«Βρισκόμαστε στο μέσο της θύελλας και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ομαλότητα» δήλωσε χθες ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων ,ο κ. Προβόπουλος ακούστηκε να λέει στον κ. Καραμανλή πως «βρισκόμαστε στο μέσο της θύελλας και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ομαλότητα. Γιατί αν υπήρχε κάτι, αυτό ήταν το πρόβλημα της ρευστότητας».

«Για το ελληνικό σχέδιο», σημείωσε, «πιστεύω ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν κανονικά».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και ζήτησε από το διοικητή της ΤτΕ να έχει πλήρη εποπτεία στην εφαρμογή του.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Στην αγορά επικρατεί αναβρασμός, καθώς ακόμα και μεγάλοι επιχειρήσεις εκφράζουν παράπονα για τη συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες έχουν γίνει πολύ αυστηρές στις χρηματοδοτήσεις τους, με αποτέλεσμα να έχουν «στεγνώσει» από ρευστό.

Το κυβερνητικό πακέτο μέτρων σταδιακά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται, αλλά η αγορά τονίζει ότι η ρευστότητα πρέπει να κατευθυνθεί κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια.

Έτσι, θα τονωθεί ο τζίρος, θα στηριχθεί η απασχόληση και θα περιορισθούν οι κατασχέσεις σπιτιών, που τις περισσότερες φορές είναι η πρώτη κατοικία των «στριμωγμένων» δανειοληπτών.

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) του ισχυρισμούς του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών κ.Β. Κρητικού περί κατακόρυφης ανόδου των αιτήσεων κατασχέσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρήστος Γκόρτσος τις προσεχείς ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία που θα διαψεύδουν τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει στις αρχές καλοκαιριού ο κ. Κρητικός και επανέλαβε και σήμερα, κατά τη διάρκεια του 2007 επισπεύσθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα 100.000 πλειστηριασμοί. Τότε η ΕΕΤ με επίσημα στοιχεία τον είχε κατηγορηματικά διαψεύσει επισημαίνοντας ότι οι πλειστηριασμοί στο σύνολό τους (τόσο κατά ιδιωτών όσο και κατά επιχειρήσεων) που επισπεύσθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε ανήλθαν μόλις σε 2.634.