Στις εκδηλώσεις για την 65η επέτειο του ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών Βιάννου και Ιεράπετρας θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος φτάνει αύριο το πρωί στο Ηράκλειο. Ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει στο νομό μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φτάσει στον αερολιμένα Ηρακλείου, στην 126 Σμηναρχία Μάχης, την Κυριακή στις 9.40 το πρωί.

Με πομπή θα μεταβεί στο δήμο Βιάννου, και συγκεκριμένα στο Σελί Αμιρών, όπου θα τον υποδεχτεί ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ι. Πλακιωτάκης και οι τοπικές Αρχές και θα αποδοθούν τιμές. Στη συνέχεια, θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ειρηναίου. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο στο χώρο του μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, με θέμα το ιστορικό του Ολοκαυτώματος. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας θα ξεναγηθεί σε έκθεση αρχειακού υλικού σχετική με το Ολοκαύτωμα, σε παρακείμενη προς το χώρο του μνημείου αίθουσα.

Αύριο στις 7.30 το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα παραστεί στα εγκαίνια της Πινακοθήκης Βιάννου. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατόκαμπου, κ. Σάββας Πετράκης, ο διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, κ. Άγγελος Δεληβοριάς, ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Τριαντάφυλλος Πατρασκόδης, και ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο της Πινακοθήκης.

Αύριο το βράδυ, ο δήμαρχος Βιάννου, κ. Εμμανουήλ Κλαδάκης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του κ. Παπούλια.



Στη Χερσόνησο



Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στις 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Χερσονήσου. Η τελετή θα ξεκινήσει με την προσφώνηση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρη Μπάτση και του δημάρχου Χερσονήσου, κ.Σπύρου Δανέλλη. Θα ακολουθήσει η ανακήρυξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Χερσονήσου. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με μουσική εκδήλωση.

Στη συνέχεια, στις 7.45 το βράδυ, ο Κάρολος Παπούλιας θα αναχωρήσει για το μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», όπου θα τον ξεναγήσει ο κ. Γεώργιος Μαρκάκης.

Το βράδυ, στις 9, ο δήμαρχος Χερσονήσου θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από το Ηράκλειο την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι.