Σε 100.000 (!) ανέρχονται σήμερα οι χρήστες ηρωίνης στην Ελλάδα όταν το 1980 ήταν περίπου 2000. Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν την επίσημη καταγραφή των χρηστών, τότε μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Τα στοιχεία αυτά που προκαλούν θλίψη και οργή περιλαμβάνονται στην έκθεση-κόλαφο του Παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως προκύπτει από το 1980 μέχρι σήμερα οι χρήστες έχουν αυξηθεί κατά 50 φορές περισσότερο, διαπίστωση που προκαλεί ανατριχίλα στην σκέψη και μόνο ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητα τους νέοι, αργοσβήνουν.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Παραρτήματος, την οκταετία 2000-2008 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 2000 άνθρωποι, με τον ετήσιο αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 250.

Οι αριθμοί αυτοί σοκάρουν ακόμα και τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας τους συναναστρέφονται με χιλιάδες τοξικομανείς και εκατοντάδες εμπόρους ναρκωτικών.

Αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, εκτιμάται ότι στην πόλη του Ηρακλείου οι τοξικομανείς ξεπερνούν τις 4000. Αν ληφθούν υπόψη και οι χρήστες που ζουν στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, τότε αυτός ο αριθμός μεγαλώνει δραματικά.

Σύμφωνα με το διοικητή του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου Γιάννης Λιανδράκη το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση στη χρήση κοκαίνης και από χρήστες ηρωίνης που την επιλέγουν για να «ανέβουν ψυχολογικά».

Πλέον ο μύθος που ίσχυε παλιά ότι η κοκαίνη είναι το «ναρκωτικό των πλουσίων», σήμερα είναι απλώς …παραμύθι.

Στην Έκθεση του Παραρτήματος γίνεται αναφορά για την ανησυχητική συνεχή αναφορά νέων ναρκωτικών ουσιών όπως είναι το Khat που προκαλεί διέγερση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επιδρά σαν τις αμφεταμίνες. Ο κ. Λιανδράκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ναρκωτικό ουσιαστικά είναι παράγωγο της κοκαίνης, ωστόσο δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα να εντοπιστεί από αστυνομικούς στις πιάτσες του Ηρακλείου.

Η καθημερινή εμπειρία πάντως είναι εκείνη που δείχνει όλο και περισσότερο ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο χαμηλώνει ο ηλικιακός δείκτης των χρηστών ηρωίνης και άλλων «σκληρών» ναρκωτικών.

Το μέγεθος του προβλήματος της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών αποκαλύπτεται και από τα στατιστικά στοιχεία για το προφίλ των εγκλείστων στις φυλακές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, από τους χρήστες ναρκωτικών στη φυλακή βρίσκονται 3.600, ενώ το ποσοστό των κρατουμένων-χρηστών ανέρχεται στο 42%.

Όπως προκύπτει, σε ποσοστό 8,6% έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά ναρκωτικά. Από τους χρήστες το 58,9% είναι άνεργοι και 22,8% έχει σταθερή ή περιστασιακή εργασία. Το 10% είναι έφηβοι και αλλοδαποί, ενώ το 20% είναι κορίτσια. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο των χρηστών το 35% είναι απόφοιτοι Λυκείου, το 34,8% απόφοιτοι Γυμνασίου και το 23,6% απόφοιτοι Δημοτικού.

Επίσης ότι 9 στους 10 χρήστες ναρκωτικών έχουν γονείς, ενώ σχεδόν όλοι έχουν σταθερή στέγη.