Δεν έχουν αποδώσει τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια

Συνέντευξη του πρώην υφυπουργού Αδάμ Ρεγκούζα στην «Π».

Υποστηρίζει ακόμη ότι με την πώληση του ΟΤΕ μόνο οφέλη θα υπάρξουν


Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας! Θέλουν το καλό μας, είναι πιο δυνατοί και θα νικήσουν!», ανέφερε ο Αρτέμης Μάτσας στο ρόλο του δοσίλογου σε παλιά ελληνική ταινία... Εκείνη την εποχή το να εξέφραζε κάποιος την συμπάθειά του προς ένα ξένο κράτος, υπονοώντας ταυτόχρονα πως θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ήταν τουλάχιστον δείγμα προδοσίας.

Εν έτει 2008 η αντίστοιχη έκφραση από την κυβέρνηση σηματοδοτεί νέες επενδύσεις και περισσότερο ρευστό για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Το μείζον ζήτημα, βέβαια, είναι αν πραγματικά η γερμανική εταιρεία Deutsche Telekom έχει… φιλικές διαθέσεις στην σημερινή εποχή, όπου το χρήμα είναι το κυρίαρχο, μακριά από σημαίες και σύνορα. Και για να κυριολεκτούμε, οι Γερμανοί –μετά και την εξαγορά ποσοστού του ΟΤΕ – πρέπει να γίνουν φίλοι μας, αφού στην ιδιοκτησία γερμανικών επιχειρήσεων βρίσκεται ήδη το αεροδρόμιο των Σπάτων, ενώ και η ΔΕΗ μέσω της RWE οδεύει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό έχουν ανέβει όσο ποτέ, από τότε που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, με τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Κυβέρνησης να έχουν ξεφύγει από το γνωστό politically correct. «Με αυτή τη συμφωνία ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ενώ απορρέουν οφέλη τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για τους καταναλωτές» μας είπε φανερά ικανοποιημένος από αυτή την συναλλαγή Δημοσίου και Deutsche Telekom ο κ. Αδάμ Ρεγκούζας , Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών καταθέτοντας τις σκέψεις του στην «Π», θεωρεί πως η εθνική ασφάλεια της χώρας στις τηλεπικοινωνίες δε διατρέχει κανένα κίνδυνο, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον ΟΤΕ αλλά μόνο προσλήψεις! Κληθείς δε να σχολιάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και συγκεκριμένα του προέδρου της ΔΑΚΕ, κ. Πουπάκη, ξεκαθάρισε πως «το συνδικαλιστικό κίνημα λειτουργεί αυτόνομα και έτσι θέλουμε να λειτουργεί».

Όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας, παραδέχεται πως «σε κάθε περίπτωση τα 41 νέα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν έχουν ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα» υπογραμμίζοντας ότι «ταπεινά πιστεύω πως μόνον αυτά δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Παράλληλα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, «διατηρεί τις επιφυλάξεις χωρίς ωστόσο να έχει δογματική στάση» σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια ενώ παρουσιάζεται θιασώτης των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.



κ. Ρεγκούζα, η πώληση ποσοστού των μετοχών του ΟΤΕ αλλά και η παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας στη γερμανική Deutsche Telekom, είναι και επίσημα γεγονός από την Τετάρτη το μεσημέρι. Ποια τα οφέλη της ελληνικής πλευράς από αυτή τη συμφωνία;

Η στρατηγικής σημασία συνεργασία του ΟΤΕ με την εταιρία Deutsche Telekom ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία όχι μόνο του ίδιου του οργανισμού αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Τα οφέλη που θα προκύψουν αφορούν όχι μόνο την ίδια την επιχείρηση και τους εργαζόμενους σ’ αυτήν αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές στο σύνολό τους.

Με τη συμφωνία αυτή ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, διασφαλίζεται υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, επιτυγχάνεται αριστοποίηση σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική (άρα ωφελείται ο καταναλωτής), ισχυροποιείται η θέση του Οργανισμού στην εγχώρια και κυρίως στη διεθνή αγορά, εκσυγχρονίζεται η διοικητική και οργανωτική του δομή και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας.



Δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών της χώρας όταν ένας γερμανικός όμιλος έχει το μάνατζμεντ του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού φορέα στην Ελλάδα;

Σας απαντώ κατηγορηματικά όχι. Γιατί αυτός που ασκεί το μάνατζμεντ δε σημαίνει ότι κάνει και παρακολουθήσεις. Απλά διοικεί. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος διαρροών είναι υπαρκτός ούτως ή άλλως καθώς οι απεριόριστες δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες σήμερα καθιστούν μεν το σύστημα πιο σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα το κάνουν πιο ευάλωτο σε πράξεις δολιοφθοράς. Συνεπώς η θωράκισή του με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση τη συμφωνία δεν την κάναμε με εχθρό αλλά με στρατηγικό σύμμαχο.



