Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά και ο εφιάλτης του καταστροφικού σεισμού της 13ης Αυγούστου το 1953, στην Κεφαλονιά, ξύπνησε στις μνήμες των κατοίκων των Ιονίων Νήσων.

Χθες το πρωί στις 8.17 π.μ. σημειώθηκε 30 χ.λ.μ δυτικά της Λευκάδας ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ζημιές είναι μεγάλες και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 35.

Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ήπειρο, Αχαΐα, Κοζάνη, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, την ορεινή Κορινθία μέχρι και την Αθήνα.

Τα έως τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για τον κύριο σεισμό, ενώ καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι δόθηκε από μία καλά γνωστή στους σεισμολόγους πηγή.

Παρόλα αυτά, οι σεισμολόγοι και οι γεωλόγοι κρατούν κάποιες επιφυλάξεις, αν και θεωρούν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. "Ήταν ο κύριος σεισμός αλλά υπάρχει κίνδυνος από την ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα, καθώς πολλές περιοχές της Λευκάδας είναι επικίνδυνες για καταπτώσεις", δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. "Το σημαντικό", σημείωσε ο κ. Λέκκας , "είναι ότι ο σεισμός αυτός σημειώθηκε στα όρια των πλακών της Ευρώπης και της Αφρικής και γι αυτό υπήρξε διάχυση όλης αυτής της ενέργειας".

Περισσότερο επιφυλακτικός, όμως, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο σεισμολόγος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος αν και εκτιμά, όπως δήλωσε, ότι πρόκειται μάλλον για τον κύριο σεισμό. Δεν απέκλεισε όμως έναν ισχυρό μετασεισμό. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Τις επιφυλάξεις του για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διατηρεί ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος. "Από την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με βεβαιότητα αν ο πρωινός ήταν ο κύριος σεισμός" ενώ διευκρίνισε ότι στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ακολουθήσει ένας ισχυρός μετασεισμός, ακόμη και 5,5 Ρίχτερ. Συνέστησε, δε, στους κατοίκους και κυρίως στους παραθεριστές να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν να κάνουν μπάνιο καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επικίνδυνα κύματα από τη σεισμική δραστηριότητα.

Πάντως, για να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται πράγματι για τον κύριο σεισμό θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως υπήρχε διαφωνία ως προς την ένταση της δόνησης. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για 6, 4 Ρίχτερ, ενώ το Σεισμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το οποίο διαθέτει πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, ανέφερε πως η ένταση ήταν 5,9 βαθμοί. Ωστόσο, ξένα ινστιτούτα συμφώνησαν πως το μέγεθος ήταν από 6,2 έως 6,4 Ρίχτερ.

Υλικεσ ζημιεσ

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, όπου σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι μεγαλύτερες καταστροφές κτιρίων έχουν σημειωθεί στην κεντρική αγορά της πόλης της Λευκάδας, στο χωριό Άγιος Νικήτας και στην περιοχή Νυδρί. Ζημιές έχουν υποστεί και αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα κοντά σε βράχια, τα οποία λόγω της σφοδρής σεισμικής δόνησης κατέρρευσαν.

Καταστροφές υπέστη και το οδικό δίκτυο, όπου σε όλο το μήκος αυτού έχουν σημειωθεί μικρές και μεγάλες καθιζήσεις, ενώ μεγάλες ρωγμές παρατηρούνται και στο λιμάνι Λυγιάς. Η οδική επικοινωνία Νυδρί - Λευκάδας έχει κοπεί, από τις μεγάλες πέτρες, που έχουν πέσει από τη δυνατή και παρατεταμένη δόνηση. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, τις τηλεπικοινωνίες καθώς και στην υδροδότηση της πόλης αποκαταστάθηκαν το μεσημέρι.

Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή τα νησιά του Ιονίου, όπου στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Καμιά ζημιά δεν έχει αναφερθεί στους νομούς Κέρκυρας και Ζακύνθου. Αντίθετα πολλές είναι οι υλικές ζημιές που καταγράφονται σε παλαιά κυρίως σπίτια, στην Πρέβεζα.

Τραυματιεσ

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση τρία άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ άλλα 28 φέρουν ελαφρά τραύματα. Ένας άνδρας και μία γυναίκα την ώρα του σεισμού επιχειρούσαν κατάβαση στη θέση Καταρράκτες στο Νυδρί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να εγκλωβιστούν στο σημείο, για αρκετή ώρα, από την κατολίσθηση που ακολούθησε. Στο χωριό Άγιος Νικήτας τραυματίστηκαν από πτώση βράχων τρεις άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο γενικό Νομαρχιακό νοσοκομείο Πρέβεζας.

