Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Με οχτώ μήνες ποινή φυλάκισης «πλήρωσε» ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης Μανόλης Χριστοδουλάκης το γεγονός ότι εγκαίρως είχε σπεύσει να προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούσε για τη δημόσια υγεία η παράνομη λειτουργία της χωματερής Μαρουλά στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης κάθισε χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου για ψευδή καταμήνυση με αφορμή τα δύο πορίσματα που είχε συντάξει σε βάρος του πρώην δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη για τη λειτουργία της επίμαχης χωματερής.

Επρόκειτο για μία πορισματική έκθεση και ένα πόρισμα καταλογισμού, στις οποίες ανέλυε την κατάσταση τόσο σε σχέση με τους κινδύνους που συνέτρεχαν για τη δημόσια υγεία όσο και για παράνομες αποφάσεις, όπως ανέφερε, από την πλευρά της δημοτικής Αρχής

Το Δικαστήριο αθώωσε τον κ. Χριστοδουλάκη για τις έξι από τις οχτώ κατηγορίες που περιελάμβανε η μήνυση, τον έκρινε ένοχο ωστόσο για την κατηγορία της υπηρεσιακής διαρροής στον Τύπο και για ένα ακόμα σημείο που αφορούσε σε λογιστικό λάθος.

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του κ. Χριστοδουλάκη εξόργισε πολίτες και περιβαλλοντικούς φορείς που παρέστησαν χθες στο Δικαστήριο για να στηρίξουν τον οικονομικό επιθεωρητή.

Ο ίδιος ο κ. Χριστουδουλάκης μιλώντας στην «Π» δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύει ότι θα δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό-άσκησε έφεση κατά της απόφασης-ενώ χαρακτήρισε περίεργη την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο για μια υπόθεση για την οποία βοούσε όλο το Ρέθυμνο από το 1994 μέχρι και πριν μερικούς μήνες.

Να σημειωθεί ότι η μήνυση σε βάρος του κ. Χριστοδουλάκη υποβλήθηκε το 2003 και αφού είχε προηγηθεί η εκδίκαση τριών αγωγών-τις οποίες κέρδισε- που είχε καταθέσει σε βάρος του τότε δημάρχου διεκδικώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Χθες στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής κ. Ανδρουλάκης που ήταν καταπέλτης σε βάρος της τότε δημοτικής Αρχής για τις ενέργειες της σε σχέση με τη λειτουργία της χωματερής που ωστόσο είχε «βαπτιστεί» ΧΥΤΑ από το δήμαρχο.

Τη θέση αυτή δεν ασπάστηκε η Ευρωπαική Ένωση που εξέδωσε καταδικαστική απόφαση, επιβάλλοντας το σφράγισμα της ως παράνομη και επικίνδυνη.

Τόσο χθες όσο και αρκετές φορές στο παρελθόν μέλη περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων έκαναν λόγο για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή τους.