Με ποιο τρόπο διασφαλίζει η ελληνική πλευρά πως δε θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και ότι τα τιμολόγια του ΟΤΕ δε θα αυξηθούν;

Η συμφωνία είναι σαφής. Η κυβέρνηση κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Στόχος είναι μέσω της γιγάντωσης του Οργανισμού και της παρακολούθησης της νέας τεχνολογίας να ισχυροποιηθεί στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών εξασφαλίζοντας περισσότερες και σαφώς όχι λιγότερες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι η ανεξάρτητη εκείνη Αρχή η οποία έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής. Επιπρόσθετα, η διατήρηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από το Ελληνικό Δημόσιο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τις αποφάσεις του ΟΤΕ και των θυγατρικών του επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και της τιμολογιακής πολιτικής, αποτελεί μια επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας.



Οι αντιδράσεις όπως γνωρίζετε είναι πολλές και από όλες τις πλευρές. Γιατί πιστεύετε υπάρχει αυτή η δυσπιστία από κόμματα και συνδικαλιστές στη συγκεκριμένη πώληση;

Η Νέα Δημοκρατία με τις προγραμματικές της θέσεις πριν από τις εκλογές έτυχε της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων αποτελούν διακηρυγμένες αρχές και αξίες. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Κώστα Καραμανλή ενοχλεί κάποιους που είχαν συνηθίσει στα στενώς εννοούμενα συμφέροντά τους. Όμως ο τόπος πρέπει να πάει μπροστά. Ο μηδενισμός και η καταστροφολογία είναι μέθοδοι που δε συμβάλλουν στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας και ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.



Παράλληλα, από τους πρωτεργάτες των αντιδράσεων είναι οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ. Ο κ. Πουπάκης μάλιστα σε ένα αιχμηρό σχόλιό του ανέφερε πως «μόνο οι Γερμανοί μπορούν να αισθάνονται περήφανοι μετά την συμφωνία». Δεν προβληματίζεται η κυβέρνηση από τις «εσωτερικές» αντιδράσεις;

Το συνδικαλιστικό κίνημα λειτουργεί αυτόνομα και έτσι θέλουμε να λειτουργεί. Ο κ. Πουπάκης καλά κάνει και δε χαρίζει τους εργαζομένους σε κανέναν απ’ τους αυτόκλητους προστάτες τους. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του. Ωστόσο, η ωριμότητα των εργαζομένων και οι ανάγκες μιας προοδευτικής πορείας είναι σύμμαχοι της πολιτικής μας.

Δεν αισθανόμαστε ανασφαλείς. Πολύ δε περισσότερο δεν είμαστε επιλήσμονες του πολιτικού μας χρέους απέναντι στους πολίτες. Προχωρούμε όλοι μαζί και ο χρόνος είναι εκείνος που θα δικαιώσει την πολιτική μας.



Το αντίτιμο της πώλησης αγγίζει τα 442,3 εκατομμύρια ευρώ. Θα επιδιώξει η κυβέρνηση να ενισχύσει τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σε μια περίοδο που η κρίση μαστίζει ακόμη και τους «υψηλά» αμειβόμενους πολίτες της χώρας;

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν πραγματοποιείται προκειμένου να καλύψει καταναλωτικές δαπάνες. Τροφοδοτεί την ανάπτυξη νέων δημοσίων επενδύσεων και συμβάλλει στον περιορισμό του δημοσίου χρέους. Οι πολίτες και ειδικότερα οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να επιζητούν μία υγιή οικονομία, με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεγέθυνση του κοινωνικού μερίσματος. Στόχος μας είναι η συνεχώς αναστρεφόμενη αναλογία μεταξύ πλουσίων και φτωχών υπέρ των τελευταίων.



Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από τη σημερινή κυβέρνηση; Ο κ. Φώλιας, αλλά και άλλοι συνάδελφοί σας μιλούν συνεχώς για τα «41 μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης», αλλά παράλληλα ο ίδιος ο κ. Φώλιας επισημαίνει πως δεν μπορεί να παρέμβει στο ύψος των τιμών. Με ποιο τρόπο όμως θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια;

Καταρχήν δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία μας δεν είναι κατευθυνόμενη αλλά ελεύθερη. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός λειτουργεί με κανόνες αλλά αντιμετωπίζει και πολλές δυσκολίες. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας έχει ορισμένα προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά: Θεσμικά μέτρα, καταναλωτική συνείδηση, νομισματική ισορροπία και αποτελεσματικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Ο κίνδυνος δημιουργίας καρτέλ ανά κατηγορία επαγγέλματος είναι υπαρκτός. Το βέβαιο είναι ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση κάνουν ό,τι μπορούν. Σε κάθε περίπτωση τα 41 νέα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν έχουν ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα και ταπεινά πιστεύω πως μόνον αυτά δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ανεπάρκειες στην αγορά αγροτικών προϊόντων, οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και οι υπερτιμολογήσεις που αυθαίρετα γίνονται στην αγορά δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση πράξεων αισχροκέρδειας.

Είναι λοιπόν μία ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά η οποία απαιτεί τη συνεργασία της πολιτείας με τους πολίτες. Τα τελευταία φαινόμενα υπερβολικών αυξήσεων των τιμών πρέπει να τύχουν της άμεσης προσοχής της κυβέρνησης και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή πρέπει να μετατραπούν σε πράξη το συντομότερο δυνατόν.



Ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση είναι αυτό στο χώρο της Παιδείας. Συμφωνείτε με τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού «θα πρέπει να υπάρξει ένα σοκ στα δημόσια πανεπιστήμια». Η λύση γι’ αυτό είναι η ίδρυση των (ασαφή κατά πολύ κόσμο) μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων;

Συμφωνώ απόλυτα με τον υπουργό Παιδείας. Έχω εμπιστοσύνη στην καθαρότητα της σκέψης του και είμαι βέβαιος ότι οι πρωτοβουλίες του θα αποδώσουν. Η ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και ευέλικτου περιβάλλοντος που θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και θα ισχυροποιήσει το κοινωνικό πρόσωπο της Ελλάδας. Κυρίαρχος στόχος αλλά και ευθύνη της Πολιτείας παραμένει η ενδυνάμωση της ποιότητας των κρατικών πανεπιστημίων και η ουσιαστική ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητας. Η πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μη κρατικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν ακυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας.

Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ να μην επισημάνω την απαράδεκτη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της τροποποίησης της σχετικής διάταξης του Συντάγματος (Άρθρο 16) που κρατάει στο χθες τόσο την ποιότητα όσο και το κόστος της εκπαίδευσης. Θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι η αλίευση ψήφων δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα από το εθνικό συμφέρον.

Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες οι οποίοι με την οξύνοια τους θα αποδώσουν τα ανάλογα σε αυτούς που προσπαθούν να τους κρατήσουν αγκυλωμένους στο χθες.



Το άλλο θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα είναι αυτό της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Και σε αυτό το ζήτημα, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το επιχείρημα της ΝΔ για καταπολέμηση των φυγόστρατων. Είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να παρουσιαστεί αποτελεσματικό προς αυτή τη κατεύθυνση; Πολλοί άλλωστε επισημαίνουν πως οι ευνοούμενοι θα παραμείνουν ευνοούμενοι με όποιο σύστημα κι αν υπάρξει…

Απ’ ό,τι γνωρίζω ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άνοιξε ένα διάλογο για το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, κάτι που είχε επιχειρήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να το προχωρήσει. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το θέμα, χωρίς ωστόσο να έχω δογματική στάση. Προσωπικά παραμένω πιστός οπαδός του δημοκρατικού διαλόγου και πιστεύω ότι όταν αυτός πραγματοποιείται με ειλικρίνεια τότε παράγει και ικανοποιητικά αποτελέσματα.



Το καλοκαίρι πλησιάζει και ο κόσμος θα ήθελε να μάθει αν ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και κυρίως αν το περσινό «πάθημα έγινε μάθημα» στην κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές που αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν στις επόμενες ημέρες; Έχουν γίνει οι απαραίτητες προσθήκες σε έμψυχο δυναμικό και σε οχήματα στο πυροσβεστικό σώμα;

Απ’ όσο γνωρίζω η προετοιμασία είναι και διαρκής και έντονη. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Εκείνο που έχει πρωτίστως σημασία είναι να αποτρέψουμε ενδεχόμενες πυρκαγιές και όχι απλά να προετοιμαστούμε για να τις αντιμετωπίσουμε. Σαφώς και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά πρέπει πρωτίστως να μην επιτρέψουμε να καίγονται τα δάση μας κάθε χρόνο. Και εδώ, νομίζω πως η συνεργασία των αρμόδιων κρατικών Αρχών με τους πολίτες είναι απολύτως απαραίτητη. Γιατί η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τους σημερινούς πολίτες. Είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τους νέους ανθρώπους αλλά και τις επερχόμενες γενιές που θα ζήσουν μέσα σ’ αυτό. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι οι πράξεις δολιοφθοράς των δασών για κερδοσκοπικούς λόγους και η ασυνειδησία κάποιων πολιτών θα πρέπει να τιμωρούνται χωρίς καμία επιείκεια.



Την ίδια ώρα, πολλά ερωτηματικά υπάρχουν στο θέμα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων. Σύμφωνα μάλιστα με ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, μέσα σε διάστημα 15 ημερών από τα σχεδόν 171 εκατομμύρια ευρώ έμειναν υπόλοιπο περίπου 500 χιλιάδες ευρώ χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες το λόγο των εκταμιεύσεων. Δεν τίθεται ένα ζήτημα εδώ, κ. Ρεγκούζα;

Δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπονοούνται φαινόμενα αδιαφάνειας ή διαφθοράς, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί σκληρή στάση, χωρίς εκπτώσεις. Εάν οι καθυστερήσεις οφείλονται σε διοικητικές δυσλειτουργίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει με αποφασιστικότητα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει αυτά τα επικίνδυνα και κοινωνικά άδικα φαινόμενα. Άλλωστε η καταπολέμηση της διαφθοράς, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ενός περισσότερο ευέλικτου κοινωνικού κράτους παραμένουν από την πρώτη στιγμή βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού.