
Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος μιλά στην “Π” και τονίζει ότι όσο κι αν είναι νόμιμες οι επιχειρηματικές κινήσεις Βουλγαράκη, δεν γίνονται αποδεκτές απ’τους πολίτες.
Παράλληλα τάσσεται κατά της ενδεχόμενης διαγραφής Τατούλη
Κάθετα αντίθετος στην πιθανότητα διαγραφής του κ. Τατούλη παρουσιάζεται μέσω της “Π” ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Πέτρος Μαντούβαλος.
Ο διαγραφείς (το 2005) από το κυβερνών κόμμα πολιτικός, δηλώνει πως τάσσεται «παραδοσιακά εναντίον της λήψης πειθαρχικών μέτρων για κάθε στέλεχος της παράταξης, έστω και αν η κριτική και οι απόψεις του υπερβαίνουν κάποιες φορές τα συνήθη όρια».
Παράλληλα, υπερασπίζεται τον Γιώργο Βουλγαράκη -ως προς το ποινικό μέρος της υπόθεσης- αλλά διαμηνύει με σαφέστατο νόημα προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ότι «οι Έλληνες πολίτες δεν αποδέχονται την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τους πολιτικούς. Το κοινό αίσθημα σε αυτές τις περιπτώσεις έχει δεδομένα χαρακτηριστικά».
Στο ίδιο μήκος κύματος η θέση του κ. Μαντούβαλου και στο θέμα που έχει τεθεί περί ασυμβίβαστου ή όχι για τη κ. Μάρα Ζαχαρέα και τον Υπουργό σύζυγό της. Ο γνωστός δικηγόρος, επισημαίνει πως η δημοσιογράφος ήταν επιτυχημένη πολύ πριν ο κ. Ρουσόπουλος γίνει Υπουργός, προσθέτοντας όμως την προϋπόθεση της διαφάνειας στην επαγγελματική δραστηριότητα της παρουσιάστριας.
«Νομίζω ότι η κ. Μπακογιάννη διατύπωσε το αυτονόητο, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος», αναφέρει στην «Π» ο κ. Μαντούβαλος, συντασσόμενος με την άποψη της υπουργού Εξωτερικών για πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που βουλευτής της σημερινής κυβέρνησης καταψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο.
Όσον αφορά δε την κρίση που διαπερνά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, ο πρώην βουλευτής, εξαπολύοντας «βολές» προς όλες τις κατευθύνεις καταλογίζει ευθύνες «σε πρακτικές πολιτικών προσώπων που προκαλούν το κοινό αίσθημα και φθείρουν αρχές και αξίες. Οι πολίτες απαιτούν άλλες συμπεριφορές, ζητούν διαφορετικά πρότυπα συμπεριφοράς, ειλικρίνεια και όχι υποκρισία».
Ερωτ: κ. Μαντούβαλε, σχεδόν 3 χρόνια έχουν περάσει από την εκδίωξή σας (παρά την οικειοθελή ανεξαρτητοποίησή σας) από τη σημερινή ηγεσία της κυβέρνησης με την αιτιολογία του «ανορθόδοξου τρόπου παραίτησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ». Σήμερα, και μετά τα γεγονότα που όλοι παρακολουθούμε με πρωταγωνιστές βουλευτές και Υπουργούς της Κυβέρνησης πως αντιλαμβάνεστε την απομάκρυνσή σας;
Απαντ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία αναγκαία διόρθωση για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και της πραγματικότητας. Από τη Νέα Δημοκρατία δεν με εκδίωξε κανείς. Η παράταξη αποτελεί το σπίτι μου, τον φυσικό μου πολιτικό χώρο και από το σπίτι μου κανείς δεν μπορεί αν με κάνει να φύγω. Η αλήθεια είναι ότι τάχθηκα, αυτοβούλως, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για να μην αποτελώ πρόβλημα για τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους μου. Το έκανα με δική μου πρωτοβουλία αφού δεν ήθελα να απολογούνται οι συνάδελφοί μου και να βρίσκεται υπό πίεση η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, έστω και για λίγο. Η άθλια συκοφαντική επίθεση που εξαπολύθηκε εις βάρος μου με πρωτοφανή αγριότητα στηρίχθηκε σε ένα σαθρό κατηγορητήριο. Οι κατηγορίες αυτές έχουν καταρρεύσει στη συνείδηση του κόσμου που έχει αλάθητο αισθητήριο και στις 12 Ιανουαρίου η ελληνική Δικαιοσύνη θα βάλει τέλος σε αυτή τη θλιβερή παρένθεση. Θα αποδειχθεί η αθωότητά μου αλλά θα γίνει ευδιάκριτο το μέγεθος της αθλιότητας, της κακότητας και της συκοφαντίας. Ουσιαστικά δεν απομακρύνθηκα ποτέ από την παράταξη. Στήριξα τις επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη Βουλή και στη κοινωνία, έδωσα και θα συνεχίσω να δίνω μάχες για την παράταξη. Στάθηκα κοντά και δίπλα στον κόσμο της ΝΔ, είμαι καθημερινά κοντά στους πολίτες. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με στήριξαν και με στηρίζουν στα δύσκολα και όχι στα εύκολα είναι βέβαιο ότι θα δώσουμε και άλλους νικηφόρους αγώνες στο μέλλον.
Ερωτ: Επιφανειακό ή ουσιαστικό τελικά το σύνθημα «σεμνά και ταπεινά»;
Απάντ: Η σεμνότητα και η ταπεινότητα δεν είναι σύνθημα. Αποτελεί κώδικα πολιτικής συμπεριφοράς που η τήρησή του αξιολογείται καθημερινά από τους πολίτες. Η κρίση του πολιτικού συστήματος οφείλεται σε πρακτικές πολιτικών προσώπων που προκαλούν το κοινό αίσθημα και φθείρουν αρχές και αξίες. Οι πολίτες απαιτούν άλλες συμπεριφορές, ζητούν διαφορετικά πρότυπα συμπεριφοράς, ειλικρίνεια και όχι υποκρισία.
Ερωτ: Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από την πρώτη νίκη της ΝΔ με «σημαία» της την πάταξη της διαφθοράς. Τα κατάφερε ο κ. Καραμανλής;
Απαντ: Μαγικές λύσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει επαρκή δείγματα γραφής για την αποφασιστικότητά του να χτυπηθεί η διαφθορά στο δημόσιο βίο και στην κοινωνία. Έχουν γίνει σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις ενώ ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έχει αντιμετωπίσει καίρια και ουσιαστικά υποθέσεις που δημιουργούσαν σκιές και προκάλεσαν ερωτηματικά, όπως είναι η υπόθεση των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς αποτελεί υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Απαιτείται κοινή βούληση, συνεννόηση και συνεργασία.
Ερωτ: Να δούμε λίγο επιμέρους τα ζητήματα της επικαιρότητας κ. Μαντούβαλε, όπως αυτό της παρέμβασης του κ. Πέτρου Τατούλη, ο οποίος εξαπολύοντας σκληρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, ζητάει-μεταξύ άλλων-την παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου λόγω της σχέσης του με τη κ. Μάρα Ζαχαρέα. Θεωρείτε πως είναι άδικη η παρέμβαση Τατούλη; Υπάρχει «ηθικό ασυμβίβαστο» στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Απαντ: Νομίζω ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε ούτε σε υπερβολές ούτε σε στρεβλώσεις. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε πρόσωπα και καταστάσεις ούτε βέβαια να περάσουμε σε μία ακραία εκδοχή της οικογενειακής ευθύνης.
Η σύζυγος του κ. Ρουσόπουλου είναι μία επιτυχημένη δημοσιογράφος με συγκρότηση και αναγνώριση. Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι είχε αυτοτελή και επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή πριν ακόμη ο σύζυγός της, ο κ. Ρουσόπουλος γίνει υπουργός και κορυφαίο στέλεχος της παράταξης.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να ακυρώνουμε την επαγγελματική διαδρομή αλλά και την δραστηριότητα της κ. Ζαχαρέα ούτε να της αρνούμαστε τα στοιχειώδη δικαιώματα. Εφόσον η επαγγελματική της δραστηριότητα είναι διαφανής δεν υπάρχει κάτι μεμπτό.
Ερωτ: Πρέπει να τεθεί θέμα παραμονής ή όχι του κ. Τατούλη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ;
Απαντ: Είμαι, παραδοσιακά, εναντίον της λήψης πειθαρχικών μέτρων για κάθε στέλεχος της παράταξη, έστω και αν η κριτική και οι απόψεις του υπερβαίνουν κάποιες φορές τα συνήθη όρια.
Η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και πολυσυλλεκτικό κόμμα στο οποίο ο διάλογος, η κριτική και η κατάθεση προτάσεων είναι δομικά στοιχεία.
Κάθε διαφωνία ή διαφορετική άποψη μπορεί να οδηγήσει στη σύνθεση, μέσα από τον διάλογο και τη συνεννόηση.
Ερωτ: Θεωρείτε πως οι σκληρές παρεμβάσεις του κ. Τατούλη είναι αποτέλεσμα της μη υπουργοποίησής του ή απλά ενός αγανακτισμένου βουλευτή της κυβέρνησης;
Απαντ: Δεν μπορώ να ερμηνεύσω εγώ τον κ. Τατούλη ούτε φυσικά θα επιχειρούσα να το κάνω με τρόπο αυθαίρετο και κατά παράβαση κάθε κανόνα δεοντολογίας και παραταξιακής αλληλεγγύης. Θέλω να ελπίζω ότι οι παρεμβάσεις του αντανακλούν την αγωνία και την επιθυμία του για να διατηρηθεί η πολιτική ηγεμονία των φιλελεύθερων ιδεών και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Νέας Διακυβέρνησης.
