Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση «O El Greco από το πλατό στην οθόνη» ένας «εικαστικός θησαυρός» που αναβίωσε την εποχή του 16ου αιώνα στην ταινία και που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά οι θεατές της έκθεσης στο Τελλόγλειο Α.Π.Θ. από τις 22 Φεβρουαρίου έως την περασμένη Τετάρτη.

Η έκθεση που επιμελήθηκε η Ελένη Σμαραγδή, περιλαμβάνει μια σειρά κοστουμιών, αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας, καθώς και αναδημιουργίες των έργων του Greco σε φυσικό μέγεθος, μοναδικά έργα τέχνης, λόγω των πολλαπλών σταδίων επεξεργασίας τους, των νέων ταλαντούχων ζωγράφων, Σάββα Γεωργιάδη, Στέλιου Πετρουλάκη και Νίκου Μόσχου.

Η παράλληλη λειτουργία της έκθεσης «O El Greco από το πλατό στην οθόνη» με την έκθεση χαρακτικών έργων «Picasso, Suite 347» στο Τελλόγλειο, έδωσε την ευκαιρία για ενδιαφέροντες παραλληλισμούς, αφού στο έργο του Πικάσο ο μεγάλος Ισπανός καλλιτέχνης αξιοποίησε με τον δικό του τρόπο την έμπνευση του από έργα του Γκρέκο, όπως και του Τιτσιάνο.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης η προσέλευση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και την έκθεση τίμησε με την παρουσία του το Σάββατο 5 Απριλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας όπου ξεναγήθηκε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή στα εκθέματα.

Η έκθεση θα ταξιδέψει στην Αμερική και στην Ευρώπη, ακολουθώντας την διεθνή καριέρα της ταινίας El Greco, για να επιστρέψει σύντομα στο Δήμο Ηρακλείου, γενέθλια πόλη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αλλά και του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Εκεί η έκθεση θα εγκατασταθεί μόνιμα ως μουσείο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε μια από τις πύλες των τειχών της παλαιάς πόλης του Ηρακλείου, εμπλουτισμένη με το πρωτότυπο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «η Bάπτιση».

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται και η φωτογραφική έκθεση των Εύα Ψιλάκη και Μανώλη Μετζάκη, από τα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή.

Η μόνιμη εγκατάσταση των εκθεμάτων της ταινίας ανήκει σε πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης κυρίου Σεραφείμ Τσόκα και του δήμαρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη που ως δήμος Ηρακλείου ήταν και συμπαραγωγός της ταινίας μαζί με τους Κρήτες επιχειρηματίες που στήριξαν οικονομικά την δημιουργία αυτού του έργου.Η έκθεση «O El Greco από το πλατό στην οθόνη», έκλεισε με την προβολή του making of από τα γυρίσματα της ταινίας «El Greco» την Τετάρτη 16 Απριλίου.

Τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή προσφώνησε η κυρία Αλεξάνδρα Βουτυρά, διευθύντρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Νικόλαος Τσινίκας, Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου Α.Π.Θ., ο δημοσιογράφος Βασίλης Κεχαγιάς, διευθυντής του μουσείου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη και η κα Ελένη Σμαραγδή, παραγωγός της ταινίας και επιμελήτρια της έκθεσης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την μεγάλη επιτυχία -τόσο εμπορική, όσο και καλλιτεχνική - της ταινίας φαινόμενο του Γιάννη Σμαραγδή που ξεπέρασε τα 800.000 εισιτήρια και που σάρωσε στα Βραβεία Ποιότητας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Να σημειωθεί ότι η ταινία ξεκινά την διεθνή της πορεία τον Σεπτέμβριο με την επίσημη πρεμιέρα της στην Ισπανία.