Του Γιάννη Ζωράκη

Η σχέση ανάμεσα στα άτομα με αναπηρία και τα Μ.Μ.Ε. παρουσιάστηκε εκτενώς χθες, σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Ενημέρωσης, στην αίθουσα Ανδρόγεω.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τις απόψεις τους γύρω από το θέμα εξέφρασαν άτομα με αναπηρία, ειδικοί επιστήμονες, καθώς και δημοσιογράφοι από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά την ευαισθητοποίηση της απέναντι στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, προσπάθησε να εκθειάσει η Γενική Γραμματέας Επικοινωνίας κ. Μαργαρίτα Παπαδά – Χειμώνα, σε χαιρετισμό της.

Η κ. Παπαδά, υποστήριξε πως η γενικότερη ενεργοποίηση της κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με αναπηρία, αποτελεί προϊόν συντονισμένης δράσης. Αναφορικά με την ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης, τόνισε πως αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς συμβάλλει με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί στο να αναπτυχθούν ιδέες, προτάσεις και προβληματισμοί.

Η κ. Παπαδά, ενέταξε στις σπουδαίες ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία, την αύξηση της υποχρεωτικής προβολής σχετικών θεμάτων στα Μέσα Επικοινωνίας από πέντε σε εφτά λεπτά, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του συνδρομητικού καναλιού “πρίσμα +” του οποίου ωστόσο το σήμα είναι περιορισμένης εμβέλειας.

Ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση και τα Μ.Μ.Ε., ήταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ψυχολόγος Τερέζα Βαλαβάνη. Η κ. Βαλαβάνη επιτέθηκε φραστικά στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως με τη στάση της αντιμετωπίζει την κοινωνία σαν να έχει αναπηρία.

Η επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σοφία Κουκούλη, αναφέρθηκε στις προκατειλημμένες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία, ενώ υποστήριξε πως τα Μέσα Επικοινωνίας μπορούν να βοηθήσουν ώστε αυτές να αρθούν, αν προσεγγίσουν με σωστότερο τρόπο το θέμα των αναπήρων, αν προβάλλουν περισσότερο θετικά στοιχεία και αν χρησιμοποιούν δόκιμους όρους όταν αναφέρονται στα άτομα με αναπηρία.

Τη στάση που κρατούν τα Μ.Μ.Ε. απέναντι στα άτομα με αναπηρία, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό, παρουσίασε ο αρχισυντάκτης της “Π” κ. Γιώργος Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε πως τα Μέσα Επικοινωνίας δεν έχουν κάνει αρκετά βήματα προόδου σε σχέση με τη στάση που κρατούν απέναντι στα άτομα με αναπηρία, αν και διαπίστωσε πως κάποιες ενέργειες έχουν γίνει. Ο κ. Λαγουβάρδος πρότεινε παράλληλα στα άτομα με αναπηρία να πλησιάσουν τα Μέσα περισσότερο, ενώ υποστήριξε πως θα ήταν θετικό ένα βήμα από πλευράς κράτους αν θα επιδοτούσε θέσεις εργασίες στα Μέσα Ενημέρωσης για τα άτομα αυτά.

Την ζωή της ως τυφλή περιέγραψε η κ. Κατσικουλάκη, κερδίζοντας τον θαυμασμό του κοινού.

“Εισπράττω τεράστια αγάπη από τον κόσμο και το οικείο περιβάλλον μου” ανέφερε η κ. Κατσικουλάκη, προσθέτοντας: “Δεν κατηγορώ όσους έχουν μια αρνητική στάση απέναντι μας. Αυτή πιστεύω προέρχεται από άγνοια κι από την πεποίθηση πως αν μας …ξορκίσουν μακριά, το πρόβλημα μας δεν θα τους βρει”.

Μετά τις πρώτες εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε το δεύτερο σκέλος συζητήσεων με θέμα “Πώς τα Μ.Μ.Ε. μορφώνουν και διαμορφώνουν” και ομιλητές την πρόεδρο ΑμΕΑ Ηρακλείου, κ. Αικατερίνη Ψυχογιού και τους δημοσιογράφους Γιώργο Σαχίνη, Γιώργο Μυσιρλάκη και Μανώλη Μαράκη.