Ερωτ: Να περάσουμε στην καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για νοθεία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Από όσα έχετε δει, έχετε ακούσει αλλά και από την πείρα που διαθέτετε στα έδρανα της Βουλής, στοιχειοθετείται πιθανή νόθευση του αποτελέσματος;
Απαντ: Νομίζω ότι ήταν μία ατυχέστατη πρωτοβουλία της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που προσπάθησε να πείσει, ανεπιτυχώς, την κοινή γνώμη ότι υπήρξε νοθεία στην ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από τον κ. Σιούφα είναι πειστικές και όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νόθευσης των ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε το κύρος των θεσμών, την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κοινοβούλιο και στις δημοκρατικές διαδικασίες. Φοβάμαι ότι πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν συμβάλλουν θετικά προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ερωτ: Παράλληλα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους στη Βουλή κατηγορούν τον Γιώργο Βουλγαράκη για σύσταση εταιρίας «real estate». Ο ίδιος απαντά πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην διαχείριση των ακινήτων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου αλλά πως το έκανε για να γλιτώσει τη φορολογία! «Ελληνική πραγματικότητα» της πολιτικής ζωής της χώρας;
Απαντ: Ο Γιώργος Βουλγαράκης, θα έλεγα πως δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη και θα έλεγα ότι άδικα στοχοποιείται ως προς αυτό το σκέλος. Το βέβαιο είναι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν αποδέχονται την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τους πολιτικούς, έστω και αν αυτές κινούνται εντός πλαισίου της νομιμότητας. Το κοινό αίσθημα σε αυτές τις περιπτώσεις έχει δεδομένα χαρακτηριστικά.
Ερωτ: Η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της δήλωσε πως αν υπάρξει βουλευτής της κυβέρνησης που θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο τότε θα πρέπει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές. Λογική και ρεαλιστική η συγκεκριμένη πρόταση;
Απαντ: Νομίζω ότι η κ. Μπακογιάννη διατύπωσε το αυτονόητο. Σε περίπτωση που βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας διαφοροποιηθεί σε μία μείζονα κοινοβουλευτική ψηφοφορία τότε προκύπτει πολιτικό ζήτημα.
Η δημοκρατική ευαισθησία αλλά και ο χαρακτήρας του Κώστα Καραμανλή είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κάνουν ανεκτή μια τέτοια κίνηση.
Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν δικαίωμα να διατυπώνουν ελεύθερα την άποψή τους αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεσμεύονται από το κυβερνητικό πρόγραμμα που ενέκρινε η πλειοψηφία των πολιτών.
Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όταν κάποιος βουλευτής της συμπολίτευσης αίρει την εμπιστοσύνη του και χάνεται η δεδηλωμένη, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος.
Πιστεύω ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ λειτουργούν με υπευθυνότητα και αντίληψη χρέους απέναντι στην παράταξη και στους πολίτες.
Ερωτ: Μήπως τελικά η σκέψη για πρόωρες εκλογές είναι η σοφότερη δυνατή αυτή τη δύσκολη μεν περίοδο, αλλά με τη ΝΔ δε να προηγείται στις δημοσκοπήσεις;
Απαντ: Ο Κώστας Καραμανλής σέβεται τους θεσμούς και δεν τους υποτάσσει στο συγκυριακό κομματικό συμφέρον. Αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες και δεν είναι τυχαίο ότι σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για την κυβέρνηση, η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στις προτιμήσεις των πολιτών.
Οι πρόωρες εκλογές πρέπει να έχουν επαρκή αιτιολόγηση αλλά και να απολαμβάνουν της μέγιστης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Στην παρούσα φάση, δεν βλέπω το λόγο που θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.
