Σε καθένα οφειλέτη το ….κουστούμι του ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών .

Με μία απλή αίτηση, σε λίγο διάστημα, οι 650.000 οφειλέτες του δημοσίου θα μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπει ακόμα και 48 δόσεις.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιταχύνει όσο το δυνατόν τις εισπράξεις του από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που φθάνουν τα 5,5 δις ευρώ σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να ανακοινώσει ρύθμιση μέχρι και 48 δόσεων, με την προϋπόθεση ότι το μικρότερο ποσό κάθε δόσης θα είναι 300 ευρώ κι όχι 146,7 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης θα καθιερώσει πιο ελαστικά κριτήρια στον καθορισμό του αριθμού των δόσεων για κάθε οφειλέτη, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί. Σημαντικό είναι ακόμα ότι οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα μπορούν να ρυθμίζουν υψηλότερες οφειλές από τις σημερινές.

Συγκεκριμένα, από 100.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο θα φθάσει τα 300.000 ευρώ. Kάθε οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την εξόφληση των χρεών του σε δόσεις, με την υποβολή μίας απλής αίτησης στον προϊστάμενο της εφορίας του.

Στην αίτησή του, ο οφειλέτης θα μπορεί να προτείνει ο ίδιος τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. H αίτηση θα εξετάζεται με μεγαλύτερη διάθεση επιείκειας, ώστε ο αριθμός των δόσεων να ικανοποιεί πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό το αίτημα του οφειλέτη.

Ιδιαιτέρως ευνοϊκό χαρακτηρίζεται ακόμα το μέτρο για επανάληψη της ρύθμισης πάνω από δύο φορές σε όσους δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο ο οφειλέτης έχει την ευκαιρία να ρυθμίσει μόνο δύο φορές το ίδιο ληξιπρόθεσμο χρέος.

Η εφορία θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε όσους δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς.