Του Θάνου Περβολαράκη

Με τους βουλευτές Ηρακλείου και των τριών κομμάτων συναντήθηκε χθες στην Αθήνα το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου με αντικείμενο της συνάντησής τη σύνταξη και την υπογραφή του κειμένου για το οποίο είχαν δεσμευτεί στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές αναφορικά με το θέμα της ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους βουλευτές δόθηκε το σχέδιο κειμένου στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι υπογράφοντες βουλευτές είναι διατεθειμένοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους αν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στην ερώτησή τους είναι αρνητική, ασαφής, χωρίς αποδεκτό χρονοδιάγραμμα ή αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει ταυτόχρονα στην ίδρυση των τεσσάρων Εφετείων

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της Ν.Δ Μ. Κεφαλογιάννης και Κ. Μπαντουβάς θα υπογράψουν το κείμενο, ενώ ο Λ. Αυγενάκης αν και δεν ήταν αρνητικός επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές αλλαγές και συζήτηση μεταξύ των βουλευτών.

Θετικοί ως προς την υπογραφή του κειμένου εμφανίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίστηκε σε πρώτη φάση σύμφωνος ως προς την υπογραφή του.

Στους παριστάμενους βουλευτές δόθηκε επίσης το σχέδιο σχετικής ερώτησης που θα κατατεθεί από το σύνολο των βουλευτών του νομού Ηρακλείου.

Στο σχέδιο της ερώτησης που δόθηκε στους βουλευτές των τριών κομμάτων και πάνω στο οποίο υπήρξε συζήτηση αναφέρεται: «με δικό σας αίτημα η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε στις 20 Μαρτίου 2008 με την 6/2008 απόφαση σας ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως την ταχεία, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης απαιτείται η ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων, μεταξύ των οποίων και το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με έδρα στο Ηράκλειο.

Για τα τρία εξ αυτών (Μυτιλήνης, Χαλκίδας και Αγρινίου) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης των ιδρυτικών Προεδρικών Διαταγμάτων. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη θετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και θα προχωρήσει στην ίδρυση και του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης , την οποία κρίνει αναγκαία και ζητά πλέον και η ηγεσία της Δικαιοσύνης και επειδή και κατά το παρελθόν υπήρξαν ανάλογες δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν , με παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων εύλογα ανησυχούμε μήπως και αυτή τη φορά, η συντεταγμένη πολιτεία υποκύψει στις «πιέσεις» των ίδιων παραγόντων που χρόνια τώρα με τις δραστηριότητες και τις «παρεμβάσεις» τους αμαυρώνουν την εικόνα της Κρήτης και δημιουργούν «άβατα», καλλιεργώντας την εντύπωση στους πολίτες ότι εάν θέλουν να έχει τέλος η υπόθεσή τους, πρέπει να έχουν την εύνοιά τους και να προσφύγουν στις «υπηρεσίες» τους.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία της δικαιοσύνης με ευθύνη της πολιτείας, και ορισμένων ελάχιστων επίορκων δικαστών δοκιμάζεται, έχουμε χρέος να στηρίξουμε κάθε επιλογή που συμβάλλει στην απρόσκοπτη, ταχεία και αξιόπιστη απονομή δικαιοσύνης, να θέσουμε στη διάθεση των λειτουργών της όλα τα μέσα που απαιτούνται για το σκοπό αυτό και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον για την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον κορυφαίο αυτό θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Επειδή η μέχρι σήμερα διστακτικότητα της κυβέρνησης μας ανησυχεί, ανησυχεί όμως περισσότερο τους οργισμένους πολίτες της ανατολικής Κρήτης, γιατί στερούνται λόγω του πολλαπλού κόστους και των αποστάσεων, του δικαιώματος των προσφυγής στη δευτεροβάθμια Δικαιοσύνη στο Εφετείο στα Χανιά το οποίο υπολειτουργεί λόγω του μεγάλου αριθμού των υποθέσεων και των αλλεπάλληλων αναβολών που επιφέρουν καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων αγγίζοντας τα όρια της αρνησιδικίας.

Ερωτάστε κ. υπουργέ:

1 Αν θα σεβαστείτε στο σύνολο της την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου;

2 Γιατί προωθήσατε την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Εφετεία Μυτιλήνης, Χαλκίδας και Αγρινίου και όχι του Ηρακλείου;

3 Πότε ακριβώς προτίθεσθε να υποβάλετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.