Της Κατερίνας Μυλωνά

Τιμή σε όσους έγραψαν το έπος της Μάχης της Κρήτης αποδόθηκε χθες στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο. Οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 67 χρόνων από την ιστορική αντίσταση του κρητικού λαού ενάντια στη γερμανική αεροπορική έφοδο της 20ης Μαΐου του 1941 ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή.

Στη Μάχη της Κρήτης και τις προσπάθειες που καταβάλει σήμερα η χώρα μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε σε μήνυμα του ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Τιμή στους πεσόντες

Τους αγωνιστές που δόξασαν το νησί τίμησαν χθες όσοι παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. Στις 7 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων σήμαναν χαρμόσυνα και οι μουσικοί του Δήμου Ηρακλείου παιάνισαν το Εωθινό στους δρόμους της πόλης. Μια ώρα αργότερα έγινε η επίσημη έπαρση των σημαιών των τεσσάρων κρατών, της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης. Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Ακολούθησε τελετή στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης, που περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και έκλεισε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων κρατών. Η επίσημη υποστολή των σημαιών στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης έγινε στις 7.30 το απόγευμα.

«Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή μέρα από μας απέναντι στους ανθρώπους που έδωσαν αγώνα για να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της ελευθερίας, διαχρονικά τα μηνύματα, ιδιαίτερα σήμερα που οι πολίτες ζουν πολύ δύσκολες μέρες», τόνισε η νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου,. Γιάννης Κουράκης, τόνισε πως σήμερα ζούμε σε μια πατρίδα ελεύθερη με δημοκρατία και ειρήνη, «υπάρχουν, όμως, πολλοί και διαφορετικοί κίνδυνοι που επιβάλλουν σε όλους μας να παραμένουμε ενεργοί και δραστήριοι πολίτες», σημείωσε και πρόσθεσε πως πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να διευρύνουμε τη δημοκρατία και να υπερασπιζόμαστε τις λαϊκές κατακτήσεις. «Μαζί με τους πολίτες προσπαθούμε καθημερινά για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, με συνοχή και αλληλεγγύη, μια κοινωνία, όπως την ονειρεύτηκαν οι απλοί άνθρωποι του Μάη του ʼ41, με εθνική και κοινωνική ελευθερία, ευημερία και αξιοπρέπεια», ανέφερε.

«Χαρά και περηφάνια νιώθουμε όλοι οι Κρήτες για τη σημερινή μεγάλη επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης. Εύχομαι να είμαστε πάντα ικανοί να δίνουμε μάχες ως Κρήτες και να τις κερδίζουμε όλες», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος.

«Καταθέτω αυτό το σεμνό στέφανο στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών του λόχου μου αλλά και όλων των πεσόντων. Δόξα και τιμή σε όλους τους πεσόντες. Αιώνια η μνήμη τους», ανέφερε ο διοικητής του Αʼ λόχου εξόντωσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, κ. Θεόδωρος Καλινός.



Μήνυμα του Πρωθυπουργού



Πηγή υπερηφάνειας και έμπνευσης για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα αποτελεί η Μάχη της Κρήτης, μια από τις ενδοξότερες και ηρωικότερες σελίδες στην εποποιία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε, στο μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. «Είναι ένα ηχηρό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ένας λαός που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, ακόμη και όταν έχει να αντιμετωπίσει την υπεροπλία ενός κατακτητή», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμα, πως η χώρα τιμά σήμερα στην πράξη τον αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας και των Συμμάχων για μια πατρίδα ισχυρή και ευημερούσα σε έναν ελεύθερο, ειρηνικό, δημοκρατικό κόσμο. «Στο εσωτερικό, προχωράμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου που απαντούν στις προκλήσεις του παρόντος και προετοιμάζουν ένα καλύτερο αύριο», τόνισε και πρόσθεσε πως «στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, οι Έλληνες ενωμένοι όσο ποτέ, εργαζόμαστε υπεύθυνα ώστε η πολύπαθη Νοτιοανατολική Ευρώπη να γίνει επιτέλους μια γειτονιά ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε σταθερά και ανυπόκριτα την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, με την αυτονόητη βέβαια προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης στις αξίες και τα προαπαιτούμενα των θεσμών αυτών. Με την πεποίθηση ότι η καλύτερη απόδοση τιμής στους Αγωνιστές της Ελευθερίας είναι η έμπρακτη υπηρέτηση των αξιών και των ιδανικών που διαχρονικά εμπνέουν τους Έλληνες, προχωράμε μπροστά. Ανταποκρινόμαστε με ευθύνη και αποφασιστικότητα στην πρόκληση της δικής μας γενιάς.»



Δηλώσεις Πλακιωτάκη



Σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 67η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα παρέστη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Τελέστηκε δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και εκδήλωση της Παγκρήτιας Ένωσης στο Πολεμικό Μουσείο, όπου ο κ. Πλακιωτάκης ήταν ο κύριος ομιλητής. Παρόντες από τον πολιτικό στίβο ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταφορών, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Ιωάννης Τραγάκης.

Ο υφυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα, σήμερα, έχει αλλάξει φυσιογνωμία και κατέχει μια ιδιαίτερα γεωστρατηγική θέση αποτελεί ισχυρή δύναμη Ειρήνης, Ασφάλειας, Σταθερότητας και Ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. «Δέσμευσή μας, και δική μου ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά πάνω από όλα Λασιθιώτης, είναι να παραδοθεί σε εσάς, τους πολίτες της Κρήτης, τους συμπατριώτες μου, μία ακόμη πιο ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα με ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, που οικοδομεί το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία», ανέφερε και σημείωσε πως «ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα που πρέπει να έχουμε- και έχουμε- στο νου και στην ψυχή μας είναι το φρόνημα των προγόνων μας, των αγωνιστών που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους.»