Το νέο βιβλίο του Γιώργου Καλογεράκη με τίτλο «Γιάννης Δραμουντάνης Στεφανογιάννης. Αρχηγός Ανωγείων και Άνω Μυλοποτάμου. 1941-13 Φεβρουαρίου 1944» θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο πρώην υπουργός-βουλευτής Χάρης Καστανίδης και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Εύα Λαδιά.

Το βιβλίο επτακοσίων σαράντα τεσσάρων σελίδων περιλαμβάνει ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στο προλογικό του σημείωμα ο Γιώργος Καλογεράκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανοϊταλούς την 1η Ιουνίου 1941, άρχισαν οι συζητήσεις στα Ανώγεια για την ίδρυση μυστικής πατριωτικής οργάνωσης. Στις 15 Αυγούστου 1941, στο σπίτι του Ιωάννη Δραμουντάνη ή Στεφανογιάννη, οι συζητήσεις αυτές λαμβάνουν υπόσταση, η οργάνωση δημιουργείται και ονομάζεται Επιτροπή Εθνικής Απελευθερωτικής Δράσεως (Ε. Ε. Α. Δ.). Πρόεδρος ορίζεται ο Ιωάννης Δραμουντάνης, συνάπτεται πρακτικό το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρος και οι Μιχάλης Ξυλούρης ή Χριστομιχάλης, παπα-Γιάννης Σκουλάς, Γεώργιος Δραμουντάνης ή Στεφανογιώργης και Νικόλαος Σταυρακάκης ή Αεροπόρος. Όλοι οι παραπάνω ανήκαν στο Βενιζελικό κόμμα. Στο πρακτικό αναφέρονται και τα ονόματα των γιατρών Νικολάου Μανούσου και Κωνσταντίνου Κουνάλη που ανήκαν στο Λαϊκό κόμμα, καθώς επίσης και τα ονόματα του Ανθ/ρχου Δημητρίου Κίππη και του γιατρού από τον Άγιο Ιωάννη Μυλοποτάμου Ελευθερίου Δρανδράκη.

Ο σκοπός και οι στόχοι της Επιτροπής Εθνικής Απελευθερωτικής Δράσεως ορίζονταν με σαφήνεια από το παραπάνω Πρακτικό.

Τον Ιανουάριο του 1942 με δύο ακόμη πρακτικά (στις 11 και 16 του μηνός), συμπληρώθηκε η Επιτροπή Εθνικής Απελευθερωτικής Δράσεως με νέα μέλη και απλώθηκε σ’ολόκληρο το Μυλοπόταμο και στο Δυτικό Μαλεβύζι.

Τη νύχτα της 24ης Ιανουαρίου 1942 γερμανική δύναμη 1500 ανδρών κυκλώνουν το χωριό Ανώγεια Συγκεντρώνουν τους κατοίκους στην πλατεία Αρμί και ζητούν επίμονα την παράδοση όπλων από τους Ανωγειανούς καθώς και την παράδοση των Άγγλων πρακτόρων οι οποίοι είχαν, σύμφωνα με το Γερμανό αξιωματικό επικεφαλής, την έδρα τους στα Ανώγεια. Κατόπιν αναζήτησαν με κατάλογο 10 από τα σημαίνοντα στελέχη της Επιτροπής Εθνικής Απελευθερωτικής Δράσεως μεταξύ των οποίων και τους αδελφούς Δραμουντάνη εναντίον των οποίων από το Σεπτέμβριο του 1941 είχε εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως για τη δράση τους στη μάχη της Κρήτης. Αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών από τα Ανώγεια η Διοικούσα επιτροπή αποφασίζει να μετατρέψει την παθητική αντίσταση σε ενεργό αντίσταση, τη μετάλλαξη της Οργάνωσης σε ένοπλη ανταρτική Ομάδα με την ονομασία Ανεξάρτητη Ομάδα Ανωγείων. (Α.Ο.Α.) Αρχηγός της Ομάδας ορίστηκε από τους συναγωνιστές του ο Ιωάννης Δραμουντάνης-Στεφανογιάννης και λημέρι της η περιοχή Κορακόπετρα του Ψηλορείτη όπου βρισκόταν το μητάτο του Στεφανογιάννη.

Στις 25 Νοεμβρίου 1942 στο σπίτι του Αρχηγού Στεφανογιάννη έγινε σύσκεψη των μελών της Οργανώσεως στην οποία πήραν μέρος πλέον των 100 ατόμων. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε η ένταξη της Οργάνωσης στο Ε.Α.Μ.

Η Επιτροπή Εθνικής Απελευθερωτικής Δράσεως μετονομάζεται σε Επαρχιακή Επιτροπή Άνω Μυλοποτάμου. (Ε.Ε.Α.Μ.)

Στις 6 Ιουνίου 1943 σε συνεδρίαση της Επαρχιακής Επιτροπής Άνω Μυλοποτάμου με παρόντα τα έξι από τα επτά μέλη, γίνεται δεκτή η αποχώρηση από την Επιτροπή του Κομουνιστικού μέλους και αποφασίζεται η μετονομασία της Επαρχιακής Επιτροπής σε Περιφερειακή Διοίκηση Άνω Μυλοποτάμου (Π.Δ.Α.Μ.) Εθνικής Οργανώσεως Ρεθύμνης (Ε.Ο.Ρ.) και την ένταξή της στην Εθνική Οργάνωση Κρήτης (Ε.Ο.Κ.) μέχρι το τέλος της τετράχρονης γερμανοϊταλικής Κατοχής, το Μάιο του 1945».