Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στο τέλος του Οκτώβρη, προσδιορίζεται ότι θα γίνει το περίφημο ταξίδι που θα οργανώσει η Περιφέρεια Κρήτης, με τον ΕΣΔΑΚ, φορείς και δημάρχους, με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δουν από κοντά τα συστήματα διαχείρισης σκουπιδιών που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό, για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων.

Τα «θερμά γεγονότα» του καλοκαιριού δεν αφήνουν πια σε κανένα το περιθώριο να πιστεύει ότι το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, μπορεί να διευθετηθεί με διαδικασίες «express» και μάλιστα πολλοί σχολιάζουν ότι πλέον οι επόμενες κινήσεις είναι εξαιρετικά αργές, και σχεδόν αθόρυβες… Έτσι, μετά την παραλαβή της περίφημης μελέτης που ο ΕΣΔΑΚ, πήρε στα χέρια του τις προηγούμενες μέρες, και αφορά στις μεθόδους διαχείρισης των σκουπιδιών, -που όπως έχει δεσμευτεί η διοίκηση του, θα γίνει αντικείμενο κοινωνικής διαβούλευσης, καμία άλλη ενέργεια δεν έχει καταγραφεί στο προσκήνιο. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν, ότι σιγά-σιγά θα προχωρήσουν οι συζητήσεις, από το σημείο που είχαν σταματήσει, το καλοκαίρι, και με τις άλλες προτεινόμενες από τη μελέτη περιοχές, αφού όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι η πρώτη προτεινόμενη από τη μελέτη επιλογή της Επισκοπής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να «περπατήσει». Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ισχυρότατες κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ξεσηκώσει την περιοχή, αλλά και στο γεγονός ότι η επιτροπή αγώνα των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε, κατάφερε να κλονίσει την επιλογή της Γαλύφας ως «την εκπληκτικότερη όλων». Μοιραία οι συζητήσεις στρέφονται τώρα στις άλλες προτεινόμενες περιοχές, από τη μελέτη, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και όσες δεν καταγράφονται από τη μελέτη του Πολυτεχνείου, μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς η συζήτηση για την εγκατάσταση της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων θα συζητηθεί από μηδενική βάση. Σε αυτό άλλωστε έχει δεσμευτεί η Περιφέρεια Κρήτης, από όπου διαρρέει ότι χωρίς να στοχοποιείται η λύση της Γαλύφας, αλλά ούτε και να αποσύρεται, παράλληλα θα συζητηθούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις , οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης άλλωστε έχει δεσμευτεί για το ότι θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση για 640.000 κατοίκους και 2,5 εκατ. τουρίστες που έχει η Κρήτη. Άρα λοιπόν με σεβασμό προς όλους, αλλά με γνώση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ η απόλυτη συναίνεση θα προχωρήσουν τα επόμενα βήματα για να λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κρήτη.

Σε πρώτη προτεραιότητα φαίνεται ότι μπαίνουν οι συζητήσεις με το δήμο Ρεθύμνου, από όπου έχει καταγραφεί ένα αρκετά καλό κλίμα σε σχέση με τις δυνατότητες εγκατάστασης του εργοστασίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιφυλάξεις και προβληματισμός.

Κρίσιμο στοιχείο της όλης συζήτησης αυτής, ωστόσο, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τόσο ο ΕΣΔΑΚ όσο και η Περιφέρεια δεν έχουν καταλήξει στο επίμαχο θέμα του τρόπου επεξεργασίας των απορριμμάτων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφονται, εξακολουθεί να αιωρείται η επιλογή της καύσης η οποία ενώ δεν είναι η ακριβότερη λύση, έχει τα περισσότερα καταστροφικά στοιχεία σε περιβαλλοντικό επίπεδο.