Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει με έκθεσή της η Morgan Stanley, την ώρα που οι ελεγκτές της Eurostat ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, βάζοντας στο μικροσκόπιο τα στοιχεία για τον προσδιορισμό του ελλείμματος του περασμένου έτους. Με έκθεσή της η Morgan Stanley προσγειώνει την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος σε ποσοστό μόλις 1,8%, ενώ σαφώς κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών είναι και η εκτίμηση για την επίδοση της ανάπτυξης φέτος.

Ο πήχης για το 2008 τίθεται στο 3,1%, ενώ μέχρι νεωτέρας η κυβέρνηση διατηρεί τον αναθεωρημένο στόχο στο 3,6%. Η πρόβλεψη αυτή αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νέου από το οικονομικό επιτελείο με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

Και στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Ο μέσος δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 4,6% για να υποχωρήσει το 2009 στο 3,8%, συντηρώντας τις πιέσεις στα εισοδήματα και τρέφοντας το μέτωπο διεκδικήσεων έναντι της κυβέρνησης.

Οι κυβερνητικοί πονοκέφαλοι δεν εξαντλούνται στον διάχυτο προβληματισμό για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό. Παίρνουν σάρκα και οστά πολύ πιο έντονα στο δημοσιονομικό πεδίο, όπου ο εφιάλτης των ελλειμμάτων επανέρχεται δριμύτερος και η Eurostat απειλεί να «στοιχειώσει» τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί δημοσιονομικής εξυγίανσης.



Κοινοτικοί



Από την ερχόμενη Δευτέρα πιάνουν δουλειά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων της Eurostat, αποφασισμένα να κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία για την εγγραφή των κοινοτικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό αλλά και για την περιβόητη άσπρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και των νοσοκομείων.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία όπως τονίζεται στο Eurotoday θα επικεντρώσει τις «έρευνές» της σε δύο πεδία:

• Θα εξετάσει την άσπρη τρύπα (τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ), η οποία δημιουργεί… μαύρες εντυπώσεις. Κι αυτό διότι τα στοιχεία θεωρούνται ανεπαρκή κυρίως επειδή εκτιμώνται κατά προσέγγιση, αφού ακόμα και σήμερα αθροιστικά και συγκεκριμένα στοιχεία για όλους τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχουν. Στο πεδίο αυτό, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι οι διαβεβαιώσεις μόνιμης επίλυσης του προβλήματος μέσω των παρεμβάσεων του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή, για τους ειδικούς λογαριασμούς και την καθιέρωση της υποχρέωσης νοσοκομείων και ΟΤΑ να συντάσσουν ισολογισμούς και προϋπολογισμούς, θα οδηγήσουν σε πίστωση χρόνου από τις Βρυξέλλες.

Επί του παρόντος τουλάχιστον, εκτιμάται ότι διορθώσεις ελλείμματος ελέω της συγκεκριμένης παραμέτρου θα αποφευχθούν, όχι όμως και οι «αστερίσκοι» της κοινοτικής υπηρεσίας, μέχρι οριστικής επίλυσης.

• Πιο επικίνδυνο το δεύτερο πεδίο… ερεύνης που αφορά στην καταγραφή στον προϋπολογισμό ποσού 400 εκατ. ευρώ κοινοτικών εισροών. Η Κομισιόν θεωρεί ότι λανθασμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενέγραψε τις εν λόγω εισροές στον προϋπολογισμό του 2007, μειώνοντας ανάλογα το έλλειμμα, ενώ θα έπρεπε να εγγραφούν κανονικά στον προϋπολογισμό του 2008. Έτσι, το έλλειμμα του περασμένου έτους από το 2,8% που προσδιορίστηκε από το υπουργείο Οικονομίας θα... ψηλώσει αισθητά.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας αναγνωρίζουν ότι τελικά το πιθανότερο είναι το έλλειμμα του περασμένου έτους, μετά τις «διορθώσεις» της Κομισιόν, να κλείσει στην περιοχή του 3,1% - 3,2%. Θεωρητικά, αυτό θα σήμαινε την εκ νέου υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης.

Τέτοιος κίνδυνος κατά την ηγεσία του υπουργείου δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον για φέτος. Κι αυτό διότι θεωρείται συγκυριακή η υπέρβαση του ελλείμματος, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι φέτος θα υπάρξει απόσταση ασφαλείας από το όριο του 3% του ΑΕΠ.