Στις φυλακές Νεαπόλεως μεταφέρθηκε ο 30χρονος Ηρακλειώτης που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την κατηγορία της διακίνησης μέσω διαδικτύου παιδικού πορνογραφικού υλικού κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Τουλάχιστον μία ώρα διήρκησε η διάσκεψη της εισαγγελέως με τον ανακριτή για την απόφαση της προφυλάκισης του.

Στο άκουσμα της απόφασης ο 30χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, λύγισε.

Νωρίτερα στην απολογία του, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε είχε διαμοιράσει πορνογραφικό υλικό και ότι ζήτησε να λάβει αρχεία αυτού του περιεχομένου μία μόνο ημέρα από περιέργεια.

Αυτό έγινε στις 16 Μαρτίου 2008. Ενώ ήταν συνδεδεμένος με ιστοσελίδα πορνογραφικού υλικού για ενήλικες, εμφανίστηκαν στην οθόνη υποκατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή που αναφερόταν σε παιδικού πορνό.

Όπως ισχυρίστηκε, πέραν της συγκεκριμένης ημέρας, ουδέποτε είχε πρόσβαση σε ανάλογη ιστοσελίδα, ωστόσο-υποστήριξε-ότι δεν είχε τις γνώσεις για να διαγράψει το αρχείο, ενώ δεν γνώριζε ότι το συγκεκριμένο σύστημα συνέχιζε εν αγνοία του να τροφοδοτεί με υλικό το αρχείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπερασπιστική γραμμή επιχείρησε να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διακίνησης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, όπως κατηγορείται ο 30χρονος, εξηγώντας με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου, τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου συστήματος eMule.

Η πρόσβαση, έστω και μία φορά σε αυτό το σύστημα, καθιστά τον κάθε χρήστη «δεξαμενή» λήψης αρχείων από άλλους χρήστες χωρίς ο ίδιος να μπει στη διαδικασία διακίνησης του υλικού.