Σαν ένα μικρό Πάσχα, γιόρτασε την Παρασκευή ο ελληνισμός την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο εορτασμός της Παναγιάς έγινε με κατάνυξη σε μοναστήρια και ναούς, όπου συνέρρεαν οι πιστοί από την παραμονή για να τιμήσουν τη Θεοτόκο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην Τήνο με πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας και με λιτάνευση στην πόλη της θαυματουργού εικόνας της Μεγαλόχαρης, όπου έσπευσαν χιλιάδες πιστοί.

Επίσης, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων κατά τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη» από ιταλικό υποβρύχιο στις 15 Αυγούστου 1940, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 8 και τραυματίστηκαν 29 μέλη από το πλήρωμα.

Στην περιοχή του Ηρακλείου, λαμπρός ήταν ο εορτασμός στα Μοναστήρια της Kαλυβιανής, της Aγκαράθου, της Παληανής, του Kουδουμά, της Σπηλιώτισσας και της Oδηγητρίας.

Όμως και στις συνοικιακές εκκλησίες, αλλά και στις εκκλησίες χωριών, που γιόρταζαν την Παρασκευή, βρέθηκαν οι πιστοί για να προσευχηθούν. Κάποιες απ’ αυτές είναι οι εκκλησίες της Παναγίας Πηγαδιώτισσας στο Θραψανό, της Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές, καθώς επίσης και οι εκκλησίες της Παναγίας στην Πάνω Xερσόνησο, στην Eπισκοπή, τα Aιτάνια, τις Άνω Aρχάνες και της Παναγίτσας του Mασταμπά.

Φορτισμένο ήταν το κλίμα στην Ιερά Μονή Καλυβιανής. Για πρώτη φορά, μετά από δεκάδες χρόνια, οι πιστοί δεν προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας της Καλυβιανής, η οποία εκλάπη από ιερόσυλους στις 21 Ιουνίου. Στη θέση της εικόνας, οι μοναχές τοποθέτησαν μια μεγεθυμένη φωτογραφία της. Οι προσευχές των πιστών έγιναν και για την επιστροφή της εικόνας.