Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Ενώ εκατοντάδες νέοι γονείς και στην Κρήτη, υπογράφουν συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ για την φύλαξη του αίματος του ομφάλιου λώρου του νεογέννητου μωρού τους, σε τράπεζες βλαστικών κυττάρων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά αν το παιδί τους προσβληθεί από σοβαρά νοσήματα, όπως είναι η λευχαιμία, το υπουργείο Υγείας με έγγραφό του απαγορεύει αυτή τη διαδικασία από τα δημόσια νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο και έτσι δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια σε “ιδιωτικές τράπεζες” που δραστηριοποιούνται στη φύλαξη βλαστοκυττάρων.



“Μας σπρώχνουν στην ιδιωτική περίθαλψη”

Η Ευαγγελία Τσικαλά, η οποία διανύει τον 8ο μήνα της κύησης και ετοιμαζόταν να γεννήσει στο ΠΕΠΑΓΝΗ, τώρα σκέπτεται να γεννήσει σε ιδιωτικό μαιευτήριο για να μπορέσει να αποθηκεύσει τα βλαστικά κύτταρα του μωρού.

Η ίδια αναφέρει: “Θα ήθελα να εκφράσω μέσω της εφημερίδας σας την αγανάκτηση μου οσον αφορά την πρόσφατη απαγόρευση φύλαξης βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλειου. Σύμφωνα με εντολή του υπουργείου Υγείας, απαγορεύεται στους γονείς να κρατήσουν αίμα από τον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων παιδιών τους, ώστε να υποβληθούν οι τράπεζες φύλαξης σε έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο ομως μας σπρώχνουν στην ιδιωτική περίθαλψη, ενω ταυτόχρονα δεν παρέχουν πληροφόρηση ή κάποια εναλλακτική λυση στους γονείς. Δεν θα έπρεπε να απαγορευτεί η φύλαξη των βλαστοκυττάρων αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ή εφοσον ιδρυθεί ενας δημοσιος φορέας φύλαξης βλαστικών κυττάρων; Γιατί πρέπει να μας θέτουν αυτό το δίλημμα; Δεν είναι άδικο ζευγάρια που απέκτησαν παιδί πριν μερικούς μήνες να έχουν φυλάξει τα βλαστικά κυτταρα των παιδιών τους, ενω όσοι πρόκειται να αποκτήσουν παιδί άμεσα να μην μπορούν να το κάνουν; Και εν πάση περιπτώσει, δεν καταλαβαίνω με ποιό τρόπο μας προστατεύει το κράτος, από τη στιγμή που η συγκεκριμένηαπαγόρευση δεν ισχύει για τις ιδιωτικές κλινικές”.

Ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Γιάννης Ματαλλιωτάκης, είπε στην “Π” ότι η απαγόρευση αυτή που ισχύει για το νοσοκομείο, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, αφού πάρα πολλές γυναίκες απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να γεννήσουν, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζευγαριών, απευθύνεται σε τράπεζες φύλαξης για προληπτικούς λόγους ή και για ιατρικούς και πρέπει να δοθεί λύση και για τα νοσοκομεία.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι στο ΠΑΓΝΗ, η διαδικασία γινόταν δωρεάν μέχρι την απαγορευτική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

“Η πλειοψηφία των νέων υποψήφιων γονιών απευθύνονται σε τέτοιες εταιρίες και μάλιστα πληρώνουν ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα”, σχολίασε ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Γ. Παχάκης.



Χωρίς άδεια λειτουργούν οι εταιρίες

Ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Νίκος Κεφαλογιάννης, είπε στην “Π” ότι η εγκύκλιος του υπουργείου είναι σαφής και αναφέρει ότι δεν υπάρχει ακόμη νομοθετικό πλαίσιο και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια σε “ιδιωτική τράπεζα” βλαστικών κυττάρων”.



Τράπεζες βλαστοκυττάρων σε Ευρώπη και Αμερική

Οι μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρίες στην Αμερική και την Ευρώπη, είναι αντίθετες με την ιδιωτική κατάθεση, επειδή δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική βάση. Αντίθετα, υποστηρίζουν την ανάπτυξη δημόσιων τραπεζών από κρατικές Αρχές, από τις οποίες θα μπορούσαν να βρουν κατάλληλα μοσχεύματα και την ευκαιρία να ζήσουν όλα τα παιδιά που έχουν ένδειξη μεταμόσχευσης. Οι αμερικανικές Αρχές Υγείας σχεδιάζουν να τριπλασιάσουν τον αριθμό μοσχευμάτων στις δημόσιες τράπεζες. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι ευρωπαϊκές οδηγίες, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.



Οι Ελληνίδες λένε “ναι” στην φύλαξη

Θετική στάση απέναντι στην υπηρεσία φύλαξης βλαστοκυττάρων έχουν επτά στις δέκα γυναίκες στη χώρα μας, ενώ το 87,4% των Ελληνίδων που έγιναν μητέρες τους τελευταίους 12 μήνες είχαν ενημερωθεί γι’ αυτήν πολύ πριν επισκεφτούν τον γιατρό τους. Η πλειονότητά τους εκφράζει, μάλιστα, την άποψη ότι ίσως ο ιδιωτικός τομέας είναι η μόνη λύση για την ανάπτυξη του κλάδου, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανωμένος δημόσιος φορέας που να παρέχει αυτήν τη δυνατότητα. Και όλα αυτά παρά τις πρόσφατες καταγγελίες της Αιματολογικής Εταιρείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ότι οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων λειτουργούν στην Ελλάδα παράνομα και πωλούν στους γονείς ένα προϊόν υγείας χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα...

Έρευνα της εταιρείας στατιστικών και οικονομικών πληροφοριών Hellastat, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.003 γυναικών ηλικίας 25 έως 40 ετών την περίοδο 9 έως 21 Απριλίου, κατέδειξε ότι ο κλάδος παρουσιάζει το 2008 ραγδαία ανάπτυξη.

Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται τόσο αμιγώς ελληνικές εταιρείες όσο και παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Η καθεμία τράπεζα παρέχει διαφορετικές επιλογές ως προς τον τρόπο και τον τόπο φύλαξης των βλαστικών κυττάρων, αφήνοντας την τελική επιλογή στους υποψήφιους γονείς.