Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Σήμερα η δίκη για το δηλητήριο στο Αρχοντικό

Ο 32χρονος, κατηγορείται ότι έριξε “εντολσουφάν” στο φαγητό στις 6-12-2004 , στις 10-12-2004 και στις 12 Μαρτίου, 2005, οπότε εκτός από αδέλφια και γονείς, δηλητηριάστηκαν και δύο ανίψια του, ηλικίας 2,5 και 6 ετών, συνολικά οκτώ άτομα.

Να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί μία φορά καθώς το δικαστήριο ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ψυχίατροι και ένας αστυνομικός.


Mία υπόθεση θρίλερ που είχε να κάνει με τις μυστηριώδεις πολλαπλές δηλητηριάσεις των μελών μιας οικογένειας στο Αρχοντικό του δήμου Αρκαλοχωρίου αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, με κατηγορούμενο έναν 32χρονο, γιο της οικογένειας.

Ο νεαρός κατηγορείται για απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε βάρος των γονιών, των αδερφών και των ανιψιών του. Το αξιοπερίεργο είναι και ο ίδιος ο κατηγορούμενος χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ενώ δύο αδερφές του που δηλητηριάστηκαν δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, κινδύνευσαν να πεθάνουν.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έχει τη στήριξη της οικογένειας του που πιστεύει ότι είναι αθώος.

Η παραπομπή του σε δίκη έγινε μετά από ανακρίσεις δύο ετών. Το Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με προηγούμενη απόφαση του, είχε διατάξει τον εγκλεισμό του 32χρόνου σε ψυχιατρικό κατάστημα χωρίς να τον παραπέμπει σε δίκη. Οι συνήγοροι της οικογένειας, ζήτησαν επανεξέταση της υπόθεσης, να μην εγκλειστεί και να μην παραπεμφθεί ο 32χρονος καθώς, όπως υποστήριζαν αφενός, δεν υπήρχαν στοιχεία ενοχής, αφετέρου οι ψυχίατροι-πραγματογνώμονες δεν πρότειναν τον εγκλεισμό του.

Με εντολή της Ανακριτικής Αρχής, ο κατηγορούμενος εξετάστηκε σε διάφορες περιόδους μετά τις δηλητηριάσεις από τρείς ψυχιάτρους. Στην πρώτη έκθεση αναφέρεται ότι παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα, με νοητική στέρηση, παραληρηματική συμπεριφορά, φοβίες κλπ. Οι άλλες δύο εκθέσεις κάνουν λόγο για ένα άτομο με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης στο οποίο δεν διαπιστώνεται ψυχική νόσος. Σε καμιά έκθεση δεν αναφέρεται ότι ο 32χρονος, χρήζει νοσηλείας σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Η παραπομπή του, στηρίχτηκε κυρίως σε καταθέσεις για τη συμπεριφορά που επέδειξε στη διάρκεια των ανακρίσεων, την καχυποψία έναντι των αστυνομικών Αρχών και την αναφορά που έκανε σε «φάρμακο» που πέταξε σε ένα χωράφι το οποίο ωστόσο, δεν βρέθηκε. Οι καταθέσεις που είχε δώσει ο ίδιος, στην Αστυνομία, ότι είχε ρίξει «ξινό» στο φαγητό, δεν αξιολογήθηκαν καθώς ήταν δικονομικά άκυρες αφού όταν τις έδωσε, εξεταζόταν ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος. Ωστόσο όταν εξετάστηκε ενώπιον της ανακρίτριας, αρνήθηκε ότι έριξε «ξινό».

Σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις, και στα τρία περιστατικά δηλητηριάσεων, ανιχνεύτηκε στα υπολείμματα των τροφών αλλά και στον πυθμένα ενός ποτηριού που βρέθηκε στα σκουπίδια, το τοξικό ζιζανιοκτόνο «εντολσουφάν». Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις, το φαγητό περιείχε ρύζι. Μετά την πρώτη δηλητηρίαση, συνελήφθη η μητέρα της οικογένειας η οποία είχε μαγειρέψει το φαγητό αλλά ενώ βρισκόταν στα κρατητήρια περιμένοντας να απολογηθεί σημειώθηκε και άλλο περιστατικό δηλητηρίασης. Με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, η μητέρα απαλλάχτηκε οριστικά από την κατηγορία.

Ο 32χρονος, κατηγορείται ότι έριξε “εντολσουφάν” στο φαγητό στις 6-12-2004, στις 10-12-2004 και στις 12 Μαρτίου, 2005, οπότε εκτός από αδέλφια και γονείς, δηλητηριάστηκαν και δύο ανίψια του, ηλικίας 2,5 και 6 ετών, συνολικά οκτώ άτομα.

Να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί μία φορά καθώς το δικαστήριο ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ψυχίατροι και ένας αστυνομικός.