Της Κατερίνας Μυλωνά

Άντρο ναρκομανών εξακολουθούν να είναι οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσού. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, πανεπιστημιακοί, προσωπικό και φοιτητές αντίκρισαν σύριγγες σε διάφορους χώρους του ιδρύματος, στα λευκά αλλά και τα προκατασκευασμένα κτήρια.

Το θέμα της φύλαξης των κτηρίων επανέφερε στο προσκήνιο ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, κ. Νίκος Κυλάφης, ο οποίος αγωνιά για το τι μέλλει γενέσθαι έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης φυλάκων μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Εν τω μεταξύ, όπως είπε στην «Π» ο αντιπρύτανης υποδομών, κ. Θεοφάνης Κιτσόπουλος, γίνονται κινήσεις προκειμένου να προσληφθούν με σύμβαση ενός έτους 26 συνολικά φύλακες για όλα τα κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Τα χρήματα γι’ αυτό το σκοπό έχουν ήδη δεσμευτεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΠΚ, η δαπάνη έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται η υπογραφή των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών. Σημειώνεται πως η φύλαξη δε θα γίνει από εταιρεία security, κάτι που θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση των φοιτητών.Σύριγγες παντούΛίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αντίκρισαν σύριγγες σε διάφορα σημεία στις εγκαταστάσεις του ΠΚ στην Κνωσού. Μια εικόνα που δεν ήταν άγνωστη στους καθηγητές, το προσωπικό και τους φοιτητές. Υπενθυμίζεται πως τους καλοκαιρινούς μήνες είχε αρθεί το άσυλο, είχαν πραγματοποιηθεί αστυνομικές επιχειρήσεις και το φαινόμενο είχε σε ένα βαθμό εκλείψει. Όμως, το πρόβλημα δε λύθηκε οριστικά και αυτό προκάλεσε τη σχετική παρέμβαση του κ. Κυλάφη στη Σύγκλητο. «Είναι γνωστό, πλέον, ότι και χρήση ναρκωτικών γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στο κτήριο αλλά και εμπόριο», αναφέρει ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Ο κ. Κυλάφης λέει χαρακτηριστικά πως «το θέμα της ασφάλειας είναι μια πονεμένη ιστορία, θέλουμε φύλακες και όσο δεν έχουμε παραμένουμε ανασφαλείς».

Μετά από συνεννόηση με τη Διοίκηση του Ιδρύματος, διοικητικούς υπαλλήλους, τους προέδρους των τμημάτων και Συλλόγους Φοιτητών, ζήτησε να σταματήσουν να διοργανώνονται φοιτητικά πάρτι στους χώρους του ιδρύματος. Όπως υποστηρίζει, κατά τη διάρκεια των πάρτι δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να προβούν σε παραβατικές συμπεριφορές, όπως κλοπές.

Πρόσφατο παράδειγμα ήταν οι βανδαλισμοί στα γραφεία της ΠΑΣΠ, «τι μου λέει εμένα ότι την επόμενη φορά δε θα σπάσουν πόρτες καθηγητών ή άλλων παρατάξεων», λέει ο κ. Κυλάφης.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει, εστιάζεται μονάχα στις εγκαταστάσεις της Κνωσού, «η Κνωσός θεωρείται κοινοκτημοσύνη και ουσιαστικά ότι δεν είναι κανενός, οπότε την κάνουμε ο,τι θέλουμε. Οι εγκαταστάσεις εκεί έχουν τόσο βεβαρημένο παρελθόν και όλοι αισθάνονται ότι εκεί μπορούν να βγάλουν τα σπασμένα», περιγράφει. Το θετικό στις εγκαταστάσεις του ΠΚ στις Βούτες είναι ότι λειτουργεί φοιτητικό κέντρο, όπου οι φοιτητές έχουν το δικό τους χώρο και μπορούν να διοργανώσουν ο,τι εκδηλώσεις επιθυμούν.