Του Κώστα Μπογδανίδη

Ένα μεγάλο ρίσκο πήρε από φέτος και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παραχώρησε σε ιδιώτες τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης που μέχρι σήμερα έκαναν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες!

Το πρόγραμμα της παρακολούθησης των νερών κολύμβησης ανατέθηκε από φέτος σε ιδιώτες, κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού, αλλά αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες και επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις στο κατά πόσον θα έχουν αντίκρυσμα και αποτελεσματικότητα οι έλεγχοι αυτοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον στην περιοχή της Κρήτης οι κρατικές υπηρεσίες έκαναν με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη δουλειά αυτή και πολύ συχνά ανακοίνωναν τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις ώστε να ξέρει ο κόσμος που μπορεί να κολυμπήσει άφοβα. Επίσης, εδώ υπάρχει και το ΙΘΑΒΙΚ το οποίο πρόσφατα προμηθεύθηκε και ειδικά μηχανήματα για να κάνει τους ελέγχους, αλλά αυτός δόθηκε τελικά σε ιδιωτική εταιρεία.

Η προκήρυξη

Ο διαγωνισμός για την Περιφέρεια της Κρήτης κατακυρώθηκε στην εταιρεία Βελονάκη η οποία με βάση την προκήρυξη είναι υποχρεωμένη ως ανάδοχος να κοινοποιεί το πρόγραμμα εργασιών στις διευθύνσεις ΠΕΧΩ των Περιφερειών, στις υπηρεσίες Περιβάλλοντος κάθε νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και στα γραφεία των δήμων. Ταυτόχρονα πρέπει ο ανάδοχος να μέριμνα ώστε να βρίσκεται επιτόπου κατά την ημέρα της δειγματοληψίας και εκπρόσωπος της Νομαρχιακής ή Τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι όροι υπάρχουν στην σχετική προκήρυξη, αλλά δε γνωρίζουμε εάν τηρούνται» τονίζει ο περιβαλλοντολόγος κ.Μανόλης Βουτυράκης. Ο οποίος προσθέτει ότι κάθε φορά τα προηγούμενα χρόνια τηρούνταν μία συγκεκριμένη διαδικασία η οποία φέτος άλλαξε.

Ήδη πριν από μερικές ημέρες οι υπηρεσίες ενημερώθηκαν ότι το έργο ανατέθηκε σε ιδιώτες από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ:

“Σας ενημερώνουμε ότι το έργο της παρακολούθησης της ποιότητας των νερών ακτών κολύμβησης του νομού σας κατά την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο 2003 και για τα επόμενα τέσσερα έτη, αναλαμβάνει κατόπιν διαγωνισμού η εταιρεία “Εργαστήρια Εμμ. Βελονάκη ΕΠΕ”, Βασ. Σοφίας 104, Αθήνα με υπεύθυνο τον κ. Αναστασόπουλο, τηλ. 210.7711669, fax: 210.7470501.

Συγκεκριμένα το έργο που αναλαμβάνει ο ανωτέρω αναφερόμενος φορέας είναι η διεξαγωγή δειγματοληψιών-μικροβιολογικών αναλύσεων νερών κολύμβησης στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κορινθίας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

Η συνδρομή των αρμοδίων Νομαρχιακών Υπηρεσιών στο ανωτέρω πρόγραμμα είναι ουσιαστική για τον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας και αξιοπιστίας των δειγμάτων που θα λαμβάνονται στο νομό σας”, αναφέρει η εγκύκλιος και συνεχίζει:

“Κατόπιν αυτών παρακαλούμε να μεριμνήσετε όπως υπάλληλος από το Γραφείο Περιβάλλοντος ή τη Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας ας ή/και από τα Γραφεία Δήμων και Κοινοτήτων να παρευρίσκεται κατά τη διενέργεια των προγραμματισμένων δειγματοληψιών. Οι παρευρισκόμενοι τοπικοί παράγοντες καλούνται να υπογράφουν τα έντυπα (δελτία) δειγματοληψίας βεβαιώνοντας έτσι την εγκυρότητά τους.

Για τη διευκόλυνση του έργου αυτού θα σας κοινοποιείται με φαξ από τον ανάδοχο το μηνιαίο πρόγραμμα δειγματοληψιών του νομού σας.

Επιπλέον, για την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης του παραπάνω έργου, είναι απαραίτητο κατόπιν συνεργασίας με την Υπηρεσία μας (Τμήμα Εργαστηρίων), να λαμβάνονται παράλληλα δείγματα σε επιλεγμένα από εσάς σημεία κολύμβησης του Προγράμματος του νομού σας, τα οποία θα αποστέλλονται προς ανάλυση στο Εργαστήριο της Υπηρεσίας μας. Η συχνότητα της παράλληλης δειγματοληψίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου σύμφωνα με το αποσταλθεν Πρόγραμμα δειγματοληψιών. Τα παράλληλα δείγματα θα λαμβάνονται σε επιλεγμένα από εσάς σημεία κολύμβησης του Προγράμματος του νομού σας. Για τις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες (δοχεία δειγματοληψίας, φύλαξη, συσκευασία δειγμάτων, ημέρα και ωρα αποστολής των κλπ) πρέπει να γίνεται συνεννόηση με το Τμήμα Εργαστηρίων της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού”.