Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Περίοδος κρίσιμων εξελίξεων είναι η τρέχουσα για τους δικηγόρους της Ανατολικής Κρήτης με επίκεντρο τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για τη δημιουργία Εφετείου στο Ηράκλειο.

Εκτός από την κοινή συνεδρίαση με το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου που έχει οριστεί για αύριο, στη Νεάπολη, η διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου αναμένεται να μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τους βουλευτές του νομού.

Σύμφωνα με πληροφορίες σκοπός του ταξιδιού είναι να συνταχθεί και να υπογραφεί από τους βουλευτές των τριών κομμάτων του Ηρακλείου (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) το κείμενο για το οποίο είχαν δεσμευτεί στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο αυτό θα γίνεται ξεκάθαρα λόγος για την υποβολή παραιτήσεων από το κοινοβουλευτικό τους αξίωμα εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για την ίδρυση δεύτερης εφετειακής έδρας στην Κρήτη εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Το χρονικό περιθώριο προσδιορίζεται σε περίπου ένα 20ήμερο από την ημέρα κατάθεσης του επίμαχου κειμένου που θα κατατεθεί στα κόμματα αλλά πιθανότατα και στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου είναι αντιπροσωπεία της να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση αυτή θα επιδιωχθεί να γίνει στην Αθήνα και όχι στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης του κ. Παπούλια.

Το τρίτο βήμα είναι η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου στην οποία θα τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρόταση για κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Η γενική συνέλευση έχει οριστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου.