερών σε πόλεις ανά την Ελλάδα, το υπουργείο σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να επιδείξουν «άκρα προσοχή» όταν κινούνται στο κέντρο των πόλεων. Ακόμη, συστήνει στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις περιοχές όπου διεξάγονται οι διαδηλώσεις και να περιμένουν μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση.

Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν στα Εξάρχεια και το κέντρο των Αθηνών σημειώνει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές προβλέπουν και νέες εκδηλώσεις. Οι Γάλλοι πολίτες καλό είναι να αποφεύγουν τις περιοχές των διαδηλώσεων, το κέντρο των πόλεων και τις περιοχές όπου συγκεντρώνονται φοιτητές.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα δήλωσε χθες ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να διαφυλάξει την ασφάλεια και τις ιδιοκτησίες των Κινέζων πολιτών και των κινεζικών οργανώσεων στην Ελλάδα. «Η Κίνα έχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει το συντομότερο δυνατόν τις ταραχές και να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη» δήλωσε από το Πεκίνο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιου Τζιαντσάο. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το Πεκίνο δεν έχει πληροφορίες για επιθέσεις διαδηλωτών εναντίον κινεζικών οργανώσεων ή Κινέζων φοιτητών που βρίσκονται στην Ελλάδα.