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση ακροκεράμων στα σοκάκια της πόλης της Λευκάδας, ενώ στη θέση Εγκρεμνούς, επτά Ιταλοί τουρίστες που έκαναν ορειβασία την ώρα του σεισμού έπεσαν στη θάλασσα κι εντοπίστηκαν από τις Λιμενικές Αρχές, όπου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

Οι Αρχές συνιστούν στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι. Ωστόσο, οι ξένοι τουρίστες ζουν τον πανικό του εγκέλαδου σε προσωρινά καταλύματα, ενώ οι Έλληνες παραθεριστές άρχισαν να εγκαταλείπουν το νησί.

αμεση

κινητοποιηση

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών και του κρατικού μηχανισμού. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ μόλις ενημερώθηκε για το σεισμό, έδωσε εντολή να μεταβούν στο νησί οι υφυπουργοί Λάμπρος Παπαδήμας, Γιάννης Τσακλίδης και Παντελής Τσεττικίδης, προκειμένου να συντονίσουν από κοντά τα συνεργεία των μηχανικών και τους τοπικούς φορείς και να ενημερωθούν για την έκταση των ζημιών. Στη Λευκάδα βρίσκονται επίσης συνεργεία μηχανικών από τις γειτονικές νομαρχίες, αλλά και το Τμήμα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Πάτρας, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ.

Στο νησί μετέβησαν ακόμη, με ελικόπτερο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Γεωργακόπουλος και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Φούρλας, ενώ εξαμελές κλιμάκιο με επικεφαλής τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιόνια Νησιά κ. Κάκο θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να συντονίσει τις εκεί ενέργειες των ανδρών της Υπηρεσίας.

ΔΙΑΜΑΧΗ

ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ

Για μία ακόμη φορά, αμέσως μετά την εκδήλωση της δόνησης, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ μερίδας Ελλήνων σεισμολόγων.

Συγκεκριμένα, ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, διατύπσε την άποψη ότι από την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας, που εξελίσσεται από το πρωί, θα μπορεί να γίνει σαφής εκτίμηση για το αν ο πρωινός ήταν ο κύριος σεισμός στη Λευκάδα. Τόνισε, επίσης, ότι «στατιστικά έχει αποδειχθεί πως μπορεί να ακολουθήσει ένας ισχυρός μετασεισμός, ακόμη και 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ».

Αναφερόμενος στη διαφορά ως προς το μέγεθος που έδωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο κατέγραψε τη δόνηση στα 5,9 Ρίχτερ, σε αντίθεση με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κατέγραψαν τη δόνηση στα 6,4 Ρίχτερ, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε:

«Η Πάτρα δεν μπορεί να υπολογίσει καλά το μέγεθος κι αυτό είναι γνωστό. Το μέγεθος του σεισμού ήταν από 6,2 μέχρι 6,4 Ρίχτερ, όπως τον κατέγραψαν και τα ξένα ινστιτούτα».

Περαιτέρω, συνέστησε στους Έλληνες και ξένους τουρίστες που βρίσκονται στο νησί να είναι προσεκτικοί στις ακτές και να αποφεύγουν το κολύμπι στη θάλασσα, διότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επικίνδυνα κύματα από τη σεισμική δραστηριότητα.

«Αν ο σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ θα είχε πέσει η μισή πόλη», δήλωσε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών Ακης Τσελέντης, ο οποίος επιμένει ότι το μέγεθος του πρωινού σεισμού στη Λευκάδα ήταν 5,9 και όχι 6,4 Ρίχτερ.

Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις του κ. Παπαζάχου, τόνισε ότι «σέβομαι την ηλικία και την προσφορά του και δεν μου επιτρέπεται να αντιπαρατεθώ» και πρόσθεσε: Έχω 17 όργανα στην περιοχή και ξέρω τι λέω».

Κατηγόρησε τους συναδέλφους από τα Γεωδυναμικά Ινστιτούτα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης ότι τηλεφωνήθηκαν και συνεννοήθηκαν μεταξύ τους ως προς την εκτίμηση του μεγέθους του σεισμού. «Δεν είχαν τη στοιχειώδη ευθιξία να πάρουν στο τηλέφωνο και το φουκαρά της Πάτρας, που κάθεται εδώ και ξενυχτάει», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε δε ότι «είναι νωρίς ακόμη να δώσουμε στοιχεία για το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δυο μέρες για να δούμε πω εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα».