Του Γιάννη Ζωράκη

“Ο δήμος Ηρακλείου δεν μας έχει καταβάλει εδώ και δύο μήνες την επιχορήγηση που μας υποσχέθηκε” καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών, κ. Αστρίτ Γιόλα, σχετικά με εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Γιόλα, αναφέρει στο πλαίσιο της καταγγελίας του, πως ενώ είχε συμφωνηθεί με το δήμο να δοθεί επιχορήγηση για την παράσταση χορευτικού συγκροτήματος από την Αλβανία, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα αρκετά έξοδα του συλλόγου να βρίσκονται στον “αέρα”.

“Αύριο θα συναντηθώ με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που φιλοξένησε το συγκρότημα και δεν ξέρω πώς θα του εξηγήσω, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε την διαμονή” αναφέρει ο κ. Γιόλα, υποστηρίζοντας πως η πληροφόρηση του από το δήμο ήταν ελλιπής και παραπλανητική.

“Δεν υπάρχει περίπτωση ο σύλλογος να μην επιχορηγηθεί, από τη στιγμή που ο δήμος αποφάσισε να τον επιχορηγήσει” υπογραμμίζει από την πλευρά του ο αρμόδιος για το ζήτημα αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Αλεξάκης, ο οποίος κάνει σαφές πως ο δήμος δεν μπορεί να επισπεύσει διαδικασίες, οι οποίες εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση επιχορήγησης.

“Όλα τα εντάλματα επιχορήγησης περνούν από ελεγκτική επιτροπή κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια του επιτρόπου” προσθέτει ο κ. Αλεξάκης, τονίζοντας: “Πρέπει να γίνει σαφές πως υπάρχει μία διαδικασία η οποία πρέπει να τηρηθεί. Δεν μπορούμε ούτε να παρακάμψουμε, ούτε να επισπεύσουμε την διαδικασία αυτή”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εκτιμά πως η καταβολή της επιχορήγησης είναι θέμα χρόνου, ενώ ξεκαθαρίζει πως ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών, έχει ενημερωθεί εκτενέστατα αναφορικά με το ζήτημα.

Με τις απόψεις αυτές βέβαια δεν φαίνεται να συμφωνεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών κ. Γιόλα, ο οποίος υποστηρίζει πως ανάλογες απαντήσεις λαμβάνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα.

“Εδώ και δύο μήνες μας λένε ότι σε δύο το πολύ τρεις ημέρες θα μας δοθεί η επιχορήγηση, χωρίς όμως να έχουμε λάβει κάτι” υποστηρίζει ο κ. Γιόλα, αναφέροντας πως το μόνο που ζητάει, είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε να μπορέσει να κανονίσει τις οικονομικές εκκρεμότητες του συλλόγου.ΕπιφυλακτικότηταΙδιαίτερα επιφυλακτικός αναφορικά με την επανάληψη εκδηλώσεων από Αλβανικά συγκροτήματα στην Κρήτη εμφανίζεται ο κ. Γιόλα, ο οποίος μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, ερωτήθηκε χθες για την ενδεχόμενη συμμετοχή του συλλόγου σε εκδήλωση κατά του ρατσισμού.

“Δεν ξέρω αν πρέπει να δεχτώ μια τέτοια πρόταση” ανέφερε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών, τονίζοντας πως δεδομένου του γεγονότος ότι ακόμη δεν έχει λάβει τα χρήματα της επιχορήγησης από τον Δήμο, δεν γνωρίζει ποιους μπορεί να εμπιστευτεί και ποιους όχι.

“Θα ρωτήσω και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου κι ανάλογα με το τι θα πουν, θα δούμε τι απόφαση θα πάρουμε” πρόσθεσε ο κ. Γιόλα.

Πρέπει να τονιστεί βεβαίως πως στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Βούλγαρων, έγινε σαφές πως το κόστος των εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού πρόκειται να αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.Προώθηση πολιτισμούΤην απογοήτευση του από την διαμορφωμένη κατάσταση εξέφρασε ο κ. Γιόλα, ο οποίος ανέφερε πως αν και καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες από Αλβανούς που μένουν στην Κρήτη για να προωθηθεί ο πολιτισμός τους και οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς, εμφανίζονται διαρκώς εμπόδια.

“Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε οι Αλβανοί που είναι κατάλληλοι μόνο για την οικοδομή ή τα χωράφια” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιόλα, για να προσθέσει πως ο Σύλλογος Αλβανών επιθυμεί να συμβάλει στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, διευκρινίζοντας ωστόσο πως κρίνεται αναγκαία η στήριξη των φορέων.

“Προσπαθούμε όσο μπορούμε να προβάλουμε την Αλβανία στην Κρήτη, αλλά και την Κρήτη στην Αλβανία” υποστηρίζει ο κ. Γιόλα για να προσθέσει: “Όταν έγινε η εκδήλωση στην Κρήτη, όλες οι αλβανικές εφημερίδες έγραφαν γι’ αυτή κι αισθανόμασταν υπερήφανοι. Θέλουμε αυτό να συνεχίσει και θέλουμε να στείλουμε ως σύλλογος κρητικά συγκροτήματα και στην Αλβανία, ώστε να γνωρίσουν κι εκεί από κοντά τον κρητικό πολιτισμό. Χρειάζεται όμως και μια στήριξη από πλευράς της Ελλάδας γι’ αυτό. Μόνο αυτό ζητάμε”.

Τονίζεται ωστόσο, πως οι τοπικοί φορείς από την πλευρά τους απαντούν, πως ουδέποτε έχουν αρνηθεί μια τέτοια συνεργασία, ενώ μάλιστα όπως υποστηρίζουν, επιχειρούν να προωθούν τέτοιου είδους ενέργειες.