Αισιόδοξος για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη xθες στην Αθήνα.

Επιμένει στο εριστικό ύφος ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αντ.Μιλόσοσκι που κατηγορεί για ανευθυνότητα την Ελλάδα, την ώρα που τα Σκόπια επισήμως διαψεύδουν τις πληροφορίες για εσωτερικές διαφωνίες.

Ο κ. Νίμιτς τόνισε πως η διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει ζωντανή. «Ας ελπίσουμε πως θα καταλήξουμε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι με τον καιρό θα καταλήξουμε σε μία επιτυχημένη λύση» είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι στόχος είναι να βρεθεί μία έντιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας και να τεθεί το πλαίσιο για επιτυχημένες διμερείς σχέσεις. Ερωτηθείς εάν παρουσίασε νέα πρόταση, ο κ. Νίμιτς απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως στο παρελθόν υπέβαλε κάποιες ενδεικτικές προτάσεις, εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς παραδέχθηκε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος, ενώ σχολιάζοντας το βέτο της Ελλάδας στην ένταξη γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, είπε πως τα πρόσφατα γεγονότα «έβαλαν ένα εμπόδιο στο έργο μου», αλλά παράλληλα «ανάγκασαν τις δύο πλευρές να εστιάσουν στο πρόβλημα και στη λύση του».

Ως προς τις επόμενες κινήσεις του, ο κ. Νίμιτς είπε πως θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των επαφών του σε Αθήνα και Σκόπια και εν συνεχεία θα αποφασίσει εάν θα καλέσει τα δύο μέρη σε νέο γύρο διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας πως επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών το ζητούμενο ήταν η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο επετεύχθη.

«Δεν υπάρχει καμία νέα πρόταση η οποία να έχει κατατεθεί. Αυτή τη στιγμή το στοιχείο είναι η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης που ήταν και το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς» δήλωσε η κα. Μπακογιάννη.



Συνάντηση υψηλού επιπέδου (;)



Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νίμιτς πρόκειται να εισηγηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, δηλάδή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και άνω, σε μία πόλη που θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Ερωτηθείσα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι εφικτή, η κα. Μπακογιάννη δήλωσε πως «αυτό δεν είναι δικό μας θέμα να το κρίνουμε. Αυτό θα το κρίνει ο διαπραγματευτής».



Μιλόσοσκι: «Ανεύθυνο μπλοκάρισμα»



Για «ανεύθυνο μπλοκάρισμα» του αιτήματος της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατηγόρησε την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα «Lidove Νoviny».

Ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «η διαφορά δεν αφορά την ονομασία» αλλά «αποτελεί για την Ελλάδα μόνο πρόφαση προκειμένου να επιβάλει την κρυφή επιδίωξή της να μην αναγνωρίσει στη Μακεδονία το δικαίωμα του εθνικού και γλωσσικού αυτοπροσδιορισμού».

Ερωτηθείς αν θα επιτρέψει η Ελλάδα την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε: «Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν είναι ακόμα προετοιμασμένοι να δεχτούν την πραγματικότητα, δηλαδή ότι υπάρχει 'μακεδονικό' έθνος και ότι μιλά τη 'μακεδονική' γλώσσα».

Κληθείς να εκτιμήσει πότε η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ, απέφυγε να κάνει προβλέψεις και σημείωσε πως «σε αυτή τη φάση παραμένουμε ρεαλιστές». καθώς, όπως υποστήριξε, «εξαρτώνται πολλά από τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και δυστυχώς τώρα δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της για την επίλυση του προβλήματος».



Διπλή διαμαρτυρία σε ένα 24ωρο

Την ίδια ώρα, μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τη ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ΠΓΔΜ κατηγορούσε την Ελλάδα ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με το βέτο στο Βουκουρέστι, τα Σκόπια προέβησααν σε διάβημα διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ελλάδας να μην επιτρέψει στον εναέριο της χώρο τις πτήσεις της κρατικής αεροπορικής εταιρείας ΜΑΤ, Macedonian Airlines.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών της ΠΓΔΜ, Μίλε Γιανακίεφσκι, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Έλληνα ομόλογό του, Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρει ότι η απαγόρευση για τουριστικές πτήσεις αντιβαίνει τις διεθνείς πράξεις και τις διατάξεις της Συμφωνίας για Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο.

«Η απόφαση της ελληνικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας ότι δεν δύναται να δώσει έγκριση στην εταιερία που φέρει την επωνυμία ΜΑΤ - Macedonian Airlines, αντιβαίνει απόλυτα τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και δεν έχει νομική βάση στα διεθνή έγγραφα για τη ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας» σημειώνει ο κ. Γιανακίεφσκι.