Με την λεπτομερή καταμέτρηση σκαφών και πανιών ξεκινάει ουσιαστικά σήμερα στο λιμάνι Ηρακλείου το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας Platu 25.

Η διαδικασία αυτή (9 π.μ. - 6 μ.μ.) θεωρείται απαραίτητη πριν από την επίσημη έναρξη του αγώνα καθώς τα σκάφη πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιογένεια του στόλου και να προβάλλονται οι δυνατότητες των πληρωμάτων.

Η τελετή έναρξης του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί αύριο (7 μ.μ.) στο Ενετικό Λιμάνι (απέναντι από το Λιμεναρχείο) και το καθαρά αγωνιστικό μέρος θα ξεκινήσει την Δευτέρα (12 μ.). Ιστιοδρομίες είναι προγραμματισμένες επίσης για την προσεχή Τρίτη (12 μ.), την Τετάρτη (11 π.μ.), την Παρασκευή (11 π.μ.) και το Σάββατο (11 π.μ.) οπότε θα ολοκληρωθεί η διοργάνωση.

Τα 29 αγωνιστικά σκάφη που συμμετέχουν στους αγώνες έχουν μήκος 7 μέτρα και τα πληρώματα αριθμούν συνολικά 150 ιστιοπλόους από Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ρωσία, Ιαπωνία, Κύπρο.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν οι κορυφαίοι του είδους Τσουλφάς, Κάρταλης, Πορτοσάλτε, Μάντης, Καραγεωργίου, Καμπουρίδης, Χανιώτης, Καγιαλής.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κλάσης Platu 25 Κώστας Καραγεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης: “Πιστεύω ότι ο φετινός αγώνας θα μας δώσει την ευκαιρία για μία ακόμη φορά να αποδείξουμε την αγάπη μας για την θάλασσα και θα δημιουργήσει έναν έντονο συναγωνισμό για το καλό του αθλήματος. Πέρα από ατελέσφορους ανταγωνισμούς, με συναινετικό πνεύμα, θα δημιουργήσουμε και φέτος τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της αγαπημένης μας ιστιοπλοΐας. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αυτό που θα λάβει χώρα στα νερά της Κρήτης με τη συμμετοχή πληρωμάτων και σκαφών από όλο τον πλανήτη συμβολίζει την αγωνιστική μαχητικότητα του περήφανου νησιού και καταδεικνύει τις ομορφιές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το επίπεδο των αθλητών που θα συμμετέχουν διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για έναν συναρπαστικό όσο και δύσκολο αγώνα. Είναι βέβαιο ότι το πρωτάθλημα αυτό θα αποτελέσει τη Λυδία Λίθο, για την διάδοση του αθλήματος σε αγωνιστικο επίπεδο όσο και σε επίπεδο αναψυχής”.

Θυμίζουμε ότι φορείς διοργάνωσης των αγώνων είναι ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, το Παν/μιο Κρήτης, οι σύλλογοι ΙΟΗ, ΝΟΓΚ με την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος και του Λιμεναρχείου Ηρακλείου.