Της Καίτης Κουναλάκη- Μπουδάκη

Το οξυγόνο δεν είναι μόνο ελιξίριο της ζωής, είναι επίσης σημαντικός παράγοντας ομορφιάς, γιατί η αναπνοή των κυττάρων έχει πρωταρχική σημασία για την διατήρηση ή βελτίωση της νεανικότητας τους.

Ο γηρασμός γενικότερα έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο ελάττωσης του οξυγόνου από τα κύτταρα» ή πιο απλά ως πλημμελής αναπνοή των κυττάρων, με αποτέλεσμα την εξασθένηση όλων των λειτουργιών τους.

Το δέρμα μας λοιπόν, σαν ένας ζωντανός και πολύπλοκος ιστός, αναπνέει κι έχει ανάγκη από οξυγόνο. Βρίσκεται δε, σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων ιστών του οργανισμού μας, διότι έχει στην διάθεση του δύο πηγές οξυγόνου. Η μια πηγή είναι το αίμα και η άλλη ο αέρας.

Κάτω από το δέρμα μας υπάρχει ένα πυκνό πλέγμα αιμοφόρων αγγείων, το οποίο του φέρνει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Από το εξωτερικό περιβάλλον, το δέρμα μας παίρνει οξυγόνο απ’ όλη του την έκταση, που υπολογίζεται περίπου δύο τετραγωνικά μέτρα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «άδηλος αναπνοή». Είναι μια σημαντική λειτουργία για ολόκληρο τον οργανισμό.

Όμως η άδηλος αναπνοή, παρουσιάζει μια προοδευτική παρακμή με το πέρασμα του χρόνου. Έχει υπολογιστεί μια μείωση της ικανότητας αναπνοής του δέρματος των ενηλίκων περίπου 30%, σε σχέση με τους εφήβους.

Αλλά και η εσωτερική τροφοδοσία του δέρματος με οξυγόνο, μειώνεται με την πάροδο των χρόνων, λόγω της μειωμένης γενικά δραστηριότητας των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων.

Επομένως το δέρμα μας γίνεται φτωχότερο σε οξυγόνο, γεγονός που οδηγεί τις κυτταρικές λειτουργίες σε προοδευτικό μαρασμό, γιατί η δυνατότητα των κυττάρων απορρόφησης και αφομοίωσης θρεπτικών συστατικών, εξαρτάται από την οξυγόνωση τους.

Η έλλειψη του οξυγόνου εκδηλώνεται στην επιδερμίδα με γηρασμό, δηλαδή θαμπή και άτονη όψη, ρυτίδες, χαλάρωση και δυσχρωμίες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν στην καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας μας αλλά και στις φροντίδες ομορφιάς που πραγματοποιούνται από την αισθητικό μας, να λαμβάνεται υπ’ όψιν αυτός ο στοιχειώδης παράγων φθοράς του δέρματος.

Οξυγόνωση επιδερμίδας

Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα μετά την προηγηθείσα εισαγωγή, ότι οξυγόνο μπορούμε να δώσουμε στο δέρμα μας, μέσα από τους δυο φυσικούς δρόμους τροφοδοσίας του με αέρια.

Για ν’ αυξήσουμε λοιπόν την εσωτερική οξυγόνωση της επιδερμίδας, θα πρέπει αφ’ ενός να φέρουμε περισσότερο αίμα στα κύτταρα του και αφ’ ετέρου, αυτό το αίμα είναι ανάγκη να είναι όσο γίνεται πλουσιότερο σε οξυγόνο. Επομένως το πρώτο πράγμα που θα βοηθήσει, είναι η βελτίωση της αναπνευστικής μας λειτουργίας. Το κάπνισμα και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, είναι αρνητικοί παράγοντες για το αναπνευστικό μας σύστημα.

Όμως είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι εκτός από την κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, οι περισσότεροι από μας δεν αναπνέουμε σωστά. Η αναπνοή μας είναι ρηχή, βραχύχρονη και νευρική. Όπως είναι ο ρυθμός της ζωής μας γρήγορος και αγχώδης, είναι και η αναπνοή μας.

Αυτό είναι μεγάλο λάθος και θα έπρεπε η σωστή αναπνοή, να διδάσκεται στα σχολεία και όχι μόνο από τις διάφορες ανατολίτικες φιλοσοφίες, εις τις οποίες δεν έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι.

Η σωστή αναπνοή βοηθά στην καλύτερη λειτουργία κι άμυνα όλου του οργανισμού, αλλά έχει μέγιστη επίδραση και στο ψυχονευρωτικό μας επίπεδο, κατ’ επέκταση και στην επιδερμίδα μας.

Στα εργαστήρια αισθητικής συχνά πραγματοποιούμε αναπνευστικές ασκήσεις προκειμένου ν’ αυξηθεί το αποτέλεσμα των αισθητικών φροντίδων. Αλλά ακόμη και στην μικροκυκλοφορία των αιμοφόρων τριχοειδών, βοηθούμε με τα διάφορα μασάζ που πραγματοποιούμε, με άμεσο αποδέκτη το δέρμα.

Πολύ περισσότερο όταν το μασάζ γίνεται από αισθητικό που διαθέτει πείρα, γνώση και θέληση να βοηθήσει στη λύση αισθητικών προβλημάτων, γιατί υπάρχουν ειδικά μασάζ για καλύτερη οξυγόνωση της επιδερμίδας. Αλλά ακόμη κι αυτό το ατμόλουτρο με όζον που εφαρμόζεται απ’ όλα σχεδόν τα εργαστήρια αισθητικής, βοηθά ικανοποιητικά.

Όμως, για μεγαλύτερη οξυγόνωση του δέρματος από το εξωτερικό περιβάλλον έχει η σύγχρονη αισθητική μηχανήματα, τα οποία από τον ατμοσφαιρικό αέρα ενός εργαστηρίου αισθητικής, απομονώνουν το οξυγόνο, το οποίο εκτοξεύουν σε κατάλληλα προετοιμασμένο δέρμα. Το ενεργό αυτό οξυγόνο ενσωματώνεται σε ειδικά παρασκευάσματα, τα οποία εισχωρούν στην επιδερμίδα, όπου αποδεσμεύουν το οξυγόνο κι έτσι επιτυγχάνεται ουσιαστική οξυγόνωση και συγχρόνως υδάτωση ή θρέψη των κυττάρων , ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα υλικά.

Η εξέλιξη της κοσμετολογίας, μας έχει δώσει πολύ εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, τα οποία τροφοδοτούν την επιδερμίδα με οξυγόνο σε καθημερινή βάση.

Μέσα στην αξιοθαύμαστη σοφία της «δημιουργίας», ξεχωριστή εντύπωση κάνει, ο νόμος της «αντισταθμίσεως» που διαθέτει ο οργανισμός μας, προκειμένου να διατηρούνται οι ισορροπίες των ιστών. Έτσι όταν μειώνεται η δυνατότητα παροχής οξυγόνου από το αίμα, αυξάνεται η παροχή από την ατμόσφαιρα και αντίστροφα.

Ο αισθητικός λοιπόν που έχει τις γνώσεις και την πείρα, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιγήρανση της επιδερμίδας, και μέσα από την διαδικασία της οξυγόνωσης, αξιοποιώντας τις φυσικές δυνατότητες του οργανισμού σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους της αισθητικής.

Καίτη Κουναλάκη – Μπουδάκη

Διπλωματούχος Αισθητικός

Τηλ 2810 284947 – 2810285121

www.Kounalaki.gr