Ερωτ: Άδικες οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις των πολιτών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Αλογοσκούφης;
Απαντ: Οι πολίτες έχουν δει τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται δραματικά τα τελευταία χρόνια. Είναι φυσικό να αντιδρούν σε μέτρα που δεν έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζονται αντιδημοφιλή. Είναι βέβαιο ότι η διεθνής οικονομική κρίση έχει επηρεάσει, σε ένα σημαντικό βαθμό, την ελληνική οικονομία, κάτι που επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την αύξηση των κρατικών εσόδων και την απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού. Είναι εξίσου βέβαιο όμως ότι η εθνική μας οικονομία, παρά την κρίση, εξακολουθεί να έχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το ζητούμενο είναι τους καρπούς αυτής της ανάπτυξης να τους απολαμβάνουν όλοι και ιδιαίτερα οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Ερωτ: Για πολλούς η φοροεπιδρομή φανερώνει την ανικανότητα και την αποτυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;
Απαντ: Πρόκειται για μία ισοπεδωτική και μηδενιστική λογική που αδικεί την προσπάθεια πολλών ανθρώπων αλλά και την προσπάθεια που έκαναν όλοι οι Έλληνες πολίτες για να μπει η χώρα στην οικονομική και νομισματική ένωση. Τα προβλήματα της οικονομίας μας είναι υπαρκτά και έχουν αντανάκλαση σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να ελέγξει την ακρίβεια, να θωρακίσει την αγορά και το εισόδημα του Έλληνα οικογενειάρχη από τους κερδοσκόπους. Εκεί πιστεύω ότι θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και όχι από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται με την ανακοίνωση των φορολογικών μέτρων.
Ερωτ: Είναι φανερό πως ο δικομματισμός βρίσκεται σε κρίση, ειδικά από το 2007 μέχρι και σήμερα. Βλέπετε τρόπο να αντιστραφεί η εικόνα των δύο μεγάλων κομμάτων;
Απαντ: Η κρίση του δικομματισμού δεν αφορά μόνο τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Είναι κρίση συνολική και αφορά ολόκληρο το εποικοδόμημα του πολιτικού μας συστήματος, αφορά την ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής. Οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν τους αφορά η πολιτική με τον τρόπο που ασκείται. Αυτό έχει, ως αποτέλεσμα να υιοθετούν μία απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο πολιτικό σύστημα που εκδηλώνεται με δυσπιστία απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.
Πιστεύω ότι πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά την ουσία της πολιτικής, την αμφίδρομη σχέση πολίτη και πολιτικής. Είναι καιρός να θυμηθούμε όλοι ότι η πολιτική έχει βαθύτατα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, οι δράσεις της απευθύνονται στο πολίτη για να βελτιώσουν τη ζωή του ενώ απαιτείται και η ενεργός συμμετοχή του πολίτη για όλα όσα τον αφορούν.
Η απαξίωση και η διαρκής φθορά του πολιτικού μας συστήματος δεν πλήττει κύρια τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Φθείρει την έννοια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και μακροπρόθεσμα την ίδια την κοινωνία.
Ερωτ: Θα συμμετείχατε σε μία νέα πολιτική δύναμη αν αυτή εξέφραζε τα ιδανικά σας και τις πεποιθήσεις ή η ΝΔ παραμένει ο κύριος εκφραστής σας;
Απαντ: Οι ιδέες και οι αρχές μου δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Έχω δώσει μάχες για τη ΝΔ και τις φιλελεύθερες ιδέες, πιστεύω στην ελεύθερη οικονομία, στην κοινωνική αλληλεγγύη, σε ένα κράτος ευθύνης. Η ΝΔ είναι ο φυσικός μου χώρος, μια μεγάλη παράταξη με βαθιές ιστορικές ρίζες, διαχρονική προσφορά στον τόπο και με προοπτική.
Στήριξα και εξακολουθώ να στηρίζω, με όλες μου τις δυνάμεις, τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που γίνεται για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για μια ισχυρή Ελλάδα.
Ερωτ: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Θα σας δούμε υποψήφιο στις επόμενες εκλογές;
Απαντ: Σε λίγο καιρό η Ελληνική Δικαιοσύνη θα τερματίσει την περίοδο της πολιτικής ομηρείας μου. Κλείνει μία θλιβερή παρένθεση, τελειώνει και τυπικά μία δοκιμασία από την οποία βγαίνω πιο δυνατός, πιο ήρεμος και πιο αισιόδοξος. Η συκοφαντία, η αθλιότητα και το ψεύδος έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και σβήνουν. Η Δικαιοσύνη και η αλήθεια λάμπουν για πάντα, κανείς δεν μπορεί να τις προσπεράσει ή να τις εμποδίσει.
Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά, για την πόλη μου και τους πολίτες δεν είναι συγκυριακό ούτε μπορεί να καμφθεί ή να ατονήσει από συκοφαντικές μεθοδεύσεις και αθλιότητες.
Θα είμαι κοντά στους πολίτες, θα είμαι παρών στον αγαπημένο μου Πειραιά, την πόλη που γεννήθηκα, ζω και αναπνέω. Με μεγαλύτερη δύναμη, σιγουριά και αισιοδοξία. Την αγάπη και την στήριξη των πολιτών, όλο αυτό το διάστημα, θέλω να την ανταποδώσω. Να την μετατρέψω σε ουσιαστικό έργο, να συμβάλλω στην βελτίωση της ζωής του πολίτη.