Οι ευρυαγγείες είναι ένα δύσκολο αισθητικό πρόβλημα, διότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για την οριστική τους εξαφάνιση. Όμως με μια καλή συνεργασία αισθητικού και ενδιαφερομένου ατόμου μπορούμε να επιτύχουμε την μείωση τους και παράλληλα την καλυτέρευση του δέρματος.

Κατ’ αρχάς, ευριαγγεία είναι η διαστολή των μικρών (τριχοειδών), αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στο δέρμα μας. Στο πρόσωπο αυτά τα μικρά αγγεία προέρχονται από τις αρτηρίες, γι’ αυτό έχουν χρώμα κοκκινωπό, ενώ στα πόδια προέρχονται από τα φλεβικά αγγεία και έχουν χρώμα βαθύ κόκκινο προς μπλε.

Στη νεαρή ηλικία η διαστολή αυτή είναι παροδική, έτσι η κοκκινίλα εξαφανίζεται μετά από λίγο.

Με την πάροδο του χρόνου όμως και την χαλάρωση τόσο του δέρματος όσο και των αγγείων αυτών καθ’ εαυτών, η διαστολή δεν υποχωρεί, το αίμα φαίνεται να λιμνάζει στα τριχοειδή, και η κοκκινίλα γίνεται πλέον μόνιμη και αρκετά ενοχλητική από την άποψη της εμφάνισης.

Τάση ή προδιάθεση για ευριαγγεία έχουν συνήθως τα άσπρα δέρματα, σπάνια τα μελαχρινά. Όταν υπάρχει η κληρονομική προδιάθεση, αυτή ευνοείται από διάφορες αιτίες, όπως :

1. Από εξωτερικούς παράγοντες με κυρίαρχο την συνεχή και συχνή έκθεση στον ήλιο, τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, την έκθεση του δέρματος στον δυνατό αέρα, την μακροχρόνια εφαρμογή κορτιζονούχων αλοιφών στο δέρμα κ.α.

2. Από εσωτερικές αιτίες, όπως πεπτικέσ διαταραχές, τροφές με πολλά καρυκεύματα, τα οινοπνευματώδη ποτά, διάφορα φάρμακα, ορμονικές αλλαγές κυρίως όταν αυτές συνοδεύονται και από κάπνισμα, η συνεχής υπέρταση αλλά και κάθε ψυχική ή νευρική επιβάρυνση.

3. Ορισμένες δερματοπάθειες, όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η σκληροδερμία. Επίσης η ευριαγγεία επιδεινώνεται από ορισμένες παθήσεις όπως η κίρρωση του ύπατος και ο διαβήτης.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μειώνουν την ελαστικότητα των αγγείων και οδηγούν στην μόνιμη διαστολή τους. Είναι δε εντονότερη μετά από ισχυρή συγκίνηση, ή μετά από πλούσιο γεύμα ή απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας.

Προληπτικη

φροντιδα

Επειδή η επαναφορά των διασταλμένων αγγείων είναι πολύ δύσκολη, η καλύτερη φροντίδα είναι η πρόληψη του αποτελεί και τη πεμπτουσία της Αισθητικής.

Η προληπτική φροντίδα αφορά στον γενικό τρόπο ζωής, και στην τοπική εφαρμογή ειδικών προϊόντων ή μεθόδων Αισθητικής.

Κέντρο βάρους στον τρόπο ζωής θα είναι η αποφυγή κάθε παράγοντα που διευρύνει τα λεπτά αγγεία, όπως ο ήλιος, η θερμότητα, το πολύ κρύο, οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, αλλά και τροφές δύσπεπτες και ερεθιστικές που δυσκολεύουν την λειτουργία του στομάχου.

Μεγάλη σημασία στην διατήρηση της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων παίζει η συνεργιστική και αντιοξειδωτική δράση των βιταμινών C και Ε.

Αισθητικη φροντιδα.

Όταν υπάρχει προδιάθεση για ευριαγγεία στο πρόσωπο, πρέπει να γίνεται συνεχής χρήση αντηλιακών κρεμών και ιδιαιτέρως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τον χειμώνα επίσης πρέπει να ενισχύεται το δέρμα με κρέμες πλούσιες σε λιπαρά συστατικά, ενώ το καλοκαίρι σε υδατικά. Πολύ καλή προστασία αλλά και κάλυψη του αισθητικού προβλήματος προσφέρει η καθημερινή χρήση υγρού μέϊκ απ.

Οι αισθητικές φροντίδες στο εργαστήριο αισθητικής πρέπει να χαρακτηρίζονται από ηπιότητα. Αυτό σημαίνει χρήση ήπιων προϊόντων, σε συνδυασμό με ήπιες μεθόδους. Πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες φροντίδες που δημιουργούν αυξημένη θερμότητα στο πρόσωπο ή έντονη δραστηριοποίηση της κυκλοφορίας.

Η αισθητικός που αναλαμβάνει να περιποιηθεί ένα τέτοιο δέρμα, καλό είναι να έχει και γνώσεις ολισθιτικής αισθητικής, γιατί οι ευριαγγείες δεν έχουν μόνο τοπικό αλλά και ψυχικό υπόβαθρο. Οι άνθρωποι με ευριαγγείες είναι συχνά πιο ευαίσθητοι και πιο ευάλωτοι, με ευερέθιστο νευρικό σύστημα. Γενικές λοιπόν μέθοδοι χαλάρωσης σε συνδυασμό με ήπιες τοπικές φροντίδες θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα για την πρόληψη της επιδείνωσης των ευριαγγειών, η οποία είναι αναπόφευκτη αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα μέτρα που χρειάζονται.

Κυρίως όμως, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο γενικά.

Καίτη Κουναλάκη-

Μπουδάκη

Διπλωματούχος Αισθητικός

Τηλ.: 2810/284947-285121