Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Με “μαύρο δάκρυ” κλαίνε τα λεφτά τους δεκατέσσερις κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς που όχι μόνο εξαπατήθηκαν αλλά έπεσαν και θύματα κινηματογραφικής ληστείας από ενόπλους στο Ζεφύρι Αττικής.

Τους οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία, τους κύκλωσαν ένοπλοι, είδαν το χάρο με τα μάτια τους, έκλεψαν τους κόπους τους και όταν ζήτησαν τη βοήθεια της Αστυνομίας, «έφαγαν» πόρτα. Μέχρι που αποφάσισαν να κάνουν τους …ντετέκτιβ προκειμένου να βρουν τους δράστες της ληστείας σε βάρος τους. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη καθώς κατάφεραν να εντοπίσουν τον εγκέφαλο της σπείρας. Η μήνυση που έχει αναλάβει η δικηγόρος Εύη Γρηγοράκη στρέφεται και κατά τεσσάρων ακόμα ατόμων.

Πρόκειται για μία απίστευτη ιστορία που έχει προκαλέσει αναβρασμό σε αρκετά χωριά της Μεσαράς όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται οι παθόντες. Πρόκειται για κτηνοτρόφους από Μοίρες, Ζαρό, Βορίζια, Γέργερη, Άκριες και Λούκια, ανθρώπους «ψημένους» στη ζωή που εντούτοις έπεσαν σαν «πρωτάρηδες» στην καλοστημένη παγίδα που τους είχε στήσει μία ομάδα αθίγγανων.

Ως κτηνοτρόφοι αναζητούσαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες τριφύλλι σε συμφέρουσα τιμή. Τις συζητήσεις άκουσε κάποιος συγχωριανός, ο οποίος τους συνέστησε έναν 39χρονο αθίγγανο, τον οποίο όπως είπε γνώριζε καλά και τον περιέγραψε ως άτομο αξιόπιστο που έχει διασυνδέσεις με εμπόρους τριφυλλιού από τον Ορχομενό.

Μετά τις εγγυήσεις που δόθηκαν, οι κτηνοτρόφοι συμφώνησαν να καταβάλουν το ποσό των 78.000 ευρώ για την αγορά 80 τόνων τριφύλλι.

Η συναλλαγή θα γινόταν σε περιοχή της Αθήνας. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 11 το πρωί στην περιοχή του Μενιδίου, όπου μετέβη μία τριμελής αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών ήταν οδηγός του φορτηγού με το οποίο θα γινόταν η μεταφορά του εμπορεύματος.

Στο προκαθορισμένο ραντεβού εμφανίστηκε ο 39χρονος αθίγγανος που επέβαινε σε ένα BMW κάμπριο. Ο τελευταίος κάλεσε τους δύο κτηνοτρόφους να επιβιβαστούν στο όχημα του για να μεταβούν σε άλλο σημείο όπου θα συναντούσαν ένα φίλο του, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τους εμπόρους τριφυλλιού. Ο τρίτος κτηνοτρόφος ακολουθούσε με το φορτηγό.



Η ληστεία



Ο 39χρονος τους οδήγησε σε ένα χωράφι, σε μία ερημική τοποθεσία. Εκεί υπήρχε μία εγκαταλελειμμένη κλούβα και μία κουλούρα της ΔΕΗ που την χρησιμοποιούσαν σαν τραπέζι. Τους κάλεσε να καθίσουν μέχρι να έρθει ο φίλος του, ο οποίος εμφανίστηκε στο επόμενο πεντάλεπτο.

Ο τελευταίος κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τον υποτιθέμενο έμπορο και έβαλε σε ανοιχτή ακρόαση την συνομιλία τους. Τότε οι κτηνοτρόφοι τον άκουσαν να ζητάει από τους αθίγγανους να καταμετρήσουν τα χρήματα που υπήρχαν στην σακούλα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι ήταν σωστό το ποσό και ότι τα χαρτονομίσματα δεν ήταν πλαστά. Αυτό δεν άρεσε στους κτηνοτρόφους που όμως δεν έφεραν αντίρρηση, σκεπτόμενοι ότι ήταν τρεις και σωματώδεις έναντι δύο και μικροκαμωμένων, οπότε θα τους έφερναν βόλτα αν κάτι πήγαινε στραβά.

Παρέδωσαν την σακούλα με τα χρήματα στον 39χρονο που άρχισε την καταμέτρηση. Σύμφωνα με τη μήνυση ενώ βρισκόταν στο τελευταίο χαρτονόμισμα, ξεπετάχτηκαν μέσα από την παλιά κλούβα τρεις ένοπλοι.

Οι τρεις κτηνοτρόφοι σάστισαν αντιλαμβανόμενοι το επικίνδυνο σκηνικό που είχαν στήσει. Σχεδόν ταυτόχρονα ο 39χρονος έβγαλε ένα περίστροφο από τη ζώνη, άρπαξε την τσάντα με τα 78.000 ευρώ, πήδηξε στο κάμπριο και έγινε καπνός.

Οι τρεις κτηνοτρόφοι παρέμειναν καθηλωμένοι υπό την απειλή των όπλων. Οι δράστες, εκ των οποίων ο ένας είχε ένα χρυσό δόντι και ένας άλλος πολλαπλά τατουάζ στα χέρια, απείλησαν να τους σκοτώσουν, απαιτώντας να γυρίσουν στην Κρήτη και να ξεχάσουν την ιστορία.

Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας σύξυλους τους τρεις κρητικούς. Μόλις ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να ψάχνουν την περιοχή μήπως και εντοπίσουν κάποιο ίχνος τους. Στη διαδρομή συνάντησαν ένα περιπολικό, όμως το πλήρωμα του δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως καταγγέλλουν.

Τα κακά μαντάτα δεν άργησαν να φτάσουν και στην Κρήτη, με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους να βγάζουν καπνούς από τα νεύρα τους.

Σε ρόλο … ντετέκτιβ

Τρεις φορές αναγκάστηκαν να μεταβούν στην Αθήνα οι παθόντες κτηνοτρόφοι προκειμένου να κάνουν τους …ντετέκτιβ, αναζητώντας το μαύρο κάμπριο από περιοχή σε περιοχή. Μέχρι που τα τέλη του Οκτωβρίου εντόπισαν το επίμαχο αυτοκίνητο παρκαρισμένο σε δρόμο, στο Μενίδι. Αμέσως έσπευσαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου ενημέρωσαν το διοικητή, ο οποίος κάλεσε τον ύποπτο για εξέταση. Οι κτηνοτρόφοι τον αναγνώρισαν, εκείνος όμως έκανε τον ψόφιο κοριό με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός μέσα στο τμήμα όταν οι κτηνοτρόφοι, μη μπορώντας να συγκρατήσουν τα νεύρα τους, του επιτέθηκαν και χρειάστηκε να μεσολαβήσουν οι αστυνομικοί για να τους χωρίσουν. Η υπόθεση πλέον παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης με τους παθόντες να καταθέτουν μήνυση κατά των δραστών.