Της Κατερίνας Μυλωνά

«Βουνά» από σκουπίδια αναμένεται να δημιουργηθούν και πάλι έξω από τους κάδους απορριμμάτων, λόγω της απεργίας «έξι ημερών» των εργαζομένων στους ΟΤΑ που ξεκίνησε χθες τα μεσάνυχτα. Από σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να υπολειτουργούν παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ και, γενικά, όλες οι διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση για το ασφαλιστικό, που, σύμφωνα με την ομοσπονδία τους, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, «στοχοποιεί» τα δύο ταμεία του κλάδου (ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ) και τα αποθεματικά τους.

Η ομοσπονδία έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, αποχή από την εργασία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα και νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 11 και 12 Μαρτίου αντίστοιχα. Την ερχόμενη Τετάρτη, η ομοσπονδία έχει συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο, όπου και θα αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

«Οι δήμοι θα βάλουν λουκέτα σε όλη την Κρήτη», υποστήριξε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Περιφερειακών Δήμων Κρήτης και πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Ηρακλείου, Ευτύχης Σαρτζετάκης. Όπως είπε, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είναι αντίθετοι με την ενοποίηση του ταμείου τους με εκείνο των δημοσίων υπαλλήλων, «πρόκειται για ένα καταχρεωμένο ταμείο ενώ το δικό μας έχει ένα εύρωστο αποθεματικό της τάξης του 1,5 δις ευρώ, χρήματα που έχουν μαζευτεί, χωρίς επιχορηγήσεις, αλλά με πολύ κόπο από τους εργαζόμενους», ανέφερε.

Ο κ. Σαρτζετάκης ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για το πρόβλημα που θα προκύψει με τα σκουπίδια αλλά και τη μη λειτουργία των παιδικών σταθμών και των υπηρεσιών του δήμου. «Καλούμε τους πολίτες να μην προσέλθουν στους δήμους το ερχόμενο εξαήμερο διότι θα ταλαιπωρηθούν. Ζητάμε την κατανόηση του κόσμου αλλά το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους», είπε.

Στην απεργία συμμετέχουν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου, ο Σύλλογος Καθαριότητας & Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου και το Αδέσμευτο Σωματείων Τεχνικών Υπαλλήλων Δήμου Ηρακλείου, Α.Σ.Τ.Υ.

Με τη βοήθεια του κόσμου

«Μπορούμε να κρατήσουμε το Ηράκλειο καθαρό», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Καθαριότητας, Κώστας Καμπανός, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους δημότες να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να μην επιβαρύνουν την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην πόλη λόγω της απεργίας. «Αν εναποθέτουμε τα απορρίμματά μας δίπλα στους κάδους, τα βγάζουμε όλοι, παρόλο που είναι γεμάτοι, έξω από τους κάδους, δυστυχώς, θα δούμε μια εικόνα απαράδεκτη: βουνά από σκουπίδια. Παρακαλώ τους δημότες, τους επαγγελματίες και καταστηματάρχες να κρατήσουν, όσο είναι δυνατόν, τα απορρίμματά τους μέσα σε αποθηκευτικούς χώρους γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή τις ημέρες αυτές», είπε.