Το ποσό των 1.500 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο ετήσιο μίσθωμα ενοικίασης της έκτασης 500 τ.μ. στον ευρύτερο χώρο του πρώην Ξενία που αποτελεί ιδιοκτησία του Καπετανάκειου Ιδρύματος, καλείται να εγκρίνει στη σημερινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως είναι γνωστό, αρχικά ο δήμος Ηρακλείου, είχε εκφράσει την επιθυμία να αγοραστεί ο συγκεκριμένος χώρος, ώστε να αποτελεί δημοτική περιουσία.

Ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός προσκρούει σε νομικές εμπλοκές, που σε πρώτη φάση τουλάχιστον κρίθηκε δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο το γεγονός ότι αντίστοιχες προσπάθειες για την αγορά των 500 τ.μ. που είναι κληροδότημα του Ιδρύματος, έγινε από το παρελθόν προσπάθεια να πουληθούν, αλλά επειδή, ανέκυπταν προβλήματα από τη διαθήκη, έγινε προσπάθεια να απαλλοτριωθεί το 1969. Μάλιστα είχε οριστεί και το τίμημα του ακινήτου, το οποίο την περίοδο εκείνη είχε προσδιοριστεί στις 475 χιλιάδες.

Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που έχουν βρεθεί, είχε κοπεί σε πρώτη φάση και μια πρώτη επιταγή 100 χιλιάδων δραχμών, από το δήμο Ηρακλείου προς το Καπετανάκειο Ιδρυμα το οποίο όμως δεν έχει στη διάθεση του κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί ότι εισπράχθηκαν τα χρήματα αυτά. δεν έχει παραλάβει τα χρήματα αυτά .

Από τότε η υπόθεση παρέμενε ξεχασμένη, και άρχισε να ανακινείται μετά την απόφαση του δήμου να προχωρήσει στην κατεδάφιση του Ξενία, και να διαμορφώσει ένα κοινόχρηστο χώρο στην περιοχή. Ο Δήμος Ηρακλείου αιφνιδιάστηκε όταν διαπίστωσε ότι ένα σημαντικό τμήμα της έκτασης των 4,5 στρεμμάτων του πρώην Ξενία αποτελεί ιδιοκτησία του ιδρύματος. Έτσι μετά από σειρά διαπραγματεύσεων που ακολούθησε, με τους εκπροσώπους του Καπετανακείου, οι οποίοι εξέφρασαν την καθαρή βούληση τους να διευκολύνουν την προσπάθεια για την αξιοποίηση του χώρου, προς όφελος του συνόλου των Ηρακλειωτών, ως καλύτερη νομική φόρμουλα επιλέχθηκε η ενοικίαση των 500 τ.μ. Έτσι μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν, στη συνεδρίαση της Διοίκησης του Ιδρύματος, όπου εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν όσον αφορά στη διαχείριση της έκτασης, και όλοι συμφώνησαν ότι, η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι αυτή της ενοικίασης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επί των οικονομικών Μ.Περισυνάκη, το ενδιαφέρον του δήμου για την απόκτηση της ιδιοκτησίας του χώρου είναι πάντα δεδομένος. Ο ίδιος σημειώνει ότι ένα σενάριο που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η παραχώρηση της έκτασης στο δήμο, εάν κριθεί ότι η απ’ευθείας εξαγορά δεν είναι εφικτή. Ωστόσο ακόμα και αν τα δύο παραπάνω σενάρια δεν «περπατήσουν» τελικά, θα εξακολουθήσει η εφαρμογή της υφιστάμενης φόρμουλας, οι όροι της οποίας είναι σαφώς ευνοϊκοί για το δήμο Ηρακλείου, αφού όπως είναι προφανές, με την καλή συναίνεση και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος το τίμημα το οποίο πληρώνει είναι συμβολικό.